Μάθετε για ποιους ενδεχομένως θα δουλέψετε
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εταιρεία ή επιχείρηση που ενδιαφέρεστε, ποιοι είναι οι στόχοι της και πώς εσείς μπορείτε να συνεισφέρετε σε αυτούς.
Εκφράστε ενθουσιασμό για εσάς και τις ιδέες σας
Αξιοποιήστε την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό σας για τον εαυτό σας και για τη θέση που στοχεύετε. Εκφράστε τον φυσικό σας ενθουσιασμό για τις ιδέες και τις εμπνεύσεις σας, όταν περιγράφετε τις ικανότητές σας, τις προηγούμενες επιτυχίες σας και τη μελλοντική σας συνεισφορά. Εκφραστείτε με αυτοπεποίθηση.
Τι μπορείτε να προσφέρετε;
Σκεφτείτε ιδέες και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να ωφελήσετε έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητα και τη φαντασία σας, ανάλογα με τη θέση εργασίας.
Αυτοσχεδιάστε: δείξτε στους άλλους πώς μπορείτε να σκεφθείτε σε στιγμές ανάγκης
Μιλήστε για την εμπειρία και την ικανότητά σας να «τα καταφέρετε» σε κρίσιμες στιγμές και στιγμές άμεσης ανάγκης δίνοντας παραδείγματα, εφόσον είναι αληθινά, και δημιουργήστε έτσι κλίμα εμπιστοσύνης όσον αφορά τη δυνατότητά σας να αναλάβετε ευθύνη.
Επιστρατέψτε τις ικανότητές σας για ακρόαση
Μη διακόπτετε. Περιμένετε μέχρι να σιγουρευτείτε ότι ο άλλος έχει τελειώσει την ομιλία του πριν δώσετε τις ιδέες σας. Δοκιμάστε την τακτική του να επαναλαμβάνετε αυτό που έχει πει ο συνομιλητής σας, ώστε να είστε και οι δύο σίγουροι ότι έχετε καταλάβει το ίδιο πράγμα.
Δείξτε ελαστικότητα στις διαπραγματεύσεις
Αποφασίστε εκ των προτέρων ποια κριτήρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για σας στην άσκηση της εργασίας σας και ποια δεν είναι. Δείξτε την ελαστικότητά σας υποχωρώντας σε λιγότερο σημαντικά σημεία.
Αξιοποιήσετε την εργασιακή σας εμπειρία (αν έχετε)
Δώστε στους πιθανούς εργοδότες σας αρκετά παραδείγματα από τις επιτυχίες σας στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνοντας οποιουσδήποτε επαίνους ή διακρίσεις σας έχετε επιτύχει. Προσπαθήστε να μην υποβαθμίσετε τις ικανότητές σας και αυτά που μπορείτε να συνεισφέρετε σ’ έναν οργανισμό.
Μη διστάσετε να εκφράσετε πιθανές απορίες σας για την εταιρεία και τη διαδικασία πρόσληψης
Ποια είναι η δομή της, πού/πώς θα ταιριάξετε εσείς μέσα στην εταιρεία, πώς μπορεί να αναπτυχθεί η καριέρα σας εκεί, τι εκπαίδευση θα σας δώσουν. Όσον αφορά το οικονομικό θέμα, αφήστε να το θίξουν εκείνοι πρώτοι. Ρωτήστε πότε υπολογίζουν ότι θα καταλήξουν στην επιλογή του ατόμου και αν θα σας ειδοποιήσουν γραπτά ή τηλεφωνικά σε περίπτωση που δεν επιλεγείτε.
Αν σας απορρίψουν…
Συμβαίνει κάποια στιγμή να έχετε όλα τα προσόντα για μια θέση εργασίας και να έχετε την αίσθηση ότι πήγατε καλά στη συνέντευξη, αλλά τελικά δεν πήρατε τη θέση. Τότε σίγουρα θα αισθανθήκατε ανεπαρκής και θα απογοητευτήκατε πολύ, μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνετε για να πετύχετε στο συγκεκριμένο κλάδο που επιλέξατε. Έχετε σκεφτεί όμως ότι υπάρχουν λόγοι που δεν έχουν σχέση με εσάς αλλά με παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε; Για παράδειγμα, πολύ απλά να είστε άντρας και να θέλουν γυναίκα ή και το αντίστροφο, για τη συγκεκριμένη θέση για δικούς τους λόγους. Πολλές φορές δεν θέλουν να προσλάβουν κάποιον άμεσα και κάνουν έρευνα αγοράς σε υποψήφιο δυναμικό για θέσεις που έχουν σκοπό να αναπτύξουν. Την επόμενη φορά που θα σας απορρίψουν προσπαθήστε να μη χάσετε το κουράγιο και την επιμονή σας και προπάντων να μη σκεφτείτε αρνητικά για εσάς!