Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Αρτοποιός

Γενική Περιγραφή:
Ο Αρτοποιός ασχολείται με την παρασκευή και το εμπόριο ειδών αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και είναι υπεύθυνος για την επιλογή και την παραγγελία των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή άρτου και αρτοσκευασμάτων. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία παραγωγής των αρτοσκευασμάτων, από το ζύμωμα των υλικών μέχρι την τελική τοποθέτηση και παρουσίαση των προϊόντων στις βιτρίνες και τα ράφια πώλησης. Για την άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, χρησιμοποιεί σύγχρονα μηχανήματα αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής (ταχυζυμωτήρια, στόφες, φούρνους, σφολιατομηχανές κ.λπ.). Τα είδη που παρασκευάζει είναι ευρείας κατανάλωσης και απαραίτητα για τη διατροφή των ανθρώπων. Συνήθως ο Αρτοποιός εργάζεται σε δική του επιχείρηση-κατάστημα, του οποίου έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας και μπορεί να εμπορεύεται και άλλα είδη συμπληρωματικά της αρτοποιίας, που δεν τα παράγει υποχρεωτικά ο ίδιος. Ο Αρτοποιός αναλαμβάνει συχνά το ψήσιμο φαγητών για νοικοκυριά ή εκτελεί παραγγελίες για λογαριασμό καταστημάτων ή επιχειρήσεων με είδη διατροφής.

Το επάγγελμα του Aρτοποιού-Aρτοτεχνίτη ως δραστηριότητα αφορά την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας κάθε είδους. Ο Aρτοποιός:

 • παράγει προϊόντα αρτοποιίας κάθε είδους
 • επεξεργάζεται τις βασικές πρώτες ύλες και τα απαραίτητα συστατικά (αλεύρι, βούτυρα, ζάχαρη, ζύμη, νερό κτλ.)
 • παράγει διάφορες ζύμες και μείγματα ανάλογα με τα προϊόντα που προετοιμάζονται
 • πλάθει τη ζύμη και ψήνει τα προϊόντα, όπως και τα φαγητά, γλυκά, των οποίων το ψήσιμο αναλαμβάνει το αρτοποιείο
 • παράγει ψωμί κανονικής ζύμης και άλλων προϊόντων αρτοποιίας
 • ασχολείται με τη διακόσμηση των σκευασμάτων και την παραγωγή της γαρνιτούρας τους
 • είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και απλή επισκευή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού ψησίματος
 • είναι αρμόδιος για την αποθήκευση και συντήρηση των πρώτων υλών, καθώς και για την αποθήκευση και πώληση των προϊόντων.

Στο επάγγελμα δεν εντοπίζονται ειδικότητες ή εξειδικεύσεις.

Επαγγελματική Κατοχύρωση: 
Δεν έχει εκδοθεί ακόμα Προεδρικό Διάταγμα που να αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα του αρτοποιού.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: 
Για να γίνει κάποιος Αρτοποιός πρέπει να μαθητεύσει σε αρτοποιείο και να εκπαιδευτεί από έμπειρο επαγγελματία. Σπουδές όμως στην ειδικότητα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής μπορούν να γίνουν στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Σπουδές και κατάρτιση στην ειδικότητα του Βοηθού Αρτοποιού-Ζαχαροπλάστη παρέχονται επίσης από τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ για αποφοίτους Γυμνασίου (Επίπεδο 1), όπου η φοίτηση διαρκεί δύο εξάμηνα. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και μετά από εξετάσεις πιστοποίησης λαμβάνουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης. Για να γίνει κάποιος καλός επαγγελματίας, απαραίτητη είναι η πρακτική άσκηση για την απόκτηση εμπειρίας.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Αρτοποιού πρέπει να διαθέτει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

 • Συνέπεια, συνεργατικότητα και ευσυνειδησία
 • Υπευθυνότητα, αγάπη για την καθαριότητα και την τάξη
 • Καλή υγεία και φυσική αντοχή
 • Ταχύτητα στην εργασία και δεξιοτεχνία στα χέρια
 • Ικανότητα χειρισμού των μηχανημάτων για την παραγωγή και παρασκευή του ψωμιού.

Επαγγελματικές Προοπτικές: 
Οι Aρτοποιοί εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως αρτεργάτες σε άλλες μικρές επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας, του εμπορίου άρτου ή του ξενοδοχειακού-τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι για την άσκηση του επαγγέλματος του Aρτοποιού δεν απαιτείται καν επαγγελματική άδεια. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων (αρτεργάτες-υπαλλήλους) καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λπ.) που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία, κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας. Ο Αρτοποιός μπορεί να εργαστεί ως ειδικευμένος τεχνίτης σε βιομηχανία παραγωγής αρτοσκευασμάτων, σε φούρνους του στρατού, των νοσοκομείων ή άλλων ιδρυμάτων, σε κατασκηνώσεις ή σε συνοικιακούς φούρνους. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να διατηρεί ατομική επιχείρηση για παρασκευή και πώληση αρτοσκευασμάτων και άλλων ειδών ζαχαροπλαστικής. Το επάγγελμα αυτό είναι άμεσα χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο, αλλά υπάρχει μεγάλη προσφορά τεχνιτών, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: 
Ο Αρτοποιός εργάζεται σκληρά σε καθημερινή βάση κάτω από συνθήκες πίεσης για την παρασκευή των προϊόντων αρτοποιίας και πάντα σε κλειστούς χώρους, όπως σε φούρνους ή εργαστήρια παρασκευής αρτοσκευασμάτων και ξεκινάει την εργασία του πολύ νωρίς κάθε μέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες και παραμένει συνήθως μέχρι το μεσημέρι. Οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες, καθώς ο χώρος έχει υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για καψίματα ή από τα μηχανήματα. Όταν διατηρεί δική του επιχείρηση, δουλεύει κάθε ημέρα ακόμα και το Σάββατο, χειμώνα-καλοκαίρι. Το ωράριο αυτό δημιουργεί περιορισμούς στην κοινωνική του ζωή. Δουλεύει ομαδικά και η εργασία του είναι αρκετά κοπιαστική και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Οι σύγχρονες συνθήκες παραγωγής άρτου έχουν μετατρέψει το παραδοσιακό αρτοποιείο σε μοντέρνες επιχειρήσεις αρτοσκευασμάτων και ειδών ζαχαροπλαστικής.