Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Γενικές πληροφορίες

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος καταρτίζει προγράμματα διατροφής και επιβλέπει την παραγωγή και το σερβίρισμα των γευμάτων. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών με το να προωθεί τον σωστό και υγιεινό τρόπο διατροφής. Συμβουλεύει άτομα ή και ομάδες για ζητήματα σχετικά με τη σωστή διατροφή.

Ειδικότητες

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί να ειδικευτεί και να γίνει:

  1. Κλινικός διαιτολόγος: παρέχει υπηρεσίες διατροφής σε ασθενείς κλινικών.
  2. Κοινοτικός διαιτολόγος: δίνει συμβουλές σε άτομα ή ομάδες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες με στόχο να αποτρέψουν αρρώστιες.
  3. Διοικητικός διαιτολόγος: επιβλέπει το σχεδιασμό και την προετοιμασία μεγάλης κλίμακας γευμάτων σε φυλακές, σχολεία κ.α.
  4. Σύμβουλοι διαιτολόγοι: εργάζονται είτε με συμβάσεις είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
  5. Ερευνητής διαιτολόγος: ασχολείται με την έρευνα που έχει να κάνει με τη διατροφή σε νοσοκομεία, εταιρείες τροφίμων και ποτών, κρατικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια ή φαρμακευτικές εταιρείες.
  6. Παιδιατρικός διαιτολόγος: εστιάζει στις διατροφικές ανάγκες βρεφών, παιδιών και εφήβων.
  7. Γηριατρικός διαιτολόγος: είναι ειδικός στη διατροφή και τη γήρανση.

Επαγγελματικό δικαίωμα – Δεξιότητες

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μπορεί να εργαστεί στις υπηρεσίες που περιλαμβάνουν ή έχουν σχέση με τη διατροφή (σχολεία, νοσοκομεία, ερευνητικά προγράμματα, ΜΜΕ, επαγγέλματα υγείας, χώροι άθλησης, ινστιτούτα, κέντρα αδυνατίσματος, συμβουλευτικά κέντρα διατροφής).

Εργασιακές συνθήκες

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος πάντα εργάζεται σε εσωτερικούς χώρους. Πρέπει να είναι ακριβής στην εργασία του, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των ασθενών ή πελατών του. Ορισμένες φορές πρέπει να φοράει ειδική στολή. Αν εργάζεται σε νοσοκομείο ενδέχεται να δουλεύει και Σαββατοκύριακα.

Προοπτικές

Η ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που δίνουν οι άνθρωποι στις διατροφικές τους συνήθειες είναι ο βασικότερος παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου.
Ένας έμπειρος διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί είτε να αποκτήσει διοικητικά καθήκοντα είτε να ξεκινήσει δική του δουλειά.

Χρήσιμες πληροφορίες

Σύμφωνα με το European Federation of the Associations of Dieticians (http://www.efad.org/everyone/1390/5/0/32), ο Διεθνής Κώδικας Ηθικής και Ορθής Πρακτικής περιλαμβάνει:

The International Code of Ethics and Code of Good Practice was adopted by EFAD in September 2008

International standards are not meant to replace any national standards that exist, but are meant to put on paper those important matters to which we can all agree. They represent the common ground of dietetics around the world.

International Code of Ethics 
Dietitians practice in a just and equitable manner to improve the nutrition of the world by:
1. Being competent, objective and honest in our actions
2. Respecting all people and their needs
3. Collaborating with others
4. Striving for positive nutrition outcomes for people
5. Doing no harm
6. Adhering to the standards of good practice in nutrition and dietetics

International Code of Good Practice 
Provision of Service and application of knowledge:

1. Provide high quality, cost efficient services in nutrition and dietetics 
2. Provide services based on the expectation and needs of the community or client
3. Competently apply the knowledge of nutrition and dietetics and integrate this knowledge with other disciplines in health and social sciences 
4. Work co-operatively with others to integrate nutrition and dietetics into overall care/service regardless of context.
5. Work in partnership with clients and users of the service

Developing practice and application of research 
1. Interpret, apply, participate in or generate research to enhance practice
2. Develop a unique body of knowledge 
3. Have an in-depth scientific knowledge of food and human nutrition
4. Develop practice based on evidence

Communication
1. Communicate effectively through nutrition education, education and training, development of policy and programs
2. Advocate for nutrition and dietetics, the alleviation of hunger and the value of services
3. Advance and promote the dietetics profession

Quality in practice
1. Systematically evaluate the quality of practice and revise practice on the basis of this feedback
2. Strive to improve services and practice at all times
3. Maintain continued competence to practice

Continued competence and professional accountability 
1. Ensure accountability to the public 
2. Accept responsibility for ensuring practice meets legislative requirements
3. Maintain continued competence by being responsible for lifelong learning and engaging in self development.

 

Κατηγορία επαγγέλματος με ζήτηση: