Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Μηχανοδηγός Τρένου

Γενική Περιγραφή: Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο χειρισμός, η οδήγηση και η παρακολούθηση της λειτουργίας των μηχανών των τρένων. Είναι ο πρακτικός μηχανικός που έχει την ευθύνη του χειρισμού του συρμού και της αποκατάστασης βλαβών και προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν. Στις καθημερινές δραστηριότητες του Μηχανοδηγού περιλαμβάνονται η παραλαβή της μηχανής του τρένου από το μηχανοστάσιο, η σύνδεσή της στην αμαξοστοιχία, ο έλεγχος της λειτουργίας της και η πέδηση της αμαξοστοιχίας στο σταθμό αφετηρίας. Επίσης, κατά την οδήγηση της αμαξοστοιχίας είναι υπεύθυνος για την πορεία της και την ασφαλή μεταφορά των επιβατών και των εμπορευμάτων σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.


Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Εργάζεται μόνος του ή μαζί με κάποιον συνάδελφό του στις καμπίνες οδήγησης της αμαξοστοιχίας. Το επάγγελμα του Μηχανοδηγού ακολουθεί το τυπικό ωράριο εργασίας, συνήθως σε βάρδιες, ενώ παράλληλα έχει την υποχρέωση να εργάζεται γιορτές ή αργίες. Ορισμένες φορές, όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, μπορεί να απαιτηθούν υπερωρίες. Εκτός από τα συνήθη επιδόματα, οι Μηχανοδηγοί δικαιούνται τεχνικό και χιλιομετρικό επίδομα και αποζημίωση για τις διανυκτερεύσεις εκτός έδρας. Η εργασία του είναι υπεύθυνη, αρκετά σκληρή και κουραστική, αλλά και μονότονη, λόγω της επανάληψης της ίδιας διαδρομής. Αρκετές φορές παρατηρούνται και ορισμένα προβλήματα υγείας τα οποία οφείλονται στη φύση της εργασίας (δισκοπάθεια και ρευματοπάθειες είναι τα πλέον συνήθη από αυτά). Γενικά, οι συνθήκες εργασίας δεν είναι και τόσο υγιεινές.

Επαγγελματική Κατοχύρωση: Για την έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος απαιτούνται εξετάσεις στο υπουργείο Μεταφορών. Υπάρχει γραπτός Κανονισμός Καθηκόντων, που ρυθμίζει θέματα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του επαγγέλματος, ο οποίος συντάσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης του ΟΣΕ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. 

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Απαιτείται ειδική εκπαίδευση και επιτυχείς εξετάσεις στον ΟΣΕ ή στον ΗΣΑΠ και στη συνέχεια δίμηνη πρακτική εξάσκηση δίπλα σε έμπειρο μηχανοδηγό.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Μηχανοδηγός Τρένου πρέπει να διαθέτει:

  • Ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης
  • Επινοητικότητα
  • Συνέπεια και ψυχραιμία
  • Γρήγορα αντανακλαστικά και ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης
  • Επιδεξιότητα
  • Ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Μηχανοδηγός Τρένου πορεί να απασχοληθεί μόνο σε δημόσιο φορέα και συγκεκριμένα, στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), στον ΗΣΑΠ, στο μετρό και στο τραμ. 

Κατηγορία επαγγέλματος: