Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Μηχανικός Αυτοκινήτων

Γενική Περιγραφή: Ο Μηχανικός Αυτοκινήτων ασχολείται με την εξέταση και την επισκευή του κινητήρα του αυτοκινήτου, των φρένων και των άλλων βασικών μηχανικών μερών του αυτοκινήτου. Ασχολείται επίσης με τη ρύθμιση και συντήρηση του μηχανικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, εξετάζει με προσοχή τον κινητήρα ή το σύστημα του αυτοκινήτου που θα επισκευάσει, για να εντοπίσει τη βλάβη και να προσδιορίσει το είδος της. Αποσυναρμολογεί και συναρμολογεί τα τμήματα της μηχανής, ελέγχει, αντικαθιστά ή επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα εξαρτήματα και κάνει τις απαραίτητες δοκιμές, για την επιβεβαίωση της καλής τους λειτουργίας. Όταν κάνει εργασίες περιοδικής συντήρησης του αυτοκινήτου, ελέγχει τα φρένα, το σύστημα οδήγησης, αλλάζει φίλτρα, λάδια, μπουζί, ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την καλή λειτουργία του κινητήρα με ειδικά όργανα.

Επαγγελματική Κατοχύρωση: Για τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑΛ, αναμένεται υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας τους, με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ Β΄ Κύκλου.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Σπουδές προσφέρονται στην ειδικότητα Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου, του Τομέα Οχημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Στους αποφοίτους του ΕΠΑΛ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους. 

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Μηχανικός Αυτοκινήτων χρειάζεται να διαθέτει:

  • Αγάπη για τις μηχανές 
  • Επιδεξιότητα
  • Επινοητικότητα
  • Υπομονή
  • Επιμονή
  • Ευκινησία και σωματική αντοχή
  • Παρατηρητικότητα
  • Μεθοδικότητα
  • Συνέπεια και επαγγελματική ευσυνειδησία.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Μηχανικός Αυτοκινήτων μπορεί να εργαστεί σε συνεργείο αυτοκινήτων ως μηχανοτεχνίτης, ως τεχνίτης συστήματος πέδησης, ως τεχνίτης μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, ως τεχνίτης βαφής και ως φανοποιός.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Εργάζεται σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε μεγάλους και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για την επισκευή και ανύψωση των αυτοκινήτων αλλά και την εγκατάσταση βοηθητικών μηχανημάτων. Το αντικείμενο της εργασίας του απαιτεί να εργάζεται άλλοτε όρθιος και άλλοτε σκυφτός ή ξαπλωμένος κάτω από το αυτοκίνητο. Η μυρωδιά της βενζίνης, του πετρελαίου, των λαδιών και ο θόρυβος της μηχανής των αυτοκινήτων είναι μερικές από τις συνθήκες που συνήθως αντιμετωπίζει ο μηχανικός αυτοκινήτων. Αρκετές φορές, χρειάζεται να μετακινηθεί από το συνεργείο του, προκειμένου να παραλάβει ή να επιδιορθώσει κάποιο χαλασμένο αυτοκίνητο.