Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Φωτογράφος - Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας - Έγχρωμη Φωτογραφία

Γενική Περιγραφή: Η επιλογή, η προετοιμασία και η αποτύπωση ενός θέματος με τη φωτογραφική μηχανή αποτελεί το κύριο έργο του Φωτογράφου. Ο Φωτογράφος, ανάλογα με το θέμα και το είδος της φωτογραφίας που θέλει να βγάλει, επιλέγει την κατάλληλη μηχανή, το φακό και το φιλμ που θα χρησιμοποιήσει. Ελέγχει το φωτισμό ανάλογα με το θέμα και τους χώρους φωτογράφισης, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, και επιμελείται το σκηνικό ή το πλαίσιο λήψης της φωτογραφίας. Καθορίζει τη γωνία λήψης και την πανοραμική εικόνα του φωτογραφικού θέματος. Ανάλογα με το φιλμ, το φως και το θέμα της φωτογραφίας, επιλέγει το διάφραγμα και την ταχύτητα του φωτοφράκτη (κλείστρου) και ρυθμίζει το φακό λήψης.

Εκτός από τη λήψη της φωτογραφίας ασχολείται με την εμφάνιση, εκτύπωση και μεγέθυνση των φωτογραφιών που έβγαλε, αν και οι περισσότεροι Φωτογράφοι δίνουν τα φιλμ για εμφάνιση σε ειδικά εργαστήρια. Επιμελείται, καθαρίζει, συντηρεί τις μηχανές και τον εξοπλισμό του και, τέλος, φροντίζει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στον τομέα του, παρακολουθώντας τα ειδικά έντυπα και τις εργασίες των συναδέλφων του.

Ο Φωτογράφος, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι σε θέση να επεξεργαστεί τη φωτογραφία πριν την τελική της εκτύπωση και να επέμβει στο μέγεθος, το χρώμα, τα είδωλα, ακόμη και να προσθέσει ειδικά εφέ, βασιζόμενος στη δημιουργική του φαντασία ή τις ιδιαιτερότητες του έργου που έχει αναλάβει. 

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται στην ενημέρωση ως πληροφοριακό υλικό σε έντυπα, βιβλία, φυλλάδια, αφίσες κτλ., για καλλιτεχνικούς σκοπούς, στη διαφήμιση και την ειδησεογραφία.

Εξοπλισμός και Μέσα: Οι Φωτογράφοι χρησιμοποιούν σχεδόν τον ίδιο εξοπλισμό, παρόλο που τα θέματα της φωτογράφισης παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία: το πιο σημαντικό εργαλείο τους είναι η φωτογραφική μηχανή με τους φακούς και τα άλλα εξαρτήματα, οι εκτυπωτές και τα εμφανιστήρια.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Φωτογράφος μπορεί να έχει σπουδάσει στα αντίστοιχα Τμήματα των ΤΕΙ, καθώς και στις ανάλογες ειδικότητες των δημόσιων ή ιδιωτικών ΙΕΚ.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για το επάγγελμα του Φωτογράφου απαιτείται:

 • Καλλιτεχνική ευαισθησία
 • Δημιουργικότητα
 • Ταλέντο και παρατηρητικότητα
 • Γνώση χρήσης των ειδικών λογισμικών και των νέων τεχνολογικών μέσων επεξεργασίας εικόνας και φωτογραφίας
 • Μεγάλη υπομονή και επιμονή
 • Σχολαστική ακρίβεια και συνέπεια
 • Καλλιτεχνική παιδεία
 • Επιδεξιότητα, σταθερότητα στις κινήσεις
 • Καλή αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου
 • Γνώση γλωσσών
 • Άνεση στην κοινωνική επαφή
 • Ικανότητα επικοινωνίας.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Οι προοπτικές απασχόλησης κινούνται σε σταθερά μέτρια επίπεδα. Εργάζεται σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, διαφημιστικές εταιρείες, φωτογραφικά στούντιο, οίκους μόδας, τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του εργαστήριο, ή κατάστημα πώλησης φωτογραφικών ειδών.

Για τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Φωτογράφους και όσους συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές για περιοδικά και εφημερίδες, η ζήτηση και οι αποδοχές είναι υψηλότερες. Οι αποδοχές του επαγγελματία Φωτογράφου, γενικά, χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές και είναι ανάλογες με τα προσόντα, τη φήμη και τη δραστηριότητά του ως επαγγελματία. 

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Οι συνθήκες εργασίας του Φωτογράφου ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και το χώρο της απασχόλησής του. Όταν ασχολείται με την εμφάνιση των φωτογραφιών στο εργαστήριο (σκοτεινός θάλαμος), χρειάζεται να είναι προσεκτικός, γιατί έρχεται σε επαφή με διάφορα χημικά υγρά που μπορεί συχνά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα ή στα μάτια.

Ο καλλιτέχνης Φωτογράφος εργάζεται σε εσωτερικούς χώρους (στούντιο φωτογράφισης), ή σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών και τις απαιτήσεις της μόδας ή της διαφήμισης. Η φωτογράφιση σε εργαστηριακό χώρο, γίνεται κάτω από άνετες συνθήκες, σε ευχάριστο περιβάλλον και με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στους εξωτερικούς όμως χώρους, ο Φωτογράφος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις καιρικές και φυσικές συνθήκες που επικρατούν την ώρα της φωτογράφισης.

Μια άλλη κατηγορία Φωτογράφων, οι Φωτοδημοσιογράφοι (καλύπτουν ειδικά θέματα φωτογράφισης για δημοσιογραφικούς σκοπούς), έχουν δυσκολότερες συνθήκες εργασίας, μετακινούνται συνεχώς και μπορεί να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια, με αποστολές σε απομακρυσμένες, ταραχώδεις ή εμπόλεμες περιοχές.

Τόσο οι καλλιτέχνες Φωτογράφοι, όσο και οι Φωτοδημοσιογράφοι, δεν έχουν σταθερό ωράριο ούτε καθορισμένες ημέρες εργασίας, καθώς η αποτύπωση των θεμάτων τους σε φωτογραφία πρέπει να γίνει τη συγκεκριμένη στιγμή που θεωρείται κατάλληλη από τον Φωτογράφο.

Επαγγελματικές Οργανώσεις: Οι επαγγελματίες εγγράφονται στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.