Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Επαγγελματίας Αθλητής

Γενική Περιγραφή: Ο Επαγγελματίας Αθλητής αγωνίζεται με αμοιβή, ως μέλος αθλητικού συλλόγου, κυρίως σε δημοφιλή αθλήματα (ομαδικά ή ατομικά). Ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα σωματικής άσκησης με σκοπό την απόκτηση ή διατήρηση άριστης φυσικής κατάστασης, αλλά και την εξοικείωση με τους συμπαίκτες ή την αφομοίωση των συστημάτων που θα ακολουθηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Αθλητής ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα από μικρή συνήθως ηλικία, ιδιαίτερα όταν κάνει πρωταθλητισμό και συνεχώς προπονείται στο πλαίσιο μιας ομάδας. Ο Επαγγελματίας Αθλητής μπορεί να φοιτήσει στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των αντίστοιχων Πανεπιστημίων.

Οι μόνοι Αθλητές που αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι οι ποδοσφαιριστές και οι καλαθοσφαιριστές.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτούνται:

  • Ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά (αδύνατο σώμα, υψηλό ανάστημα, δυνατοί μύες)
  • Ταλέντο στο συγκεκριμένο άθλημα
  • Επιδεξιότητα, ταχύτητα, ισχυρά αντανακλαστικά
  • Αντίληψη του χώρου και ομαδικό πνεύμα
  • Μαχητικότητα, αυτοπεποίθηση και ευσυνειδησία
  • Αγάπη για το άθλημα και διάθεση για θυσίες σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο και τον τρόπο ζωής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι
  • Ενθουσιασμός, δυναμισμός κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπομονή και επιμονή.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Αθλητής απασχολείται επαγγελματικά σε κάποια αθλητική ομάδα. Οι μεταγραφές του σε άλλες ομάδες είναι ενίοτε συχνές και οι δυνατότητες εξέλιξης και αμοιβής σημαντικές. Αποκτώντας ειδική κατάρτιση ή σπουδάζοντας, μπορεί να εργαστεί ως προπονητής του αθλήματος της ειδικότητάς του, ενώ μετά το τέλος της καριέρας του μπορεί να αναλάβει συναφή καθήκοντα σε αθλητικούς συλλόγους και φορείς ή να του αναθέσουν σχετικές διοικητικές θέσεις.

Ανάλογα με το σύλλογο όπου ανήκει ο Αθλητής και τη φήμη που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, οι αμοιβές του μπορεί να είναι χαμηλές ή υψηλές. Εκτός από τις σταθερές αποδοχές, υπάρχουν ειδικά επιμίσθια για σημαντικές νίκες.

Εργασιακό Περιβάλλον και Συνθήκες:  Καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, ο Αθλητής, για να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων, οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο και να περιορίζει στο ελάχιστο τη νυχτερινή διασκέδαση ή οτιδήποτε άλλο ενδέχεται να τον καταπονήσει σωματικά ή πνευματικά. Σε περιόδους πριν από σημαντικούς αγώνες το ωράριο και οι ρυθμοί προπονήσεων και εκγύμνασης μπορεί να γίνουν εξαντλητικοί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται να απομακρύνεται για αρκετές ημέρες από το σπίτι και την οικογένειά του, προκειμένου να προσαρμοστεί στο περιβάλλον των αγώνων και να συγκεντρωθεί στο αγωνιστικό του πρόγραμμα.

Οι προπονήσεις και οι αγώνες, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία μετέχει η ομάδα, μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε ανοιχτά ή κλειστά γυμναστήρια και γήπεδα, ενώ για τους ποδοσφαιριστές τα γήπεδα είναι πάντοτε ανοιχτά. Καθώς τα αθλήματα είναι σωματικά, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι διαρκής. Οι μετακινήσεις είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση αντιπάλων εκτός έδρας και τη συμμετοχή σε διάφορες αθλητικές συναντήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η μεταγραφή, από μια ομάδα σε μια άλλη, ενδέχεται να σημάνει τη μετακίνηση και τη διαμονή του Αθλητή σε άλλες πόλεις ή και χώρες.

Επαγγελματικές Οργανώσεις: Οι ποδοσφαιριστές και οι καλαθοσφαιριστές εκπροσωπούνται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ή Καλαθοσφαιριστών αντίστοιχα.


Κατηγορία επαγγέλματος: