Γενική Περιγραφή: Αντικείμενο της εργασίας του είναι η επιστημονική μελέτη των φυτών. Ερευνά και καταγράφει τα βότανα, μελετά τις ιδιότητές τους, που μπορεί να είναι και θεραπευτικές, και τα ταξινομεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις χρήσεις τους σε τρόφιμα, καλλυντικά ή φάρμακα. Ο Βοτανολόγος αναζητά σπάνια αλλά και συνηθισμένα βότανα, τα συλλέγει την κατάλληλη περίοδο, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αποσπά το άρωμά τους, δημιουργεί μείγματα και προετοιμάζει θεραπείες που βασίζονται σε βότανα και αρώματα. Η διατήρησή τους εξαρτάται από το είδος και τη χρήση τους. Κάποια φυτά αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος και αποθηκεύονται σε βαζάκια, για άλλα απαιτείται βράσιμο σε κατάλληλη θερμοκρασία και άλλα πολτοποιούνται με παραδοσιακές μεθόδους για τη δημιουργία αλοιφών και άλλων παρασκευασμάτων με ιαματικές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα της βοτανολογικής έρευνας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και τη βελτίωση φαρμάκων, τροφίμων φυτικών ινών κ.ά. Ακόμη, η γνώση των βοτανολόγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση πάρκων και δασών καθώς και προβλημάτων ρύπανσης.
Επαγγελματική Κατοχύρωση: Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Βοτανολόγου καθορίζονται με βάση το είδος και το επίπεδο των βασικών σπουδών του. Αν έχει σπουδάσει Βιολογία, τα επαγγελματικά του δικαιώματα ορίζονται από τον Ν. 716/77, το ΠΔ 541/78, το ΠΔ 256/1998 και το ΠΔ 50, ΦΕΚ 39/5-3-01. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωπόνων κατοχυρώνονται νομοθετικά με το ΠΔ 258 / 2000 (ΦΕΚ 215/ τ. Α / 9-10-2000) και των Τεχνολόγων Φυτικής Παραγωγής με το ΠΔ 109/89 (ΦΕΚ 47/τ. Α' /10-2-89).
Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για να ασχοληθεί κανείς με το επάγγελμα του Βοτανολόγου μπορεί να σπουδάσει στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου λειτουργεί η κατεύθυνση της Βοτανικής και διδάσκονται μαθήματα όπως Εισαγωγή στη Βοτανική, Φυσιολογία Φυτών, Γενική Μικροβιολογία, Βιολογία Φυτικού Κυττάρου, Ανατομία Φυτών, Μορφογένεση Φυτών, Μεταβολισμός Φυτών, Αναπτυξιακή Φυσιολογία Φυτών, Οικοφυσιολογία Φυτών, Ειδικά θέματα Μοριακής και Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας. Η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα και απαιτείται εκπόνηση πτυχιακής εργασίας.
Επίσης, μπορεί να σπουδάσει στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Γεωπονίας, Φυτικού Περιβάλλοντος και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου η διάρκεια των σπουδών είναι πέντε έτη και απαιτείται εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και πρακτική εξάσκηση.
Επίσης, στα τμήματα Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης, όπου η διάρκεια των σπουδών είναι τέσσερα έτη και απαιτείται εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και πρακτική εξάσκηση. Επιπλέον, μπορεί να σπουδάσει Ιατρική Βοτανολογία, Εθνοβοτανολογία και Φυτοθεραπεία σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που υπόσχεται να προσφέρει πολλά όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Βοτανολόγος θα πρέπει να διαθέτει τις εξής δεξιότητες και χαρακτηριστικά:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Ανάλογα με το επίπεδο σπουδών του, μπορεί να απασχοληθεί σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα εναλλακτικών θεραπειών, σε βιομηχανίες και εργαστήρια καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων ή να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του κατάστημα πώλησης βοτάνων. Επίσης, μπορεί να εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και άλλους δημόσιους οργανισμούς ή ως ειδικός συνεργάτης σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, μπορεί να εργαστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως καθηγητής. Οι προοπτικές στην αγορά εργασίας εμφανίζονται θετικές, λόγω των ποικίλων εφαρμογών των βοτάνων στη σύγχρονη φαρμακευτική καθώς και της αυξανόμενης προτίμησης τους στις εναλλακτικές θεραπείες.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Μπορεί να εργάζεται στην ύπαιθρο όπου συλλέγει ή καλλιεργεί βότανα. Όταν ασχολείται και με την πώληση, ακολουθεί ωράριο των καταστημάτων. Τέλος, όταν απασχολείται σε ερευνητικό κέντρο, εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, όπου κάνει πειράματα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Δουλεύει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες (βιολόγους, χημικούς, φαρμακοποιούς κ.ά).