Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Πώς να μελετάτε αποτελεσματικά

Αν και καθένας μας έχει αναπτύξει τον προσωπικό του τρόπο να μελετά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος αυτός είναι και ο αποδοτικότερος. Υπάρχουν ορισμένα «κόλπα», τα οποία συμβάλλουν σε μια καλύτερη μελέτη. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από αυτά:

  1. Να είστε υγιείς και να διατηρείτε μια ισορροπημένη ζωή: Βέβαια, το άγχος των εξετάσεων και μόνο αρκεί για να αναστατώσει τη ζωή σας. Ωστόσο, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτός ο σημαντικός παράγοντας άγχους, χρειάζεται να βρείτε τρόπους ώστε να χαλαρώνετε και, το σημαντικότερο, να μη θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να προσπεράσετε, γιατί μια ασθένεια ή μια μη ισορροπημένη ζωή θα θέσει σε κίνδυνο όλη σας την προσπάθεια για επιτυχία.
  2. Σωστή διάθεση για μελέτη: Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πάντα η διάθεση για μελέτη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν αναστάτωση και «απομακρύνουν» το μυαλό από το διάβασμα, είτε αφορούν στο οικογενειακό είτε στο φιλικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να αποφεύγεται η μελέτη και να γίνεται προσπάθεια να ηρεμήσετε. Επιπλέον, θα πρέπει να εστιάζετε σε θετικά στοιχεία, να μη μηδενίζετε την προσπάθειά σας και να αποφεύγετε τις συγκρίσεις, με τις οποίες υποβιβάζετε τον εαυτό και την προσπάθειά σας.
  3. Ο τόπος της μελέτης: Από τα πλέον σημαντικά στοιχεία μιας αποδοτικής μελέτης είναι ο τόπος όπου κανείς μελετά. Συχνά δίνεται η αίσθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του τόπου μελέτης, π.χ. δεν μπορείτε να βγείτε από το δωμάτιό σας. Εκείνο που έχει όμως σημασία είναι να βρείτε το κατάλληλο μέρος που θα σας δίνει την ηρεμία που χρειάζεστε, ώστε να μελετήσετε περισσότερο αποτελεσματικά.
  4. Έχετε τα απαραίτητα: Πριν αρχίσετε τη μελέτη, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε για να μη σηκώνεστε κάθε λίγο για να το πάρετε. Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα έχετε αφαιρέσει από το περιβάλλον της μελέτης σας οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή.
  5. Σημειώσεις και τεχνικές μνήμης: Το πιο σημαντικό μέρος της μελέτης είναι οι σημειώσεις που κρατάτε. Θα πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να μην υπάρχουν κενά. Επίσης, μπορείτε να γράφετε περιλήψεις, οι οποίες όχι μόνο βοηθούν επειδή δίνουν τη γενική εικόνα του κεφαλαίου, αλλά και αποτελούν έναν τρόπο για να διαπιστώσετε τι πραγματικά γνωρίζετε από το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Επιπλέον, όταν χρειάζεται απομνημόνευση, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που βοηθούν σε αυτήν, όπως π.χ. μια φράση, όπου τα αρχικά γράμματα δηλώνουν τα αρχικά γράμματα των λέξεων που πρέπει να απομνημονευθούν.
  6. Το σωστό πρόγραμμα: Ένα πρόγραμμα μελέτης είναι απαραίτητο. Το ζήτημα εδώ είναι ότι συχνά φτιάχνουμε προγράμματα, τα οποία όμως είναι πολύ φιλόδοξα και, ως εκ τούτου, δεν τηρούνται. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται επιπλέον άγχος. Για το λόγο αυτό, φτιάξε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, βάσει των δυνατοτήτων σας και του διαθέσιμου χρόνου. Και φυσικά τηρήστε το.
  7. Κάντε διάλειμμα και αμείβετε τον εαυτό σας: Το διάλειμμα είναι η σημαντικότερη στιγμή της μελέτης. Ξεκουράζει το μυαλό και σας δίνει το χρόνο για να «χωνέψετε» ό,τι έχετε μελετήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μην υποτιμάτε το διάλειμμα, αλλά μην το παρακάνετε. Μεγάλα διαλείμματα έχουν ως συνέπεια την απροθυμία για διάβασμα, δηλαδή λειτουργούν αρνητικά ως προς τη μελέτη. Μέσα στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης για διάβασμα, μπορείτε να δίνετε στον εαυτό σας μικρά «δωράκια», π.χ. όταν θα έχετε ολοκληρώσει κάποια σημαντική ενότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια θετική διάθεση απέναντι στην ύλη και, γενικότερα, στην προσπάθειά σας.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω τρόποι θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ατομικές ιδιαιτερότητες. Μην επιχειρήσετε να οργανώσετε έναν τρόπο μελέτης εντελώς διαφορετικό από αυτόν που έχετε ήδη, διότι είναι πιθανό να αποσυντονιστείτε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αλλάξετε ενδεχομένως συνήθειες που νομίζετε ότι είναι σημαντικές, αλλά τελικά βλάπτουν τη μελέτη σας. Να θυμάστε ότι, σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα της μελέτης.

 

Δες επίσης

6 δραστηριότητες για το διάλειμμα

 Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λένε οι γονείς στη διάρκεια των εξετάσεων

 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop