Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, γιατί ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι μεγάλος.  Η δικτύωση και η πληροφόρηση είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσετε να βρείτε εργασία. Μια γνωριμία σας ανοίγει μια πόρτα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει ανοιχτή για πάντα.  Αυτό θα εξαρτηθεί από τις ικανότητές σας.  Πρέπει να αποδείξετε ότι είστε πραγματικά ικανοί για τη θέση εργασίας που σας προσφέρουν. Κάποιοι, λόγω του εξωστρεφούς χαρακτήρα τους, είναι πολύ εύκολο να δικτυωθούν και κατ’ επέκταση να ψάξουν ενεργά για εργασία. Άλλοι πάλι δυσκολεύονται να το κάνουν. Να θυμάστε ότι δεν ζητιανεύετε, προσφέρετε τις υπηρεσίες σας, το χρόνο σας, τις γνώσεις σας και, φυσικά, δεν μπορείτε να το κάνετε αφιλοκερδώς! Πώς, λοιπόν, μπορείτε να δικτυωθείτε και να πληροφορηθείτε για θέσεις εργασίας;

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται:

  • Τρόποι ενεργοποίησης δικτύου γνωριμιών
  • Τρόποι δια-δικτύωσης
  • Τρόποι αξιολόγησης μιας αγγελίας εργασίας
  • Πώς να εντοπίσετε τις «κρυφές δουλειές»

 

Ενεργοποιήστε το δίκτυο γνωριμιών σας

Ακόμα και αν δεν πιστεύετε ότι γνωρίζετε αρκετό κόσμο και ιδιαίτερα ανθρώπους που βρίσκονται σε επαγγελματικές θέσεις, μπορείτε να προσπαθήσετε να καταγράψετε το δίκτυο των γνωριμιών σας και να τους ενημερώσετε ότι  αναζητάτε εργασία. Μην υποθέτετε ότι ξέρουν πως αναζητάτε δουλειά ή ότι χρειάζεστε τη βοήθειά τους. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα με μερικούς ανθρώπους από το ευρύτερο περιβάλλον σας, αν ζητήσετε να σας βοηθήσουν. 

  • Καταγράψτε τα γνωστά σας πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τόσο από το άμεσο οικογενειακό και συγγενικό σας περιβάλλον, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό.
  • Οι γνωστοί σας μπορεί να είναι φίλοι, γείτονες ή επαγγελματίες που χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες τους (ο γιατρός σας, η κομμώτριά σας κ.ά.).
  • Επικοινωνήστε μαζί τους τηλεφωνικά ή, ακόμη καλύτερα, συναντήστε τους προσωπικά. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να τους ενημερώσετε ότι αναζητάτε εργασία και να τους περιγράψετε τα προσόντα και τις δεξιότητες, που έχετε αναπτύξει μέσα από την εκπαίδευσή σας, από την προηγούμενη επαγγελματική σας δραστηριότητα, αλλά και να τους ζητήσετε, εφόσον γνωρίζουν, να σας ενημερώσουν για πιθανές θέσεις εργασίας.

 

Δια-Δικτυωθείτε

Χρησιμοποιήστε τα οφέλη του Internet για να πληροφορηθείτε για θέσεις εργασίας μέσα από ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας και να δικτυωθείτε μέσα  από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, πολλοί μεγάλοι και «επιθυμητοί» εργοδότες, ανεβάζουν στις ιστοσελίδες τους τις ανάγκες κάλυψης θέσεων μέσα στην εταιρεία τους. Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους. Προσοχή: ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες τους για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διεκπεραιωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Στις ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας μπορείτε να καταχωρίσετε το βιογραφικό σας, να ενημερώνεστε για νέες θέσεις εργασίας, για εκπαίδευση και γενικότερα να έχετε πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας (link στην υπηρεσία του επαγγελματικού προσανατολισμού). Ξεκινήστε, λοιπόν, ψάχνοντας για αγγελίες στα μεγαλύτερα και σοβαρότερα ελληνικά sites, αλλά και τα διεθνή ανάλογα με τις βλέψεις σας.

