Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης

Γενική Περιγραφή: 
Ο Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης έχει πιστοποιημένες γνώσεις και δεξιότητες για να εργάζεται σε κάθε είδους επισιτιστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, catering, fast food, bar, σκάφη αναψυχής, επιβατικά πλοία, κρουαζιερόπλοια) και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών σε θέματα σίτισης. Είναι έντιμος και προσεκτικά εργαζόμενος, συνεργάσιμος με τους συναδέλφους του, πάντα καθαρός, ευδιάθετος, με άψογη εμφάνιση και τακτικός σε όλες τις υποχρεώσεις του. Μετά από σχετική εμπειρία μπορεί να εξελιχθεί σε στέλεχος των επιχειρήσεων αυτών, να αναλάβει τη διοίκηση επιχειρήσεων, να εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ή και αυτόνομα. Γενικά, βασιζόμενος στις εντολές της επιχείρησης και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ισχύουσες διατάξεις, τη συνήθως ακολουθούμενη πρακτική στην πρόληψη των ατυχημάτων, εκτελεί υπεύθυνα τις ακόλουθες κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες:

  • Υποστήριξη των πωλήσεων σε επιχειρήσεις διατροφής (εστιατόρια, catering, fast food, bar, σκάφη αναψυχής, επιβατικά πλοία, κρουαζιερόπλοια)
  • Λήψη παραγγελίας
  • Επεξηγήσεις για τα είδη που αναγράφονται στον τιμοκατάλογο (μενού και ποτών)
  • Προτείνει συνδυασμούς τροφίμων, ειδών ζαχαροπλαστικής και ποτών σύμφωνα με τους κανόνες της γαστρονομίας
  • Μεταφέρει και σερβίρει σύμφωνα με την τεχνική παράθεσης τροφών και ποτών τα τρόφιμα από το χώρο παρασκευής τους (κουζίνα) στους πελάτες
  • Υποστηρίζει ειδικές εκδηλώσεις, όπως δεξιώσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις μπανκέ κ.λπ., διαμορφώνοντας ανάλογα το χώρο και μεταφέρει ή και σερβίρει τις διάφορες παρασκευές και ποτά
  • Επιμελείται της καθαριότητας των χώρων, όπου διατίθενται τα διάφορα παρασκευάσματα και ποτά
  • Εισπράττει την αξία των καταναλωθέντων προϊόντων βάσει των νόμιμων παραστατικών.

Στο χώρο του εστιατορίου:

  • Γνωρίζει τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του εστιατορίου
  • Προετοιμάζει και διακοσμεί τις αίθουσες εστιατορίου και τα τραπέζια
  • Γνωρίζει το βασικό εξοπλισμό του εστιατορίου
  • Γνωρίζει τη βασική σύνθεση του προσωπικού του εστιατορίου, καθώς και τα καθήκοντά τους
  • Γνωρίζει και εκτελεί τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο του εστιατορίου, πριν την άφιξη των πελατών, κατά την παραμονή τους στο εστιατόριο και μετά την αναχώρησή τους από αυτό
  • Γνωρίζει την τεχνική λήψης παραγγελίας και λαμβάνει παραγγελίες αντικαθιστώντας τον α΄ τραπεζοκόμο
  • Γνωρίζει τα είδη των γευμάτων, τη βασική σύνθεσή τους
  • Γνωρίζει και εφαρμόζει την τεχνική παράθεσης (σερβιρίσματος) των εδεσμάτων στον πελάτη 
  • Γνωρίζει και εφαρμόζει την τεχνική αφαίρεσης των σκευών από το τραπέζι καθήμενων πελατών 
  • Γνωρίζει  και εφαρμόζει την τεχνική σερβιρίσματος ποτών και κρασιών
  • Γνωρίζει  και εφαρμόζει την τεχνική σερβιρίσματος αναψυκτικών και αφεψημάτων 
  • Γνωρίζει για τις ειδικές εκδηλώσεις (δεξιώσεις, μπουφές, συνεστιάσεις, συνεδριάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις κ.λπ.) και συμμετέχει σε αυτές.
  • Γνωρίζει  και εφαρμόζει την τεχνική παρασκευής και σερβιρίσματος των ιδιοπαρασκευασμάτων μπροστά στον πελάτη 
  • Προετοιμάζει την κάβα ημέρας
  • Φροντίζει για την καλή κατάσταση των σκευών (ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα κ.λπ.).
  • Γνωρίζει τα έντυπα του εστιατορίου και τη διαδικασία είσπραξης των λογαριασμών
  • Εξυπηρετεί το room service, όταν απασχολείται σε ξενοδοχειακή επιχείρηση
  • Δέχεται και αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες πελατών και τις διαβιβάζει στα αρμόδια άτομα.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης χρειάζεται να διαθέτει τις ακόλουθες γνώσεις:

  • Βασικές γνώσεις στις αρχές της ξενοδοχειακής τεχνικής
  • Γνώσεις της μαγειρικής τέχνης και των εργασιών που πραγματοποιούνται στην επαγγελματική κουζίνα
  • Γνώσεις τουριστικής νομοθεσίας
  • Γνώσεις εργατικού και εμπορικού δικαίου
  • Γνώσεις υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Γνώσεις εμπορευματογνωσίας και τροφογνωσίας
  • Γνώσεις σχετικά με τον τουρισμό
  • Γνώσεις σχετικά με την αγωγή του πολίτη και τις δημόσιες σχέσεις
  • Γνώσεις πρακτικής αριθμητικής.

 


Κατηγορία επαγγέλματος: