Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Τεχνίτης Ψάθας-Καλαθοποιίας

Γενική Περιγραφή: Ο Τεχνίτης Ψάθας-Καλαθοποιίας ασχολείται με την κατασκευή ψάθινων ειδών και επίπλων  Ο επαγγελματίας Τεχνίτης Ψάθας κατασκευάζει ή επισκευάζει ψάθινα έπιπλα, όπως καθίσματα, έπιπλα μπαμπού, είδη εξοχής και βεράντας και έπιπλα εσωτερικού χώρου ή άλλα μικροαντικείμενα όπως καπέλα, τσάντες κ.λπ. Οι δραστηριότητες του Τεχνίτη Ψάθας περιλαμβάνουν την επιλογή και αγορά απαραίτητων πρώτων υλών, την επιλογή σχεδίων και την υλοποίησή τους, την ενημέρωση για τις τάσεις της αγοράς και, τέλος, τη δραστηριοποίηση στον τομέα των πωλήσεων και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων.

Εξοπλισμός και Μέσα: Απαραίτητα εργαλεία για την εκτέλεση του επαγγέλματος είναι οι σφήνες, τα σουβλιά, τα αεροπίστολα βαφής, οι κόλλες και τα ψαλίδια.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο επαγγελματίας του είδους χαρακτηρίζεται από:

  • Δημιουργική διάθεση
  • Επινοητικότητα
  • Ευσυνειδησία
  • Συνέπεια
  • Καλή αισθητική αντίληψη
  • Ικανότητα αντίληψης του χώρου.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Η βιομηχανοποίηση της κατασκευής και η ως εκ τούτου μαζικότητα της παραγωγής των ειδών περιορίζουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, με συνέπεια να μη διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές εξέλιξης του επαγγέλματος αυτού. Ο Τεχνίτης Ψάθας απασχολείται σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες ψάθινων ειδών και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του κατάστημα ή εργαστήριο. Οι μηνιαίες αποδοχές των επαγγελματιών αυτών φτάνουν σε μεσαία επίπεδα.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Τεχνίτης Ψάθας εργάζεται σε κλειστό χώρο. Οι συνθήκες δουλειάς χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινές και η εργασία είναι αρκετά κουραστική, γιατί απαιτεί ορθοστασία αρκετών ωρών την ημέρα. Οι μετακινήσεις είναι δυνατόν να απαιτηθούν, αν κληθεί για επισκευές μακριά από την έδρα του καταστήματός του. Εργάζεται ατομικά ή ομαδικά, στην περίπτωση που απασχολείται σε βιοτεχνία ή βιομηχανία ψάθινων ειδών.