Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Φωτομοντέλο - Μανεκέν

Γενική Περιγραφή: Το Φωτομοντέλο παρουσιάζει και διαφημίζει ρούχα ή καταναλωτικά προϊόντα, τονίζοντας με την προσωπική του παρουσία ή φωτογράφισή του ορισμένα χαρακτηριστικά τους.Το Φωτομοντέλο διαφημίζει ρούχα ή διάφορα αξεσουάρ. Παρουσιάζει, επίσης, με ελκυστικό τρόπο προϊόντα ή υπηρεσίες. Οι κύριες δραστηριότητες αυτού του επαγγελματία είναι η δοκιμή (πρόβα) για τη διαφήμιση του προϊόντος, η φωτογράφιση για τα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η συμμετοχή σε επιδείξεις μόδας. Στο πλαίσιο του επαγγέλματος, το Φωτομοντέλο συμμετέχει και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως η άσκηση, η γυμναστική και η φροντίδα για τη διατήρηση και περιποίηση του σώματος, οι δημόσιες σχέσεις με ανθρώπους του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου, ή οι συνεντεύξεις σε περιοδικά ή στο ραδιόφωνο και οι εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Φωτομοντέλου, εκτός από κάποιες γενικές γνώσεις λυκείου, τεχνικές κίνησης σώματος και στοιχειώδους υποκριτικής. Αυτό που χρειάζεται, οπωσδήποτε, είναι η γνώση ξένων γλωσσών λόγω των συνεργασιών που γίνονται με εταιρείες του εξωτερικού.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Τα βασικά προσόντα που απαιτούνται για το επάγγελμα είναι:

  • Εμφάνιση σύμφωνα με τις αισθητικές τάσεις της εποχής
  • Φωτογένεια, καλαίσθητα φυσικά χαρακτηριστικά
  • Καλλίγραμμο σώμα, σωστή κίνηση σώματος και νεαρή ηλικία
  • Ενθουσιασμός, αυθορμητισμός, κοινωνικότητα
  • Άνεση στο χώρο και δυναμισμό
  • Αισθητική αντίληψη γύρω από το ντύσιμο και την εμφάνιση
  • Δεξιότητα στις δημόσιες σχέσεις.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Με τη βαρύτητα που δίνεται στη διαφήμιση από τις επιχειρήσεις, το επάγγελμα αυτό έχει αυξανόμενη ζήτηση. Παράλληλα, υπάρχει και μεγάλη προσφορά νέων φωτομοντέλων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα απορρόφησης λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Στο επάγγελμα αυτό προτιμούνται άτομα νεαρής ηλικίας και σε λίγα χρόνια οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγκάζονται να αποσυρθούν. Τα Φωτομοντέλα συνεργάζονται με πρακτορεία μοντέλων, τα οποία τους εξασφαλίζουν εργασία και συνεργασίες, ή συνεργάζονται και με οίκους μόδας ή άλλες επιχειρήσεις καταναλωτικών ειδών. Μπορούν ακόμα να εργαστούν στην κρατική ή στην ιδιωτική τηλεόραση ή να συνεργάζονται με περιοδικά μόδας ή γενικού ενδιαφέροντος. Συχνά, εργάζονται και ως παρουσιαστές/παρουσιάστριες τηλεοπτικών προγραμμάτων ή αναλαμβάνουν μικρούς ρόλους σε κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές ταινίες ή στο θέατρο.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Το επάγγελμα του Φωτομοντέλου είναι πολύ κουραστικό, διότι απαιτεί διαρκή κίνηση και ορθοστασία. Ασκείται σε ειδικά διαμορφωμένους για τις ανάγκες της παρουσίασης χώρους ή σε εξωτερικό περιβάλλον ανάλογα με το είδος της διαφήμισης. Το Φωτομοντέλο, συνήθως, αντιμετωπίζει δύσκολες και πιεστικές συνθήκες κατά τις φωτογραφίσεις ή τα γυρίσματα διαφημίσεων σε εξωτερικούς χώρους, με πολύωρες δοκιμές και επαναλήψεις. Το επάγγελμα δεν ακολουθεί τα τυπικά ωράρια εργασίας και τις αργίες. Περιλαμβάνει, επίσης, αρκετή ένταση και άγχος, καθώς το άτομο εκτίθεται καθημερινά στο ευρύ κοινό και απαιτείται να έχει άψογη εμφάνιση. Στο Φωτομοντέλο προσφέρεται και η δυνατότητα για ταξίδια εντός και εκτός της χώρας.