Γενικές πληροφορίες
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος καταρτίζει προγράμματα διατροφής και επιβλέπει την παραγωγή και το σερβίρισμα των γευμάτων. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών με το να προωθεί τον σωστό και υγιεινό τρόπο διατροφής. Συμβουλεύει άτομα ή και ομάδες για ζητήματα σχετικά με τη σωστή διατροφή.
Ειδικότητες
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί να ειδικευτεί και να γίνει:
Επαγγελματικό δικαίωμα – Δεξιότητες
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί να εργαστεί στις υπηρεσίες που περιλαμβάνουν ή έχουν σχέση με τη διατροφή (σχολεία, νοσοκομεία, ερευνητικά προγράμματα, ΜΜΕ, επαγγέλματα υγείας, χώροι άθλησης, ινστιτούτα, κέντρα αδυνατίσματος, συμβουλευτικά κέντρα διατροφής).
Εργασιακές συνθήκες
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος πάντα εργάζεται σε εσωτερικούς χώρους. Πρέπει να είναι ακριβής στην εργασία του, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των ασθενών ή πελατών του. Ορισμένες φορές πρέπει να φοράει ειδική στολή. Αν εργάζεται σε νοσοκομείο ενδέχεται να δουλεύει και Σαββατοκύριακα.
Προοπτικές
Η ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που δίνουν οι άνθρωποι στις διατροφικές τους συνήθειες είναι ο βασικότερος παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου.
Ένας έμπειρος διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί είτε να αποκτήσει διοικητικά καθήκοντα είτε να ξεκινήσει δική του δουλειά.
Χρήσιμες πληροφορίες
Σύμφωνα με το European Federation of the Associations of Dieticians (http://www.efad.org/everyone/1390/5/0/32), ο Διεθνής Κώδικας Ηθικής και Ορθής Πρακτικής περιλαμβάνει:
The International Code of Ethics and Code of Good Practice was adopted by EFAD in September 2008 International standards are not meant to replace any national standards that exist, but are meant to put on paper those important matters to which we can all agree. They represent the common ground of dietetics around the world. International Code of Ethics International Code of Good Practice Developing practice and application of research Communication Quality in practice Continued competence and professional accountability |