Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Εικονογράφος-Σκιτσογράφος

Γενική Περιγραφή: Ο Εικονογράφος-Σκιτσογράφος είναι το πρόσωπο που σχηματίζει με απλές γραμμές πάνω στο χαρτί με το χέρι ή με τη βοήθεια Η/Υ σχέδια και γραφιστικές απεικονίσεις προσώπων και πραγμάτων, αποτυπώνοντας με πιστότητα τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Στόχος του είναι να σχoλιάσει κοινωνικά θέματα με σχέδια, γελοιογραφίες ή καρικατούρες προσώπων, αναπαριστώντας τον κόσμο γύρω του συνήθως με κωμικό τρόπο. Αναλυτικότερα, το έργο του Σκιτσογράφου είναι να σχηματίζει για διάφορα έντυπα πάνω σε χαρτί ή με τον Η/Υ μεμονωμένα αφαιρετικά σχέδια, εικόνες προσώπων ή αντικειμένων, γελοιογραφίες ή καρικατούρες. Ζωγραφίζει κινούμενα σχέδια, δημιουργώντας ιστορίες με διαδοχικές εικονικές αναπαραστάσεις μιας δράσης, οι οποίες αργότερα μεταφέρονται σε διάφορα έντυπα ή σε ταινία και αποκτούν κίνηση με σκοπό να προβληθούν στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο. Επίσης, σχεδιάζει με Η/Υ τα γραφιστικά, δηλαδή τις εικονικές αναπαραστάσεις σε προγράμματα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. 

Ο Σκιτσογράφος δουλεύει για πολλές ώρες στο σχεδιαστήριό του, συνήθως μόνος του.

Εξοπλισμός και Μέσα: Τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο Εικονογράφος-Σκιτσογράφος είναι ο ραπιδογράφος, ο μαρκαδόρος, το μολύβι, τα χρώματα, ο χάρακας και ο Η/Υ, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο επάγγελμα μετά την τεράστια ανάπτυξη των γραφιστικών λειτουργικών προγραμμάτων σχεδιασμού.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Εικονογράφος-Σκιτσογράφος μπορεί να έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ή στις Αρχιτεκτονικές Σχολές των Πολυτεχνείων. Σχετικές γνώσεις με το επάγγελμα παρέχονται επίσης στις Σχολές Γραφιστικών Τεχνών των ΤΕΙ και των ΙΕΚ, καθώς και σε ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Μπορεί όμως ο Σκιτσογράφος να είναι άτομο με ιδιαίτερο ταλέντο και αυτοδίδακτο, ή να έχει μαθητεύσει κοντά σε έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για την ενασχόληση με το επάγγελμα, το άτομο απαιτείται να διαθέτει:

  • Ταλέντο στο σχέδιο
  • Καλλιτεχνικό αισθητήριο και εικαστική αντίληψη
  • Φαντασία, δημιουργικότητα, πρωτοτυπία, ευρηματικότητα, αφαιρετική ικανότητα
  • Καλή αίσθηση του χιούμορ
  • Δεξιοτεχνία στη χρήση των οργάνων σχεδίασης ή του Η/Υ
  • Υπομονή και αφοσίωση
  • Προσοχή στη λεπτομέρεια.

Επαγελματικές Προοπτικές: Το επάγγελμα του Εικονογράφου-Σκιτσογράφου είναι ένα επάγγελμα με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Προσαρμόζεται στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και εξελίσσεται δυναμικά, με τη χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων και μέσων. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές, ιδιαίτερα για τους αναγνωρισμένους επαγγελματίες.

Το έργο του Σκιτσογράφου κατατάσσεται στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και οι αποδοχές του κυμαίνονται ανάλογα με την αναγνώριση και τη φήμη που έχει και τις συμμετοχές του σε διεθνείς εκθέσεις. Οι διεθνούς φήμης Σκιτσογράφοι παίρνουν πολύ υψηλές απολαβές. Ο Σκιτσογράφος μπορεί να εργαστεί σε εκδοτικό οίκο αναλαμβάνοντας την εικονογράφηση βιβλίων, στον περιοδικό Τύπο (εφημερίδες-περιοδικά), όπως επίσης ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Εναλλακτικά, μπορεί να δουλέψει ως ελεύθερος επαγγελματίας πουλώντας σκίτσα σε διάφορους πελάτες που μπορεί να είναι περιοδικά, διαφημιστικές εταιρείες, εκδοτικοί οίκοι, εταιρείες λογισμικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εταιρείες παραγωγής κινούμενων σχεδίων κ.ά.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Το επάγγελμα είναι πολύπλοκο και προϋποθέτει πολλές και ξεχωριστές ικανότητες. Απαιτεί πνευματική δραστηριότητα και παράλληλα το χάρισμα να μεταφράζει τη σκέψη σε εικόνες-σκίτσα. Πολλές φορές, αν υπάρχει πίεση χρόνου για την παράδοση ενός διαφημιστικού σκίτσου ή μιας ιστορίας με σχέδια, είναι δυνατόν ο σκιτσογράφος να δουλεύει πολλές και συνεχόμενες ώρες κατά τη διάρκεια του 24ώρου, μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοση του έργου. Αυτό μπορεί να απαιτεί πολύωρη πνευματική άσκηση και συγκέντρωση καθώς και διατήρηση της ίδιας στάσης του σώματος πάνω από το σχεδιαστήριο, με αποτέλεσμα να επέρχεται συχνά σωματική κόπωση.