Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Καμαριέρης - Καμαριέρα

Γενική Περιγραφή: 
Ο/Η  καμαριέρης/α έχει ως αντικείμενο εργασίας τη παροχή υπηρεσιών κυρίως στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Τα κυριότερα καθήκοντά είναι η τακτοποίηση και ο καθαρισμός των δωματίων, των διαδρόμων και των λοιπών χώρων, ο καθαρισμός και η απολύμανση των τουαλετών, η αλλαγή των λευκών ειδών (σεντόνια, πετσέτες) στα δωμάτια και η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αναλώσιμων του δωματίου, ανάλογα με τις παροχές του ξενοδοχείου (σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χάρτες της πόλης, φρούτα, ποτά). Ακόμη, τοποθετεί στην κατάλληλη θέση τα διάφορα αντικείμενα των πελατών, ελέγχει αν όλα λειτουργούν σωστά και γενικά φροντίζει για την κατάσταση των δωματίων.. Στις αρμοδιότητές εντάσσεται και η ενημέρωση του υπεύθυνου του ξενοδοχείου για τυχόν ζημιές ή ελλείψεις που διαπιστώνει στα δωμάτια και τον εξοπλισμό τους. 

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: 
Η εργασία αυτή εκτελείται στους χώρους του ξενοδοχείου ή άλλων εγκαταστάσεων διανυκτέρευσης (κάμπινγκ, πανσιόν). Συνήθως εργάζεται με πρωινό ωράριο ή με βάρδιες και είναι υπεύθυνος/η για έναν ορισμένο αριθμό δωματίων. Καθώς έρχεται επαφή με ακαθαρσίες, οφείλει να λαμβάνει όλα τα σχετικά μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμενες δεξιότητες

  • Ευχάριστη διάθεση
  • Υπευθυνότητα και εντιμότητα
  • Ευγένεια
  • Καλή εμφάνιση
  • Επικοινωνιακές δεξιότητα
  • Καλή υγεία και σωματική αντοχή

Απαιτούμενη εκπαίδευση: 
Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές και γνώσεις. Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο, συναφείς σπουδές στην ειδικότητα Βοηθός Προϊσταμένου Ορόφων, για αποφοίτους Γυμνασίου, παρέχονται από τα ΙΕΚ του ΟΤΕΚ. Επίσης στον ΟΤΕΚ λειτουργεί η ειδικότητα της Οροφοκομίας στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Κατάρτισης. 

Επαγγελματικά Δικαιώματα: 
Δεν υπάρχουν ακόμη κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τον/την καμαριέρη/α. 

Επαγγελματικές Προοπτικές: 
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ υπάρχει και η προοπτική της απασχόλησης σε επιβατικά πλοία. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθεί στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, αλλά υπάρχουν μικρές προοπτικές σ’ αυτό το χώρο. Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα δεν έχει αρκετή ζήτηση, ενώ καλύτερες προοπτικές απασχόλησης υπάρχουν τους θερινούς μήνες λόγω της καλύτερης τουριστικής κίνησης