Όσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λίστες με τις καλύτερες εργασίες μιας χρονιάς, άλλο τόσο ενδιαφέρον έχουν και οι κατάλογοι με τα χειρότερα επαγγέλματα, για όλους τους ευνόητους λόγους, με βασικότερο όλων την περιέργεια.
Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε αξιολόγηση, πάντα υπάρχει το θέμα του κατά πόσον ισχύουν τα κριτήρια, οπότε και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, στη δική μας αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, μιας και ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, έχει πάντα ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό, ώστε να μπορούμε να δούμε καλύτερα και την κατάσταση στη χώρα μας.
Η λίστα με τα χειρότερα επαγγέλματα που θα παρουσιάσουμε καταρτίστηκε από το Jobs Rated με βάση τέσσερα κριτήρια: εργασιακό περιβάλλον, εισόδημα, προοπτική και άγχος. Την τυχόν αντιστοιχία αυτών των κριτηρίων με τα όσα ισχύουν στην ελληνική αγορά εργασίας θα πρέπει να εξετάσουμε διαβάζοντας τη λίστα. Τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι συγκλίσεις και οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις αποκλίσεις.
Έτσι, τα χειρότερα επαγγέλματα για το 2016, με μια σύντομη αιτιολόγηση, είναι τα εξής:
1. Δημοσιογράφος ειδήσεων. Υπάρχει σταδιακή πτώση των έντυπων εκδόσεων και μειωμένα διαφημιστικά έσοδα, οπότε υπάρχουν λιγότερες προοπτικές εργασίας.
2. Ξυλοκόπος: Υπάρχει μείωση στη χρήση του χαρτιού. Επιπλέον, είναι μια εργασία επικίνδυνη και με αυξημένο στρες.
3. Τηλεπαρουσιαστής: Έχουν συρρικνωθεί οι ευκαιρίες στη σχετική βιομηχανία, ο μισθός έχει μειωθεί και υπάρχει έντονο άγχος.
4. Ραδιοφωνικός παραγωγός μουσικής: Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ανταγωνίζονται τις αναπτυσσόμενες υπηρεσίες που παρέχουν μουσική. Έτσι οι σταθμοί προτιμούν να παίζουν έτοιμες λίστες, αντί να έχουν ραδιοφωνικούς παραγωγούς.
5. Στρατιωτικοί: Υπάρχει έντονο στρες και μειωμένος μισθός.
6. Απολυμαντής: Δεν είναι μόνο η επαφή με επικίνδυνες ουσίες, αλλά και το ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά διάφορα ενδεχομένως επικίνδυνα πλάσματα, π.χ. φίδια, αλλά σίγουρα όχι ευχάριστα, όπως αράχνες, κατσαρίδες κτλ.
7. Πωλητής λιανικής: Πρόκειται για επάγγελμα που έχει σημαντικές δυσκολίες, αλλά και χαμηλό μισθό.
8. Διαφημιστής: Οι προοπτικές εργασίας στο χώρο της διαφήμισης μειώνονται ολοένα και περισσότερο, ενώ υπάρχει δυσανάλογα πολύ άγχος.
9. Οδηγός ταξί: Υπάρχει εντονότατο άγχος, η αμοιβή έχει μειωθεί και έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
10. Πυροσβέστης: Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν περιπτώσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του πυροσβέστη, οπότε είναι έντονο το στοιχείο του άγχους.
Μιχάλης Κατσιμίτσης