Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Διαιτητής Αθλήματος

Γενική Περιγραφή: Είναι ο επαγγελματίας που προσφέρει υπηρεσίες σε έναν αθλητικό αγώνισμα και εφαρμόζει τους κανόνες του παιχνιδιού σε σχέση με αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ο Διαιτητής που διευθύνει ένα άθλημα αποτελεί τον τελικό κριτή και φροντίζει για τη σωστή χρήση των κανόνων που το διέπουν. Ανάλογα με το άθλημα που διευθύνει (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, πάλη, τένις, στίβος κ.ά.), επιβλέπει τη ροή και την εξέλιξη του παιχνιδιού (αγωνίσματος), κάνει παρατηρήσεις στους αθλητές και δίνει σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, προκειμένου να διευκολύνεται η ομαλή διεξαγωγή του αγωνίσματος. Ακόμη, καθορίζει την έναρξη, τα διαλείμματα (ημίχρονο), το τέλος ή τη διακοπή ενός αγωνίσματος, επιβάλλει κυρώσεις όταν κάποιος παίκτης παραβεί τους κανονισμούς διακόπτει προσωρινά, το παιχνίδι σε περιπτώσεις τραυματισμού κάποιου αθλητή και κρατάει την ώρα μέχρι να συμπληρωθεί ο πραγματικός χρόνος του παιχνιδιού. Συνεργάζεται με τους υπόλοιπους συντελεστές του αγώνα διεξαγωγής ενός αγωνίσματος (βοηθούς διαιτητές, επόπτες, κριτές, παρατηρητές κ.ά.), αλλά και με τους αθλητές, προκειμένου να επιτυγχάνεται η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των αθλητών.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Μπορεί να φοιτήσει σε σχολές Διαιτησίας. Ωστόσο, οι Διαιτητές, ανάλογα με τα αθλήματα, υποβάλλονται σε διάφορες γραπτές και προφορικές δοκιμασίες σχετικά με τους κανονισμούς του αγωνίσματος που διευθύνουν, την επαρκή γνώση ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα όταν είναι διεθνείς Διαιτητές, καθώς και σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις κ.ά.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Διαιτητής πρέπει να είναι άριστος γνώστης των κανονισμών του αθλήματος που διευθύνει, να εμπνέει εμπιστοσύνη στους παίκτες, να διαθέτει ευθυκρισία, δυναμισμό, υπομονή και αποφασιστικότητα κατά την εκτέλεση του έργου του. Πρόκειται για μια επαγγελματική δραστηριότητα που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση, καλή υγεία και όραση, σωματική και ψυχική αντοχή, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και παρατηρητικότητα. Η επαγγελματική ευσυνειδησία, η εντιμότητα, η αμεροληψία και η προσήλωση στο καθήκον βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή του αθλήματος. Τέλος, η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη για την επαγγελματική εξέλιξη και την κατάταξή του στους διεθνείς Διαιτητές.

Επαγγελματική Κατοχύρωση: Μετά την αποφοίτησή του από κάποια σχολή Διαιτησίας εγγράφεται τους στο Μητρώο Διαιτητών.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Εργάζεται κυρίως σε αθλητικούς χώρους, σε επιτροπές διαιτησίας, αθλητικές ομοσπονδίες, στη ΓΓΑ, μπορεί επίσης να συνεργάζεται με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και διάφορα αθλητικά έντυπα.

Κατηγορία επαγγέλματος: