Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ακροβάτης

Γενική Περιγραφή: Η εκτέλεση ακροβατικών σε τσίρκο είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ειδικότερα, ο Ακροβάτης ισορροπεί πάνω σε τεντωμένα σχοινιά αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας και προσφέρει εκπληκτικό θέαμα με τις επικίνδυνες φιγούρες του. Ακόμη, παρουσιάζει ασκήσεις πάνω σε ελάσματα και κυλίνδρους, κρέμεται από σχοινιά και ιμάντες και βουτά απότομα στο κενό. Εκτελεί χορευτικές φιγούρες, ταλαντεύεται επικίνδυνα στο μονόζυγο, πραγματοποιεί, ατομικά ή ομαδικά, επιδείξεις με ποδήλατα και κάνει άλματα με πολλαπλές τούμπες και στροφές στον αέρα. Τις περισσότερες φορές συνεργάζεται με άλλους συναδέλφους του και συνθέτει εκπληκτικές εικόνες, πηδώντας από χέρι σε χέρι και από σώμα σε σώμα. Για την εκτέλεση της παράστασης χρησιμοποιεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό, όπως λουριά, σχοινιά, ιμάντες, μπάρες, κοντάρια, μονόζυγα, σκάλες, τραμπολίνο, προστατευτικά δίχτυα, κεκλιμένες ράμπες κ.ά.

Επαγγελματική Κατοχύρωση: Δεν υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Όσοι ενδιαφέρονται για κατάρτιση στον τομέα των ακροβατικών επιδείξεων πρέπει να εντοπίσουν τις προσφερόμενες ευκαιρίες και να επιλέξουν αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στην κρίση και στις δυνατότητές τους.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Σπουδές στον τομέα των επικίνδυνων ακροβατικών επιδείξεων προσφέρονται από ιδιωτικές σχολές στο εξωτερικό. Διάσημες σχολές υπάρχουν στη Γαλλία και την Ουκρανία καθώς και στην Αμερική, η περίφημη International Stunt School, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και προσφέρει μαθήματα υψηλών προδιαγραφών σε εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, που προσελκύουν μαθητές από όλον τον κόσμο. Όσοι από τους εκπαιδευόμενους δεν τα καταφέρνουν, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Επίσης η Stunt Academy της Αυστραλίας είναι μία από τις σχολές παγκόσμιου κύρους. Οι απόφοιτοι της σχολής αυτής έχουν πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης σε διάσημα τσίρκα (Cirque De Soleil, Alchaos, Beneweis, Cirque Plum κ.ά.), και σε κινηματογραφικές ταινίες όπου εκτελούνται επικίνδυνες σκηνές.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Ακροβάτης οφείλει να διαθέτει τις εξής δεξιότητες:

  • Ακρίβεια των κινήσεων
  • Υψηλή αυτοσυγκέντρωση
  • Άριστος συγχρονισμός
  • Πειθαρχία και τελειότητα
  • Θάρρος, επιδεξιότητα, τόλμη, αντοχή, δύναμη, ισορροπία
  • Φαντασία και  έμπνευση
  • Ικανότητα για πολύωρη και επίπονη προετοιμασία και γυμναστική
  • Άριστη φυσική κατάσταση και ευλυγισία.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Ακροβάτης μπορεί να εργαστεί σε τσίρκα, σε κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικά κανάλια σε όλον τον κόσμο. Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί σε πάρκα ακροβατικής επίδειξης και σε καλλιτεχνικούς θιάσους που πραγματοποιούν περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, μπορεί να ανοίξει δική του σχολή για εκπαίδευση νέων ακροβατών. Είναι ένα δύσκολο, απαιτητικό και επικίνδυνο επάγγελμα, γι’αυτό είναι περιορισμένος ο αριθμός των ανθρώπων που το επιλέγουν. Έτσι, οι προοπτικές απασχόλησης είναι πολύ καλές, όπως και οι αμοιβές, που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος των επικίνδυνων τρυκ, το όνομα του θιάσου και τις απαιτήσεις των γυρισμάτων.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Αποτελεί το ιδανικό επάγγελμα για όσους αγαπούν τη δράση, τη διασκέδαση, τον κίνδυνο και τα παράτολμα νούμερα. Πρόκειται για ένα απαιτητικό επάγγελμα που προϋποθέτει έκθεση σε κίνδυνο, αν και τις περισσότερες φορές το προστατευτικό δίχτυ μπορεί να σώσει τη ζωή τους από μια λανθασμένη ενέργεια. Ο Ακροβάτης δουλεύει σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του, με το σκηνοθέτη, τους μουσικούς, τους κλόουν, τους χορευτές και τους υπόλοιπους συντελεστές μιας παράστασης για τη δημιουργία ενός άρτιου αποτελέσματος από καλλιτεχνική άποψη. Είναι συχνά αναγκασμένος να μετακινείται από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα όπου δίνει παραστάσεις στο τσίρκο όπου εργάζεται.