Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορεί κανείς να κάνει όταν διαβάζει είναι να μην κάνει διάλειμμα, ή να προσπαθεί να κάνει όσα λιγότερα γίνεται, ενώ χρειάζεται περισσότερα. Μάλιστα, όταν το διάβασμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και, επιπλέον, υπάρχει άγχος για τις εξετάσεις, τότε ορισμένοι τείνουν να θεωρούν ότι το διάλειμμα είναι χάσιμο χρόνου.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το διάλειμμα αποτελεί μια σημαντική φάση στη διαδικασία της μάθησης. Βοηθάει το μυαλό να επεξεργαστεί καλύτερα τις νέες πληροφορίες, αλλά και βελτιώνει τη διάθεση, καθώς ξεκουράζεται τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Έτσι, είτε χρειάζεται κανείς να κάνει διάλειμμα κάθε 50 λεπτά ή κάθε μία ώρα ή όποτε θεωρεί ότι χρειάζεται, ανάλογα με τις αντοχές του (δεν θα πρέπει όμως να υπερτιμά τις δυνατότητές του), γεγονός είναι ότι το διάλειμμα χρειάζεται.
Αυτό που είναι σημαντικό, ωστόσο, είναι το τι πρέπει να κάνει και τι να αποφεύγει κανείς όταν κάνει διάλειμμα. Διότι αυτό που θα πρέπει όλοι να έχουν κατά νου είναι ότι το διάλειμμα αποτελεί μέρος της διαδικασίας μελέτης και όχι το τέλος της. Με άλλα λόγια, θα πρέπει κανείς να ξεκουραστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιστρέψει στη μελέτη ανανεωμένος και όχι σαν να πρόκειται για μια δυσβάσταχτη αγγαρεία. Γι’ αυτό χρειάζεται οργάνωση των διαλειμμάτων, όπως ακριβώς οργανώνεται και η μελέτη.
Έτσι, ορισμένες από τις απλές δραστηριότητες που θα μπορούσε κανείς να κάνει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος είναι:
Υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα που θα πρέπει κανείς να αποφεύγει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όπως το να τρώει junk food, να κοιμηθεί, να δει τηλεόραση ή να μπει στο διαδίκτυο, να φάει πολύ, ή να πιει πολύ καφέ. Όλα αυτά θα τον επιβαρύνουν σωματικά ή πνευματικά και θα τον κάνουν να μην έχει καθόλου διάθεση για διάβασμα.
Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD
Δες επίσης
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λένε οι γονείς στη διάρκεια των εξετάσεων
Πώς να μελετάτε αποτελεσματικά