Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Στυλίστας - Stylist

Γενική Περιγραφή: Ο Στυλίστας ασχολείται με τη σκηνοθεσία μιας φωτογράφισης ή παρουσίασης ρούχων της μόδας, καθώς και με την προσωπική εμφάνιση ενός καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τάσεις της μόδας, αποκτά πολύ καλή γνώση της προσωπικότητας του ατόμου που θα παρουσιάσει και του περιοδικού για το οποίο γίνεται η φωτογράφιση, συνεργάζεται με το μακιγιέρ και το φωτογράφο, σχεδιάζει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσει το «θέμα» που του έχει ζητηθεί.
Η χρήση της φωτογραφικής μηχανής θεωρείται συνήθως απαραίτητη.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση του Στυλίστα παρέχεται από ιδιωτικές σχολές και ΙΕΚ. Σημαντικότερη όμως είναι η επαφή με το αντικείμενο, η πρακτική εξάσκηση και το ταλέντο. Πολλοί Στυλίστες προέρχονται από συναφείς τομείς στο χώρο της μόδας.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ένας Στυλίστας πρέπει να διαθέτει:

  • Επινοητικότητα και δυναμισμό
  • Καλλιτεχνικό ταλέντο και αισθητική αντίληψη
  • Πρωτοτυπία και φαντασία
  • Κοινωνική επιδεξιότητα
  • Συνέπεια και οργάνωση στη δουλειά του.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Η ζήτηση για επαγγέλματα σχετικά με τη μόδα φαίνεται να αυξάνει και διαρκώς δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του είδους. Ο Στυλίστας εργάζεται σε περιοδικά ή στην τηλεόραση συνήθως ως ελεύθερος επαγγελματίας. Γενικότερα, απασχολείται σε χώρους που σχετίζονται με τη μόδα και κινείται αρκετά στον καλλιτεχνικό κύκλο. Τα τελευταία χρόνια οι Στυλίστες αναλαμβάνουν την προσωπική εμφάνιση καλλιτεχνών (ηθοποιοί, τραγουδιστές), όπου επεμβαίνουν στο στιλ ντυσίματος, κόμμωσης, μακιγιάζ κ.λπ., με σκοπό να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την εικόνα παρουσίασης του συγκεκριμένου προσώπου προς το κοινό. Οι αποδοχές είναι αρκετά ικανοποιητικές. 

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Το επάγγελμα του Στυλίστα ελκύει αρκετούς νέους και θεωρείται ένα από τα σύγχρονα επαγγέλματα. Η εργασία του Στυλίστα δεν περιορίζεται στο χώρο ενός γραφείου, αλλά απαιτεί συνεχή αναζήτηση των κατάλληλων ρούχων ή αξεσουάρ που θα πλαισιώσουν τη φωτογράφιση, καθώς και των κατάλληλων χώρων. Πρόκειται για εργασία με αρκετό άγχος, αφού οι φωτογραφίσεις γίνονται συνήθως σε περιορισμένο χρόνο. Το ωράριο εργασίας είναι άστατο και απαιτείται ορθοστασία ή συνεχής κίνηση.

Κατηγορία επαγγέλματος: