Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Φύλακας Ασφαλείας

Γενική Περιγραφή: Ο Φύλακας Ασφαλείας είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη εργοστασίων, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, δημόσιων κτιρίων, τραπεζών, σχολείων, κέντρων διασκέδασης και κάθε είδους χώρο. Έργο του Φύλακα είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ατόμων από κλοπές, εγκληματικές ενέργειες, απειλές, εκβιασμούς, συμπλοκές, δολιοφθορές.

Ο Φύλακας Ασφαλείας μπορεί να παραμένει σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να ελέγχει οποιονδήποτε πλησιάζει ή περνάει από αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι υποχρεωμένος να κάνει περιπολίες πεζός ή με όχημα και να ελέγχει περιμετρικά ή και εσωτερικά τις εγκαταστάσεις που έχει αναλάβει να παρακολουθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Φύλακας μπορεί να αναλάβει την προστασία και υπεράσπιση της ζωής δημόσιων προσώπων (σωματοφύλακας), είτε κατά την παραμονή τους στο σπίτι είτε κατά τη μετακίνησή τους σε δημόσιους χώρους.

Εξοπλισμός και Μέσα: Τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούν οι Φύλακες Ασφαλείας είναι οχήματα περιπολίας, όπλα, οθόνες παρακολούθησης, ανιχνευτές μετάλλων, κινητά τηλέφωνα, ασύρματοι, φακοί, προβολείς.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος Φύλακας Ασφαλείας απαιτείται μόνο η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία δεν είναι υποχρεωτική, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επιθυμητή. Δεν υπάρχουν ειδικές σχολές ή ιδρύματα, όπου μπορεί να σπουδάσει κάποιος για να απασχοληθεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Αρκετοί φύλακες όμως ενδέχεται να είναι απόφοιτοι στρατιωτικών ή αστυνομικών σχολών ή να έχουν ασχοληθεί με διάφορα πολεμικά ή επικίνδυνα αθλήματα.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Φύλακας Ασφαλείας χρειάζεται να διαθέτει:

  • Δυναμισμό και αποφασιστικότητα
  • Εύρωστη σωματική διάπλαση
  • Ετοιμότητα, εγρήγορση, υπομονή, ψυχραιμία
  • Αίσθημα ευθύνης
  • Γρήγορα αντανακλαστικά
  • Ψυχραιμία και τόλμη
  • Ικανότητα επιβολής, αντίληψης του χώρου και ταχείας αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Σήμερα, η ανάγκη για προστασία και φύλαξη ανθρώπων και περιουσιών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη σιγουριά για τη διατήρηση της εργασίας, εκτός αν ο Φύλακας έχει προσληφθεί ως μόνιμος υπάλληλος σε δημόσια ή ιδιωτική υπηρεσία.

Ο Φύλακας Ασφαλείας μπορεί να εργαστεί σε κρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες, υπουργεία, πρεσβείες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια, δημόσιους χώρους, πάρκα, σταθμούς αυτοκινήτων-τρένων, καταστήματα, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, καζίνο, κατοικίες, σχολεία, εργοστάσια και επιχειρήσεις. Επίσης, μπορεί να προσληφθεί ως υπάλληλος σε κάποια εταιρεία που αναλαμβάνει τη φύλαξη χώρων, ή την εκτέλεση χρηματαποστολών για λογαριασμό τρίτων. Ακόμη, είναι δυνατόν να ασχοληθεί αποκλειστικά με την προστασία προσώπων (υπουργικά στελέχη, πρόεδροι τραπεζών, μεγαλοεπιχειρηματίες κ.λπ.), ή να δραστηριοποιηθεί σε ανάλογο τομέα, παρέχοντας τις υπηρεσίες του ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Η αμοιβή του Φύλακα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Καλύτερες αποδοχές φαίνεται ότι έχει στην περίπτωση της προστασίας υψηλών προσώπων, όπου ο μισθός μπορεί να προσαυξάνεται με ειδικά πριμ, επιδόματα εκτός έδρας, ή διάφορα δώρα.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Η εργασία του Φύλακα απαιτεί ευθύνη και συνεχή εγρήγορση. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι πολλοί, λόγω της αύξησης των ληστειών και των άλλων εγκληματικών ενεργειών. Εργάζεται όρθιος ή καθιστός μπροστά στην οθόνη παρακολούθησης, ή στο σημείο ελέγχου. Το ωράριο εργασίας του περιλαμβάνει κυλιόμενες βάρδιες. Συνήθως ο Φύλακας εργάζεται νυκτερινές ώρες. Δουλεύει μόνος ή σε συνεργασία με άλλα άτομα, σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους.

Ο Φύλακας αναγκάζεται να μετακινείται πολύ συχνά όταν εργάζεται ως σωματοφύλακας, καθώς συνοδεύει το πρόσωπο που προστατεύει σε όλες του τις μετακινήσεις, εντός ή εκτός έδρας. Το ωράριο εργασίας εξαρτάται αποκλειστικά από τη σύμβαση, καθώς και από το πρόγραμμα ή τις έκτακτες υποχρεώσεις του εργοδότη του.