Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Σχεδιαστής Επίπλου

Γενική Περιγραφή: Ο Σχεδιαστής Επίπλου ασχολείται με το σχεδιασμό επίπλων που προορίζονται για κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία ή ακόμα και για πλοία ή αεροπλάνα. Σχεδιάζει έπιπλα χρησιμοποιώντας έτοιμες φόρμες, ή συνθέτει τις δικές του πρωτότυπες δημιουργίες ως προς τα σχέδια, τα χρώματα και τα υλικά. Προσπαθεί να συνδυάσει τη δημιουργικότητα με την τεχνική γνώση, ώστε να παράγει σχέδια επίπλων για συγκεκριμένη χρήση, που να διακρίνονται για τη λειτουργικότητα και την καλαισθησία τους.

Ο Σχεδιαστής Επίπλου σε πρώτη φάση συλλαμβάνει ένα πρωτότυπο σχέδιο επίπλου και στη συνέχεια το αποτυπώνει στο χαρτί ή στον Η/Υ. Στην περίπτωση που εργάζεται κατά παραγγελία, ενημερώνεται από τον πελάτη για το είδος των επίπλων που επιθυμεί. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τα πρώτα σχέδια σε χαρτί ή Η/Υ, παίρνοντας ή τροποποιώντας ιδέες και σχήματα από διάφορα περιοδικά, μουσεία, βιτρίνες ή εκθέσεις ή και δημιουργώντας δικές του πρωτότυπες συνθέσεις. Συνήθως προτείνει διάφορα εναλλακτικά σχέδια για να έχει ο πελάτης τη δυνατότητα να τα συγκρίνει και κατόπιν να αποφασίσει. Τα σχέδια συζητιούνται με τον πελάτη και γίνονται οι επιθυμητές και εφικτές τροποποιήσεις μέχρι την τελική τους μορφή. Τέλος, παραδίδει τα σχέδια στον επιπλοποιό, στο σιδερά, ή σε άλλους τεχνίτες, ανάλογα με το υλικό που προτείνει να χρησιμοποιηθεί, ώστε να ολοκληρώσουν την κατασκευή των επίπλων.

Η δουλειά του Σχεδιαστή Επίπλου είναι δημιουργική. Εργάζεται ατομικά, χρειάζεται όμως να έχει καλή επικοινωνία με άλλα άτομα, όπως τους τεχνίτες με τους οποίους συνεργάζεται για την υλοποίηση των σχεδίων του και τους οποίους οφείλει να ενημερώνει με σαφήνεια για τον τρόπο κατασκευής κάθε επίπλου.

Εξοπλισμός και Μέσα: Ο Σχεδιαστής Επίπλου χρησιμοποιεί είτε όργανα σχεδίου αν εργάζεται παραδοσιακά είτε ο Η/Υ, αν έχει υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες.

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, ούτε υπάρχει κάποιος συλλογικός φορέας που να εκπροσωπεί το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Σχεδιαστής Επίπλου μπορεί να έχει σπουδάσει στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων ή ιδιωτικών ΙΕΚ και των ΤΕΕ.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Η εργασία του Σχεδιαστή Επίπλου χαρακτηρίζεται από:

  • Υπομονή, δημιουργική φαντασία, παρατηρητικότητα
  • Ευαισθησία και διορατικότητα στην αντίληψη των αναγκών που δημιουργούνται κάθε εποχή
  • Πρωτοτυπία, φαντασία
  • Ικανότητα επικοινωνίας
  • Σχεδιαστική ικανότητα
  • Επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών
  • Αισθητική αντίληψη και ικανότητα να αντιλαμβάνεται γρήγορα και με ευκολία τις ομοιότητες ή τις διαφορές στις μορφές και στα σχήματα των αντικειμένων
  • Καλή αντίληψη του χώρου, των μορφών, των σχημάτων και των χρωμάτων.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Καθώς οι ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς συνδέονται με το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας, σήμερα σε αρκετούς τομείς του κλάδου της σχεδίασης επίπλου παρουσιάζονται καλές προοπτικές απασχόλησης. Ο Σχεδιαστής Επίπλου εργάζεται σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες επίπλων, καθώς και ως ελεύθερος επαγγελματίας, δημιουργώντας τη δική του επιχείρηση σχεδίασης επίπλων.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Συνήθως, ο Σχεδιαστής Επίπλου εργάζεται σε κλειστό χώρο, σε συνθήκες γραφείου. Επίσης, χρειάζεται να επισκέπτεται διάφορες εκθέσεις για ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες τάσεις σε σχέδια και υλικά. Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο απασχόλησης, ενώ ως υπάλληλος κάποιας εταιρείας δουλεύει σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας της εταιρείας αυτής.

Επαγγελματικές Οργανώσεις: Οι επαγγελματίες είναι μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.