Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Εκφωνητής

Γενική Περιγραφή: Ο Εκφωνητής αποδίδει φωνητικά κείμενα με στόχο την πληροφόρηση ή τη διαφήμιση. Μπορεί, επίσης, να ασχολείται με την απόδοση διαλόγων μεταγλωττισμένων έργων. Προτού επιλεγεί για μια συγκεκριμένη εργασία, περνά από δοκιμαστική διαδικασία, προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητα της φωνής του. Αφού επιλεγεί, μελετά το κείμενο και κάνει πρόβες, για να πετύχει την καλύτερη δυνατή ερμηνεία. Στο τελικό στάδιο, εκφωνεί το κείμενο με την επίβλεψη και καθοδήγηση του σκηνοθέτη ή του υπευθύνου παραγωγής.

Εξοπλισμός και Μέσα: Ο Εκφωνητής χρησιμοποιεί μικρόφωνα, ακουστικά, μίκτες ήχου κ.λπ.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Οι Εκφωνητές, συνήθως, έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αγωγής λόγου, ορθοφωνίας και υποκριτικής, τα οποία διδάσκονται στις σχολές θεάτρου. Η ποιότητα φωνής, εξάλλου, και το έμφυτο ταλέντο αναδεικνύονται και καλλιεργούνται με την πρακτική άσκηση.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Εκφωνητής είναι απαραίτητο να διαθέτει:

  • Καλή χροιά φωνής, σωστή άρθρωση, ευαίσθητο αυτί (μουσικότητα)
  • Ερμηνευτική ικανότητα και φαντασία
  • Υπομονή.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Στην αγορά εργασίας, καθώς οι ανάγκες για διαφήμιση και προβολή διαρκώς αυξάνονται και ταυτόχρονα πληθαίνουν οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, υπάρχει σταθερή ζήτηση Εκφωνητών αλλά και μεγάλος ανταγωνισμός. Ο Εκφωνητής μπορεί να εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και σε ιδιωτικούς χώρους ηχογράφησης και παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού. Πολλοί εκφωνητές δραστηριοποιούνται και σε χώρους όπως η δημοσιογραφία ή η ηθοποιία, εκμεταλλευόμενοι το χάρισμα της φωνής τους και την εξοικείωσή τους με τον ευρύτερο χώρο του θεάματος.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Η εργασία του Εκφωνητή είναι κυρίως ατομική, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται η συνεργασία με το σκηνοθέτη ή τον υπεύθυνο παραγωγής. Άλλες φορές, πάλι, εργάζεται σε ομαδικό πλαίσιο, όπως στις μεταγλωττίσεις ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Συνήθως δεν έχει σταθερό ωράριο, ενώ εργάζεται σε κλειστούς χώρους (αίθουσες ηχοληψίας).

Επαγγελματικές Οργανώσεις: Το καταστατικό του Σωματείου Εκφωνητών (ΣΕΔΙΚ) προσδιορίζει τον κώδικα δεοντολογίας της συγκεκριμένης επαγγελματικής ειδικότητας.