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, π.χ.,  όπως το κοινωνικό και επαγγελματικό δίκτυο Linkedin έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελλάδα. Η επαγγελματική δικτύωση είναι πολύ σημαντική. Οι επαγγελματίες που συμμετέχουν σε αυτές ανήκουν σε επαγγελματικούς τομείς, στους οποίους η διαχείριση μιας θετικής εντύπωσης παίζει μείζονα ρόλο για τη σύναψη συνεργασιών. Τα οφέλη είναι αρκετά:

  • Εστιάζουν σε επαγγελματική προβολή και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ενός επαγγελματικού δικτύου. Αποτελούν μια δεξαμενή γνωριμιών και δεξιοτήτων στη διάθεση των επαγγελματιών τη στιγμή που θα τη χρειαστούν.
  • Καλλιεργεί και δημιουργεί δεσμούς με ανθρώπους που ήδη γνωρίζονται ή κινούνται στα ίδια επαγγελματικά περιβάλλοντα και, ενδεχομένως, θα συναντηθούν κάποια στιγμή και στον φυσικό χώρο.
  • Προσφέρει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα μιας συνεχούς επαφής με το επαγγελματικό τους δίκτυο, τους κρατάει σε επαφή με την πρωτοπορία στο χώρο εργασίας τους και τους ενημερώνει για τις σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές (The more high tech we become, the more high touch we need).

Διαβάστε ένα άρθρο από την εφημερίδα «Καθημερινή» για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης: http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_18/01/2011_373827

Αναζητήστε αγγελίες σε εφημερίδες

Η γνωστότερη και ευρέως χρησιμοποιούμενη πηγή εύρεσης εργασίας είναι οι αγγελίες στις εφημερίδες. Να διαβάζετε σε συνεχή βάση τις κατεξοχήν εφημερίδες αγγελιών, όπως και τις πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες δημοσιεύουν ένθετα ή και ειδικά αφιερώματα στην εύρεση εργασίας. Μη σταθείτε όμως μόνο στην ενότητα της ζήτησης εργασίας, καθώς κάποιες εφημερίδες δίδουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να δημοσιεύσουν και τη δική τους αγγελία προσφοράς (του εαυτού τους!) – χρησιμοποιήστε την. Ανατρέξτε και στις δωρεάν εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, αλλά και στις τοπικές του δήμου ή της κοινότητάς σας, στις οποίες μάλιστα ένα από τα συνήθη κριτήρια πρόσληψης για τις εταιρείες είναι ο τόπος κατοικίας. Προσπαθήστε να μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ενημέρωση και μην παρασύρεστε από περιόδους όπως το καλοκαίρι όπου μειώνεται η προσφορά θέσεων. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα δημοσιευθεί η κατάλληλη για εσάς αγγελία…

Προσφέρετε εθελοντική εργασία

Η εθελοντική εργασία, για όσους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, σας προσφέρει την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με το επάγγελμα που θέλετε να εξασκήσετε, και να ανακαλύψετε εάν σας ευχαριστεί, αλλά και με ενδεχόμενους μελλοντικούς εργοδότες. Επίσης είναι πιθανό η ίδια η εταιρεία ή ο οργανισμός στον οποίο θα προσφέρετε εθελοντική εργασία να σας προσλάβει στο μέλλον ή, έστω, να σας προτιμήσει, όταν κάποια θέση ανοίξει, ανάμεσα σε άλλους υποψηφίους τους οποίους δεν θα γνωρίζουν.

Επικοινωνήστε με γραφεία διασύνδεσης/σταδιοδρομίας

Αν έχετε σπουδάσει σε επαγγελματικές σχολές, ΤΕΙ ή πανεπιστήμια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κ.λπ., κρατικά ή ιδιωτικά, ψάξτε στο διαδίκτυο αν έχουν δημιουργήσει γραφεία διασύνδεσης ή σταδιοδρομίας. Εάν ναι, επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους, ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές τους και στείλτε το βιογραφικό σας σημείωμα. Φροντίστε να διατηρήσετε «ζεστή» αυτή την επικοινωνία, κυρίως προσωπική επαφή, η οποία είναι σαφώς καλύτερη από ένα «απρόσωπο» mail.

