Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Κομμωτής – Τεχνικός Περιποίησης Κόμης

Γενική Περιγραφή: Ο επαγγελματίας Κομμωτής ασχολείται με την περιποίηση, τη θεραπεία και τον καλλωπισμό της κόμης, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισής της, αλλά επιλέγει και την κατάλληλη για την περίπτωση αγωγή και προχωρεί στην εφαρμογή της.

Οι κύριες δραστηριότητες του Κομμωτή είναι:

 • Να εφαρμόζει επιτυχώς τις αρχές της βαφής, όλα τα στάδια προετοιμασίας για τη βαφή των μαλλιών, τις διαδικασίες δοκιμής, προφύλαξης και διόρθωσης προς αποφυγή προβλημάτων
 • Να προσδιορίζει το κατάλληλο χτένισμα
 • Να εφαρμόζει τεχνικές στεγνώματος καθώς και τύπους χτενισμάτων
 • Να εκτελεί διάφορους τρόπους κουρέματος
 • Να εκτελεί τύπους κουπ
 • Να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων υγιεινής του εργασιακού του χώρου καθώς και των εργαλείων του.

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Στο αντικείμενο της αισθητικής μπορεί κανείς να ειδικευτεί στο Τμήμα Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ, στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στον Τομέα Αισθητικής-Κομμωτικής των ΤΕΕ.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για το επάγγελμα του Κομμωτή είναι απαραίτητα τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Δεξιοτεχνία και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών
 • Καλή υγεία και σωματική αντοχή
 • Υπευθυνότητα, υπομονή και ηρεμία
 • Κοινωνική δεξιότητα και καλαισθησία
 • Προσεγμένη εμφάνιση

Επαγγελματικές Προοπτικές: O Ειδικός Κομμωτής - Τεχνικός Περιποίησης Κόμης δύναται να εργασθεί σε εξαρτημένες ή μη εργασίες σαν βοηθός σε οργανωμένα κομμωτήρια ή κουρεία. Οι Κομμωτές έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν σε ινστιτούτα αισθητικής,  κέντρα αδυνατίσματος, κομμωτήρια, αλλά και στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και σε οίκους μόδας, ως σύμβουλοι χρήσης, ως σύμβουλοι ή εκπαιδευτικοί σε αντίστοιχα εργαστήρια ή σχολές κομμωτικής. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους κομμωτήριο.  Οι αμοιβές των Κομμωτών συνήθως αρχίζουν από το βασικό μισθό και φθάνουν έως πολύ υψηλά επίπεδα, ανάλογα με τη σχέση εργασίας με την οποία εργάζεται ο καθένας (μισθωτός, αμοιβή βάσει ποσοστών, ελεύθερος επαγγελματίας), με τα προσόντα και τη δραστηριότητά του.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Κομμωτής εργάζεται συνήθως σε εσωτερικό χώρο, σε ευχάριστο, φωτεινό και υγιεινό περιβάλλον και συναλλάσσεται με πολλούς ανθρώπους. Μια από τις δυσκολίες του επαγγέλματος είναι το γεγονός ότι πρέπει να εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος. Επειδή, εξάλλου, η επαφή με χημικά προϊόντα είναι συνεχής, τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποιες ουσίες και οσμές δεν μπορούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα.