Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Τα μυστικά για ένα τέλειο γραπτό

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, καθηγητές που συμμετέχουν ως βαθμολογητές αποκαλύπτουν μικρά μυστικά για ένα τέλειο γραπτό και παρουσιάζουν βήμα βήμα τις σωστές κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για τις λύσεις των θεμάτων. Ακόμη επισημαίνουν τα συνήθη λάθη που γίνονται από τους μαθητές τόσο στα θεωρητικά μαθήματα όσο και σε αυτά των θετικών επιστημών.

Μπορεί αυτό που πάνω απ’ όλα μετράει να είναι η ορθότητα των απαντήσεων αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες οι οποίοι, εφόσον τηρηθούν πιστά, σας δίνουν πόντους Για παράδειγμα, ένα γραπτό με καλή εμφάνιση έχει καλύτερη αντιμετώπιση, καθώς οι βαθμολογητές δεν κουράζονται για να το διορθώσουν.

Βέβαια για να μην έχετε καμία ανησυχία θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι καθηγητές βαθμολογούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν και φροντίζουν να τις ακολουθούν πιστά, γιατί φυσικά κανείς απ αυτούς δεν θέλει να αδικήσει τους μαθητές σε μια από σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους. Όμως η άρτια αρχιτεκτονική του γραπτού (τάξη, αισθητική, ευανάγνωστες απαντήσεις) υποσυνείδητα προϊδεάζει θετικά τον βαθμολογητή.

Επίσης όλες οι ερωτήσεις πρέπει να απαντώνται με σαφήνεια, χωρίς πλεονασμούς και πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Όσο σαφείς και απλά διατυπωμένες είναι οι ερωτήσεις, άλλο τόσο απλά πρέπει να δίνονται και οι απαντήσεις. Λίγα λόγια και καλά λοιπόν και καθαρό γραπτό χωρίς σημειώσεις, μουντζούρες και ορνιθοσκαλίσματα. Όλες οι ερωτήσεις πρέπει να απαντώνται με σαφήνεια χωρίς πλεονασμούς και πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα.

 

Μόλις φτάσετε στο εξεταστικό κέντρο

Φτάνοντας στο εξεταστικό κέντρο πρέπει να έχετε μαζί σας το δελτίο εξεταζομένου, την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας μπλε ή μαύρο, μολύβι, γόμα και νερό ή αναψυκτικό Σε καμία περίπτωση δεν παίρνει ο υποψήφιος μαζί του το κινητό, ακόμη και αν είναι κλειστό.

Απαγορεύεται αυστηρά και οι επιτηρητές έχουν το δικαίωμα από τον νόμο να σας μηδενίσουν το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν και για τα σκονάκια ή την προσπάθεια αντιγραφής. Επίσης όποιος δημιουργήσει πρόβλημα ή φασαρία επίσης μπορεί να αποβληθεί από την αίθουσα και να μηδενιστεί το γραπτό του.

 

Τι πρέπει να προσέξετε όταν πάρετε τα θέματα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι μαθητές μόλις πάρουν τα θέματα είναι η αίσθηση που έχουν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Αυτό οφείλεται στο έντονο στρες και φυσικά δεν ισχύει για κάποιον που είναι καλά προετοιμασμένος και δούλεψε σκληρά ολόκληρη τη χρονιά.

Σε αυτήν την περίπτωση καλύτερα να σταματήσετε για λίγα λεπτά, γιατί ο πανικός είναι αυτός που δημιουργεί παροδικό κενό μνήμης. Χαλαρώστε και σιγά σιγά ξεκινήστε από τις ερωτήσεις που σας φαίνονται ευκολότερες.

Αυτό θα σας δώσει κουράγιο για να συνεχίσετε. Διαβάστε με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Πάντα χρειάζεται και μία δεύτερη σκέψη. Στο τέλος κάντε έλεγχο εάν απαντήσατε όλα τα ζητήματα.