Μπορείτε να λάβετε μέρος στις Ημέρες Σταδιοδρομίας (αν είσαστε απόφοιτοι), να βρείτε πληροφορίες για εταιρείες, αγγελίες που να σας ενδιαφέρουν, ευκαιρίες για πρακτική εξάσκηση, παρακολούθηση σεμιναρίων (επιδοτούμενων ή μη) κ.ά. Πληροφορίες σαν αυτές μπορεί να σας δώσουν την ευκαιρία να «μπείτε» σε μια επιχείρηση που μελλοντικά θα σας προσφέρει μια πιο μόνιμη δουλειά. Επίσης μπορείτε μέσα από μια πρακτική εργασία, για παράδειγμα, να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους που να ενδιαφέρονται για τις ικανότητές σας και να έχουν την ευχέρεια να σας προτείνουν μια θέση σε μια άλλη επιχείρηση στο μέλλον.

Εγγραφείτε σε επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου σας

Εάν ήδη εργάζεστε ή μόλις ξεκινήσατε, καλό θα ήταν να γραφτείτε στις επαγγελματικές ενώσεις που σας αντιπροσωπεύουν στον κλάδο. Τις περισσότερες φορές απαιτείται ένα χρηματικό αντίτιμο για την εγγραφή σας, αλλά είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης και ενημέρωσης σχετικά με το επάγγελμά σας.

Επικοινωνήστε με Εταιρείες Εύρεσης Εργασίας

Επικοινωνήστε με τις εταιρείες εύρεσης εργασίας (μέσω διαδικτύου κυρίως, αλλά και τηλεφωνικά) καθώς πολλές επιχειρήσεις τις επιλέγουν γιατί δεν θέλουν να κατακλυσθούν από σωρεία βιογραφικών σημειωμάτων δημοσιεύοντας μια αγγελία σε κάποιο μαζικό μέσο. Αν αλλάξει κάτι στο βιογραφικό σας ή στα στοιχεία σας, φροντίστε να τους ενημερώσετε. Με αυτό τον τρόπο τους υπενθυμίζετε το ενδιαφέρον σας, αλλά και ανανεώνετε τη βάση δεδομένων τους και έτσι μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Επισκεφτείτε τα Γραφεία Εύρεσης Εργασίας του ΟΑΕΔ και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για θέσεις που πιθανόν σας καλύπτουν.



Πώς να αξιολογήσετε μια αγγελία εργασίας

Οι αγγελίες εργασίας συχνά εμπεριέχουν κάποιες παγίδες για αυτούς που αναζητούν εργασία. Κάποιοι όροι ή λέξεις των αγγελιών μάς βοηθούν στη σκιαγράφηση των αρμοδιοτήτων ή των συνθηκών εργασίας της συγκεκριμένης θέσης. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για μια αρχική εκτίμηση της συγκεκριμένης θέσης.

Σε μια αξιόπιστη αγγελία, γενικά αναφέρονται:

  • Η επωνυμία της εταιρείας καθώς και βασικές πληροφορίες για τη μορφή της
  • Η ζητούμενη ειδικότητα
  • Τα τυπικά και ειδικά προσόντα των υποψηφίων (εκπαίδευση, επαγγελματική εμπειρία κ.λπ.)
  • Ο αριθμός των ατόμων που πρόκειται να προσληφθούν
  • Ο τρόπος και οι ώρες επικοινωνίας (ίσως να αναφέρεται και πρόσωπο επικοινωνίας).

Οι αγγελίες που περιλαμβάνουν μόνο τις παροχές της θέσης εργασίας ή μόνο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων δεν θεωρούνται αξιόπιστες, και θα ήταν χρήσιμο να τις διερευνήσετε περισσότερο. Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με αγγελίες στις οποίες αναφέρονται όροι και λέξεις όπως οι παρακάτω:

  • Άμεση πρόσληψη: όταν στην αγγελία αναφέρεται ο όρος «άμεση πρόσληψη», συχνά συνδέεται με την πρόσληψη πολλών ατόμων – και αφορά κυρίως θέσεις εργασίας με βασικό χαρακτηριστικό τον προσωρινό τους χαρακτήρα ή εργασία εξωτερικού χώρου (π.χ. διανομή φυλλαδίων).
  • Υψηλό εισόδημα: φράσεις όπως «αυξήστε το εισόδημά σας», οι οποίες δεν συνοδεύονται από άλλη αναφορά στα επιθυμητά προσόντα των υποψηφίων (εκτός, ίσως, από διευρυμένο όριο ηλικίας) αφορούν κυρίως σε πωλήσεις σε εξωτερικό χώρο. Γενικά, η αναφορά της αμοιβής –εκτός εάν πρόκειται για το βασικό μισθό– υποδεικνύει μια τακτική προώθησης εκ μέρους του/της εργοδότη/τριας με στόχο την προσέλκυση υποψηφίων.
  • Απασχόληση στο χώρο σας: θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με αγγελίες που αναφέρονται σε «απασχόληση στο χώρο σας». Συνήθως οι αγγελίες αυτές αντιστοιχούν σε αναξιόπιστες προτάσεις συνεργασίας.
  • Εσωτερική θέση γραφείου: Με δεδομένο ότι όλες οι θέσεις γραφείου είναι εσωτερικές ο όρος αυτός συχνά είναι «ύποπτος». Το καλύτερο θα ήταν να διερευνήσετε την αγγελία περισσότερο, ίσως με μια τηλεφωνική επαφή.
  • Αβασάνιστα, αβέβαιο μέλλον κ.λπ.: οι λέξεις «αβασάνιστα», «αβέβαιο μέλλον» κ.λπ. συχνά χρησιμοποιούνται από ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας και δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις αξιόπιστες αγγελίες.

 

Πώς να εντοπίσετε τις «κρυφές δουλειές»

Οι περισσότερες εταιρείες, όταν αναζητούν προσωπικό, ανατρέχουν πρώτα απ’ όλα στα διαθέσιμα βιογραφικά που έχουν στο αρχείο τους και σε εσωτερικές συστάσεις από συναδέλφους ή πρώην υπαλλήλους.  Εντοπίστε τις επιχειρήσεις και τους φορείς που σας ενδιαφέρουν και ταιριάζουν καλύτερα στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις αξίες σας και κάντε μια μικρή λίστα με επιχειρήσεις-στόχους. Μπορείτε να επικεντρωθείτε σε επιχειρήσεις κάποιου συγκεκριμένου κλάδου ή σε επιχειρήσεις που επεκτείνονται ή αλλάζουν.  

Αφού εντοπίσετε τις επιχειρήσεις, εφαρμόστε τη δικτύωση και προσπαθήστε να βρείτε ή να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο μέσα στην επιχείρηση, ώστε να σας δώσει πληροφορίες και συμβουλές. Προσπαθήστε να μάθετε σε βάθος πώς λειτουργούν. Για παράδειγμα, πώς είναι οργανωμένες, τι μέγεθος έχουν, ποια είναι η εργασιακή κουλτούρα κ.λπ. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως την τοποθεσία, το χρόνο μετακίνησης και τις ώρες εργασίας. Προσοχή: Δεν επικοινωνείτε με σκοπό να σας προσφέρουν δουλειά, αλλά να σας πουν αν αξίζει να επιμείνετε με την επιχείρηση και να σας φέρουν σε επαφή με κάποιον αρμόδιο.

Κανονίστε ένα ραντεβού αλλά μην περιμένετε ή μη ζητήσετε τίποτε άλλο εκτός από συμβουλές και πληροφορίες. Το μυστικό για να βρείτε «κρυφές» δουλειές είναι να συμπεριφέρεστε πολύ προσεκτικά. Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει ότι περιμένετε από εκείνον να σας βρει δουλειά.

 

 

Προγράμματα e-Learning

 Uoa Gifts shop