Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Γεροντολόγος

Γενική Περιγραφή: Αντικείμενο της εργασίας του είναι η εφαρμογή μεθόδων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών της τρίτης ηλικίας. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη της υγείας και η αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων που εμποδίζουν τη λειτουργικότητα των ηλικιωμένων στην καθημερινή τους ζωή. Συχνά ασχολείται και με ερευνητικό έργο, ώστε να συμβάλει στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τις ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η άνοια, η νόσος Alzheimer, η κατάθλιψη κ.ά.

Εργασιακές Συνθήκες: Εργάζεται τόσο σε νοσοκομεία και κλινικές, όσο και σε ιδιωτικό ιατρείο. Στην πρώτη περίπτωση είναι υποχρεωμένος να κάνει με εφημερίες να αντιμετωπίζει και φόρτο εργασίας, ενώ στη δεύτερη συνήθως δέχεται ασθενείς με ραντεβού και κανονίζει ο ίδιος το πρόγραμμά του. Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένος να συντάσσει το ιστορικό των ασθενών του και να αφιερώνει αρκετό χρόνο στην ενημέρωση των φακέλων τους. Πολλές φορές χρειάζεται να μετακινείται στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδρια και να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών στο αντικείμενο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.

Απαιτούμενες Δεξιότητες και Χαρακτηριστικά: Χρειάζεται να διαθέτει αγάπη για τον άνθρωπο, επαγγελματική ευσυνειδησία και διάθεση για προσφορά. Επίσης, πρέπει να διακρίνεται από έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνέπεια και ήθος. Απαραίτητο επίσης είναι να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη, και να είναι διακριτικός και εχέμυθος. Τέλος, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα του θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Σπουδές αποκλειστικά στο αντικείμενο της γεροντολογίας δεν προσφέρονται στη χώρα μας. Σπουδές ιατρικής παρέχονται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Θράκης, Ιωαννίνων, Κρήτης και Πάτρας, όπου η φοίτηση διαρκεί 12 εξάμηνα. Για την άσκηση του επαγγέλματος χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Υγείας και θητεία ενός έτους σε αγροτικό ιατρείο. Για να πάρει κανείς ειδικότητα στη Γεροντολογία πρέπει να σπουδάσει στο εξωτερικό, καθώς προς το παρόν δεν είναι αναγνωρισμένη ως ειδικότητα της ιατρικής επιστήμης. Συνήθως, οι γιατροί που ασχολούνται με τη γεροντολογία στην Ελλάδα έχουν ακολουθήσει ειδικότητα Νευρολογίας, Παθολογίας ή Ψυχιατρικής και έχουν μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Η ειδικότητα της Γεροντολογίας δεν αναγνωρίζεται ακόμη από το ελληνικό κράτος, καθώς δεν προσφέρονται αντίστοιχες σπουδές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ιατρικών Σχολών προβλέπονται από το Β.Δ. 25-3/6-7-1955, ΦΕΚ Α/171 και τον Αναγκαστικό Νόμο 1565/1939, ΦΕΚ Α/16.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Γεροντολόγος μπορεί να απασχοληθεί στην Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Νέστωρ», σε ψυχογηριατρικά οικοτροφεία, σε γηροκομεία, σε ερευνητικά ιδρύματα κ.λπ. Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής μπορούν να απασχοληθούν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σε κέντρα υγείας, ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με δικό τους ιατρείο. Υπάρχουν καλές προοπτικές απασχόλησης στη συγκεκριμένη ειδικότητα, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που σιγά σιγά κάνει τα πρώτα βήματά του και στη χώρα μας.