Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Σερβιτόρος Ποτών - Μπάρμαν

Γενική Περιγραφή: Ο Σερβιτόρος Ποτών εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους διασκέδασης, όπου προετοιμάζει και σερβίρει κατά παραγγελία στους πελάτες του αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά. Ειδικότερα, παίρνει την παραγγελία του πελάτη, προετοιμάζει το ποτό σκέτο, με πάγο, ή με ανάμειξη αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, χυμών, σόδας και άλλων υλικών και φροντίζει ώστε αυτό να φαίνεται ελκυστικό. Επίσης, ετοιμάζει καφέδες διαφόρων τύπων και άλλα ροφήματα. Φροντίζει για το σερβίρισμα των ποτών και εισπράττει το λογαριασμό από τους πελάτες. Προετοιμάζει, επίσης, ξηρούς καρπούς ή ορεκτικά, όπως κρύα πιάτα τυριών, αλλαντικών ή φρούτων, για να συνοδεύσει το σερβίρισμα των ποτών. Τακτοποιεί τα μπουκάλια και τα ποτήρια, παραγγέλνει και αποθηκεύει τα υλικά που χρησιμοποιεί, επικοινωνεί με τους πελάτες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα και συχνά φροντίζει για τη μουσική στο χώρο διασκέδασης.

Εξοπλισμός και Μέσα: Στην εργασία του ο Σερβιτόρος χρησιμοποιεί μηχανές παρασκευής καφέ, μηχανή για σερβίρισμα μπύρας και διάφορα άλλα εργαλεία για άνοιγμα φιαλών ή για ανάμιξη ποτών.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Μπορεί κάποιος να γίνει Σερβιτόρος Ποτών, αφού εκπαιδευτεί στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων. Άτομα χωρίς ειδική εκπαίδευση μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα αποκτώντας εμπειρία στην πράξη.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Σερβιτόρος χρειάζεται να διαθέτει:

  • Εξυπηρετικότητα, ευγένεια
  • Διακριτικότητα, επινοητικότητα
  • Δυναμισμός και κοινωνική επιδεξιότητα
  • Ενθουσιασμός, κέφι και εγκαρδιότητα
  • Ευελιξία, ψυχραιμία
  • Δεξιοτεχνία και ταχύτητα στις κινήσεις των χεριών
  • Ευκινησία και αντοχή αλλά και καλή γνώση των ποτών και των συστατικών τους 
  • Αμεσότητα
  • Προσεκτικότητα και συνέπεια
  • Γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσα.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο σύγχρονος και μοντέρνος τρόπος διασκέδασης των νέων σήμερα έχει καθιερώσει τους χώρους που προσφέρουν ψυχαγωγία με ποτό και μουσική. Τα κέντρα αυτά αναπτύσσονται συνέχεια, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, αλλά πολύ περισσότερο στις τουριστικές περιοχές της χώρας (νησιά, παραλιακές περιοχές, ορεινά θέρετρα) τις τουριστικές περιόδους. Πολλοί νέοι δραστηριοποιούνται στο επάγγελμα, είτε για συμπληρωματική απασχόληση τις βραδινές ώρες, είτε συνδυάζοντας παράλληλα τις διακοπές τους με δουλειά.

Η ειδικότητα του Σερβιτόρου Ποτών παρουσιάζει ζήτηση στην αγορά εργασίας λόγω της συνεχούς ανάπτυξης του τουρισμού και της αύξησης των χώρων διασκέδασης.

Οι αποδοχές του Σερβιτόρου είναι μέτριες, αλλά αυξάνονται με τα φιλοδωρήματα των πελατών. Ο Σερβιτόρος Ποτών μπορεί να εργαστεί ως μισθωτός σε κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ως επιχειρηματίας διατηρώντας δικό του κατάστημα. Το επάγγελμα κατά κύριο λόγο θεωρείται εποχιακό και η ζήτηση ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του έτους.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Σερβιτόρος Ποτών μπορεί να εργάζεται σε χώρους διασκέδασης, ξενοδοχεία ή εστιατόρια και λέσχες. Η δουλειά του είναι χειρωνακτική και κοπιαστική, καθώς περιλαμβάνει πολύωρη και συνεχή ορθοστασία. Απασχολείται συνήθως όλες τις ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες και πιο εντατικά τις γιορτές και αργίες. Εργάζεται κυρίως ατομικά, αλλά και ομαδικά, σε συνεργασία με άλλους σερβιτόρους ποτών ή φαγητών, και έρχεται συνεχώς σε άμεση επικοινωνία με πελάτες διαφόρων χαρακτήρων.

Εργάζεται με κανονικό ωράριο, αλλά μερικές φορές αναγκάζεται να κάνει και υπερωρίες. Ο χώρος εργασίας είναι αρκετά περιορισμένος, μιας και δουλεύει τις περισσότερες ώρες πίσω από τον πάγκο του μπαρ, ετοιμάζοντας τα ποτά και τα συνοδευτικά τους. Οι γενικότερες συνθήκες περιβάλλοντος εξαρτώνται από τη μορφή και τον εξοπλισμό του χώρου όπου εργάζεται. Μπορεί να εργάζεται στο μπαρ ενός μεγάλου ξενοδοχείου ή μεγάλης καφετέριας και να έχει ένα άνετο και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, ή στο μπαρ ενός κλαμπ, μιας μπυραρίας και να δουλεύει σε πολύ περιορισμένο χώρο ή σε λιτό περιβάλλον, όπου η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι αποπνικτική από τα τσιγάρα, ή να υπάρχει πολύ έντονος θόρυβος από μουσική και ομιλίες, καθώς και χαμηλός, ανεπαρκής φωτισμός. Τα καλοκαίρια μπορεί να εργάζεται σε ανοιχτούς, υπαίθριους χώρους. Αρκετοί εργοδότες απαιτούν να φοράει στολή ή ρούχα εντυπωσιακά και ελκυστικά, ανάλογα με τη μόδα ή το χώρο.

Επαγγελματικές Οργανώσεις: Ο Σερβιτόρος εγγράφεται στην Ομοσπονδία Επισιτιστικών Επαγγελμάτων