Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Συνοδός Εδάφους

Γενική Περιγραφή: Ο Συνοδός Εδάφους συνοδεύει τους επιβάτες του αεροπλάνου από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ως το αεροπλάνο και από το αεροπλάνο στην αίθουσα αφίξεων. Πριν την αναχώρηση του αεροσκάφους, ελέγχει τα εισιτήρια και αφαιρεί τα κουπόνια από τις κάρτες επιβίβασης των επιβατών, πληροφορεί τους επιβάτες για θέματα σχετικά με τα δρομολόγια, όπως διάρκεια πτήσης, αλλαγές αεροσκαφών, ενδιάμεσες στάσεις και άλλα, παραλαμβάνει τους επιβάτες από την πύλη της αίθουσας αναχωρήσεων και τους οδηγεί με τα πόδια ή με τα μέσα μεταφοράς στη βάση της σκάλας του αεροσκάφους, όπου τους υποδέχεται η αεροσυνοδός.

Κατά την άφιξη του αεροσκάφους, παραλαμβάνει τους επιβάτες από τη βάση της σκάλας του αεροσκάφους και τους συνοδεύει μέχρι το τέλος του τελωνειακού ελέγχου, όταν πρόκειται για αφίξεις εξωτερικού ή μέχρι την αίθουσα αφίξεων, όταν πρόκειται για πτήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του εσωτερικού και μετρά και ελέγχει τα κουπόνια από τις κάρτες επιβίβασης.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Σπουδές για το επάγγελμα προσφέρονται από ΙΕΚ, ενώ απαραίτητα τυπικά προσόντα για την πρόσληψη θεωρούνται το απολυτήριο λυκείου και η γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών. Παράλληλα, κάθε αεροπορική εταιρεία αναλαμβάνει την κατάρτιση των συνοδών εδάφους.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Λόγω της άμεσης και συνεχούς επαφής με τους επιβάτες, ο Συνοδός Εδάφους χρειάζεται να διαθέτει:

  • Ευχάριστη προσωπικότητα
  • Καλούς τρόπους
  • Καλή εμφάνιση
  • Διαλλακτικότητα
  • Μεγάλη άνεση στις δημόσιες σχέσεις
  • Ικανότητα επικοινωνίας και καλής συνεργασίας με τους πελάτες
  • Γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της αγγλικής.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις εργασίας στο επάγγελμα και έτσι οι ευκαιρίες για απασχόληση είναι λίγες. Περισσότερες θέσεις απασχόλησης προσφέρονται εποχιακά. Ο Συνοδός Εδάφους ανήκει στο διοικητικό προσωπικό μιας αεροπορικής εταιρείας και αμείβεται με μισθό και προσαυξήσεις για την παροχή εργασίας τις Κυριακές και εορτές, καθώς και για νυκτερινή εργασία. Ο Συνοδός Εδάφους μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση που εκτελεί δρομολόγια εσωτερικού ή εξωτερικού.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Συνοδός Εδάφους εργάζεται στις αίθουσες αναμονής και στους χώρους του αεροδρομίου. Συχνά εργάζεται κάτω από συνθήκες πολύωρης ορθοστασίας, πίεσης, έντασης και άγχους, ιδιαίτερα σε περιόδους με αυξημένη αεροπορική κίνηση, απεργιών ή πολύωρων καθυστερήσεων. Απασχολείται με συγκεκριμένο ωράριο σε βάρδιες υπηρεσίας. Στο χώρο του αεροδιαδρόμου εκτίθεται στις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, ενώ υπάρχει θόρυβος και καυσαέρια από τα αεροπλάνα και τα βοηθητικά οχήματα τροφοδοσίας και γι' αυτό η εργασία θεωρείται ανθυγιεινή.