Να ξέρετε ότι δεν είναι δυνατόν να γράψετε άριστα σε όλα τα μαθήματα. Κάπου οι επιδόσεις σας θα είναι χαμηλότερες. Μην απογοητευτείτε και μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

 Στις εξετάσεις πρέπει να πάτε ήρεμοι και να ξέρετε ότι στη ζωή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους ανθρώπους που διαθέτουν δύναμη, θέληση και ιδέες.

 

Χαλάρωση τις ώρες πριν από την εξέταση

Οι μέρες των Πανελλαδικών διαρκούν αρκετά. Γι’ αυτό πέρα από την ψυχραιμία σας πρέπει να διατηρήσετε τη φόρμα σας και να μη σας καταβάλει η σωματική κούραση. Να ξέρετε ότι δεν είναι εφικτό σε όλα τα μαθήματα να έχετε τέλειες επιδόσεις. Αν σε κάποιο μάθημα δεν τα καταφέρετε καλά, συνεχίστε δυνατά στο επόμενο.

Οι καθημερινές επαναλήψεις είναι ωφέλιμες αλλά με μέτρο τουλάχιστον δέκα ώρες πριν από τις εξετάσεις της ημέρας πρέπει να έχετε σταματήσει το διάβασμα. Και το κυριότερο μην προσπαθήσετε την τελευταία στιγμή πριν πάτε στο εξεταστικό κέντρο να λύσετε καινούργιες ασκήσεις.

Οι συζητήσεις με συμμαθητές και φίλους για πιθανά θέματα το μόνο που θα πετύχουν είναι να σας αγχώσουν. Καλύτερα να συζητάτε για τον καιρό και τις διακοπές που έρχονται.

 

Τα SOS για την ώρα της εξέτασης

Τρεις ώρες που καθορίζουν πολλές φορές μια ολόκληρη ζωή είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Μια απλή ατυχία μπορεί να στοιχίσει στον νέο άνθρωπο ακόμη και σε αυτόν που έχει μοχθήσει πολύ στο διάβασμα να χάσει τη σχολή που επιθυμεί ή ακόμη και την εισαγωγή του σε οποιαδήποτε άλλη σχολή. Οι εξετάσεις αυτές είναι σκληρές και άκρως ανταγωνιστικές και παρά πολλά πράγματα κρίνονται και από τις λεπτομέρειες. Οι τρεις αυτές ώρες λοιπόν είναι εξαιρετικά κρίσιμες και από την ώρα που θα γίνει η εκφώνηση των θεμάτων μέχρι τη στιγμή που θα δώσετε το γραπτό σας πρέπει να ακολουθήσετε πιστά κάποιους κανόνες ώστε να μεγιστοποιήσετε τις επιδόσεις σας και να έχετε τα θεμιτά αποτελέσματα.

 

Μην κολλήσεις σε ένα θέμα

Μόλις έρθουν τα θέματα ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά και να μην επιτρέψει σε τίποτε να αποσπάσει την προσοχή του να διαβάσει μία φορά προσεκτικά όλα τα ζητήματα ενώ ταυτόχρονα θα κρατά κάποιες πρόχειρες σημειώσεις στις οποίες θα ανατρέξει αργότερα. Αμέσως μετά προτείνεται ο υποψήφιος να επεξεργαστεί τα θέματα που γνωρίζει πολύ καλά και με κλιμάκωση να ασχοληθεί στο τέλος με όποιο θέμα φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο.

Δεδομένου ότι στα περισσότερα μαθήματα οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα θέματα ο μέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσουν σε κάθε θέμα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Όμως κάποια από τα θέματα θα φάνουν στους προετοιμασμένους υποψηφίους πολύ απλά συνεπώς ο χρόνος που θα απομείνει για τα απαιτητικά θέματα είναι αρκετός.

Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός κανόνας είναι να μην επιμείνει ο υποψήφιος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορεί άμεσα να επιλύσει γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά:

Πρώτον θα μειωθεί ο χρόνος που θα απομείνει για να αφιερώσει στα άλλα θέματα και δεύτερον η εμμονή στο ίδιο θέμα κατά κανόνα μειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς εάν ο υποψήφιος κολλήσει σε κάποιο θέμα το αφήνει για λίγο ασχολείται με τα υπόλοιπα και επανέρχεται σε αυτό αργότερα.

 

Βήμα βήμα οι κινήσεις για τη λύση των θεμάτων

Η πρώτη εντύπωση:

Είναι σύνηθες όταν οι υποψήφιοι παίρνουν στα χέρια τους τα θέματα να νομίζουν ότι

δεν ξέρουν τίποτα απολύτως. Συνήθως είναι μια λανθασμένη πρώτη εντύπωση η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στο άγχος.

Προσοχή στα ζητούμενα:

Μετά την πρώτη γρήγορη ανάγνωση όλων των θεμάτων επιδιώκουμε τη διερεύνηση των ζητουμένων.

α Διαβάζουμε προσεκτικά κάθε θέμα 2-3 φορές

β Επισημαίνουμε τις λέξεις κλειδιά

γ Χωρίζουμε σε σκέλη τα ζητούμενα εφόσον υπάρχουν γράφοντας 1, 2... 3. Επαληθεύουμε ότι κατανοήσαμε το θέμα.

Ό,τι μαs δυσκολεύει:

Δεν μένουμε σε κάτι που μας δυσκολεύει πολύ την ώρα της εξέτασης. Προχωράμε απαντάμε σε ό,τι ξέρουμε και μετά αφοσιωνόμαστε σε αυτό.

Πώς απαντάμε:

Οργανώνουμε το υλικό της απάντησης που θα δώσουμε. Προσπαθούμε να είναι σαφώς διατυπωμένες οι απαντήσεις μας τα γράφουμε όλα γιατί στις εξετάσεις δεν υπάρχουν αυτονόητα. Με άλλα λόγια τα ευκόλως εννοούμενα δεν παραλείπονται

Έλεγχος:

Ο έλεγχος των απαντήσεων που δίνονται είναι απαραίτητος. Απαραίτητο είναι ακόμη να ελεγχθεί εάν έχουν καθαρογραφεί όλες οι απαντήσεις από το πρόχειρο στο καθαρό. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που υποψήφιοι δεν ήταν σίγουροι για την ορθότητα των απαντήσεών τους στο πρόχειρο ή παρέλειψαν να τις μεταφέρουν στο καθαρό.

Τεχνικές υποδείξεις:

Η εξέταση στα Μαθηματικά στη Φυσική τη Χημεία γενικά σε μαθήματα της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης χρειάζεται μια ειδική επισήμανση προκειμένου να γίνουν κάποιες ιδιαίτερες και σημαντικές υποδείξεις ώστε να μην υπάρχει σύγχυση για τον τρόπο βαθμολόγησης. Εάν το θέμα είναι χωρισμένο σε υποερωτήματα τότε είναι δυνατόν σε ένα από τα αρχικά στάδια να υπάρξει κάποιο λάθος αριθμητικό ή άλλο. Στη συνέχεια ο μαθητής πραγματεύεται σωστά το υπόλοιπο θέμα χρησιμοποιώντας όμως το λάθος που προηγήθηκε. Οι οδηγίες που έχει δώσει η κεντρική επιτροπή εξετάσεων για τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι οι εξής: ο μαθητής χάνει μόρια μόνο στο υποερώτημα στο οποίο έκανε το λάθος ενώ τα μόρια των υπόλοιπων ερωτήσεων δεν επηρεάζονται από το λάθος αυτό.

Τα συνήθη λάθη:

Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός για τα συνήθη λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων τα οποία πολλές φορές οφείλονται σε υπερβολική σιγουριά:

• Λάθη εκφραστικά ή διατύπωσης. Παρατηρούνται κυρίως στα γλωσσικά μαθήματα

• Λάθη από κατανόηση ή παρεξήγηση του ζητουμένου σύγχυση εννοιών ή σχέσεων εννοιών σύγχυση συνθηκών στην Ιστορία φιλοσοφικών θεωριών κ.λπ.

• Λάθη προσήμων στις ασκήσεις των Μαθηματικών και της Φυσικής

• Λάθη στις χημικές αντιδράσεις του μαθήματος της Χημείας.

 

 

Πηγή: ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ, εφημ. Έθνος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop