Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Αισθητικός - Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής

Γενική Περιγραφή: Ο Επαγγελματίας Αισθητικός:

  • Περιποιείται το ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα, με στόχο τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του δέρματος και γενικότερα της εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων
  • Ασχολείται με την περιποίηση, τη θεραπεία και τον καλλωπισμό του προσώπου ή του σώματος των πελατών του, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισής τους
  • Εξετάζει την κατάσταση των ιστών του δέρματος του προσώπου και του σώματος
  • Επιλέγει την κατάλληλη για την περίπτωση αγωγή (καθαρισμός προσώπου, θεραπεία ακμής, απολέπιση, αναζωογόνηση και τόνωση των κυττάρων του δέρματος, λιποδιάλυση, σύσφιγξη κ.λπ.) και προχωρεί στην εφαρμογή της
  • Αναλαμβάνει την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από περιοχές του προσώπου και του σώματος, αλλά και άλλες εργασίες, όπως μακιγιάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ κ.λπ.

Εξοπλισμός και Μέσα: Στο πλαίσιο της εργασίας του ο Αισθητικός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία και μηχανήματα, όπως μηχανήματα ατμού, σύσφιγξης μυών, υπέρυθρων ακτίνων, αποτρίχωσης κ.ά., καθώς και ειδικά προϊόντα, όπως ενυδατικές κρέμες, αιθέρια έλαια, οξέα φρούτων, μάσκες σύσφιξης και ομορφιάς, αμπούλες, βότανα κ.ά.

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Στο αντικείμενο της αισθητικής μπορεί κανείς να ειδικευτεί στο Τμήμα Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ, στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στον Τομέα Αισθητικής-Κομμωτικής των ΤΕΕ.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για το επάγγελμα του Αισθητικού είναι απαραίτητα τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δεξιοτεχνία και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών
  • Καλή υγεία και σωματική αντοχή
  • Υπευθυνότητα, υπομονή και ηρεμία, ενώ πολύ σημαντική είναι η κοινωνική δεξιότητα και η καλαισθησία
  • Προσεγμένη εμφάνιση.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Καθώς το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων συνεχώς ανεβαίνει και το ενδιαφέρον για την προσωπική αισθητική αυξάνεται και αυτό, οι ευκαιρίες των Αισθητικών για εργασία εμφανίζονται διευρυμένες. Οι Αισθητικοί μπορούν να εργαστούν ως υπεύθυνοι ή υπάλληλοι σε ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα αδυνατίσματος, φαρμακεία, κομμωτήρια, αλλά και στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και οίκους μόδας, ως εμπορικοί επισκέπτες, αντιπρόσωποι, αλλά και σύμβουλοι χρήσης καλλυντικών σε βιομηχανίες, εταιρείες και καταστήματα πώλησης καλλυντικών, ως σύμβουλοι ή εκπαιδευτικοί σε αντίστοιχα εργαστήρια ή σχολές αισθητικής, καθώς και σε νοσοκομειακές μονάδες, στις οποίες λειτουργούν τμήματα εκπαίδευσης στον τομέα της ειδικότητάς τους. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους ινστιτούτο.  Οι αμοιβές των Αισθητικών συνήθως αρχίζουν από το βασικό μισθό και φθάνουν έως πολύ υψηλά επίπεδα, ανάλογα με τη σχέση εργασίας με την οποία εργάζεται ο καθένας (μισθωτός, αμοιβή βάσει ποσοστών, ελεύθερος επαγγελματίας), με τα προσόντα και τη δραστηριότητά του.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Αισθητικός εργάζεται συνήθως σε εσωτερικό χώρο, σε ευχάριστο, φωτεινό και υγιεινό περιβάλλον και συναλλάσσεται με πολλούς ανθρώπους. Μία από τις δυσκολίες του επαγγέλματος είναι το ότι πρέπει να εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος. Επειδή, εξάλλου, η επαφή με καλλυντικά και αρώματα είναι συνεχής, τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποιες ουσίες και οσμές δεν μπορούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Επίσης, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, τα άτομα με σοβαρές μεταδοτικές δερματολογικές παθήσεις δεν μπορούν να ασχοληθούν με την αισθητική.


Κατηγορία επαγγέλματος: