Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

6 δραστηριότητες για το διάλειμμα

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορεί κανείς να κάνει όταν διαβάζει είναι να μην κάνει διάλειμμα, ή να προσπαθεί να κάνει όσα λιγότερα γίνεται, ενώ χρειάζεται περισσότερα. Μάλιστα, όταν το διάβασμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και, επιπλέον, υπάρχει άγχος για τις εξετάσεις, τότε ορισμένοι τείνουν να θεωρούν ότι το διάλειμμα είναι χάσιμο χρόνου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το διάλειμμα αποτελεί μια σημαντική φάση στη διαδικασία της μάθησης. Βοηθάει το μυαλό να επεξεργαστεί καλύτερα τις νέες πληροφορίες, αλλά και βελτιώνει τη διάθεση, καθώς ξεκουράζεται τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Έτσι, είτε χρειάζεται κανείς να κάνει διάλειμμα κάθε 50 λεπτά ή κάθε μία ώρα ή όποτε θεωρεί ότι χρειάζεται, ανάλογα με τις αντοχές του (δεν θα πρέπει όμως να υπερτιμά τις δυνατότητές του), γεγονός είναι ότι το διάλειμμα χρειάζεται.

Αυτό που είναι σημαντικό, ωστόσο, είναι το τι πρέπει να κάνει και τι να αποφεύγει κανείς όταν κάνει διάλειμμα. Διότι αυτό που θα πρέπει όλοι να έχουν κατά νου είναι ότι το διάλειμμα αποτελεί μέρος της διαδικασίας μελέτης και όχι το τέλος της. Με άλλα λόγια, θα πρέπει κανείς να ξεκουραστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιστρέψει στη μελέτη ανανεωμένος και όχι σαν να πρόκειται για μια δυσβάσταχτη αγγαρεία. Γι’ αυτό χρειάζεται οργάνωση των διαλειμμάτων, όπως ακριβώς οργανώνεται και η μελέτη.

Έτσι, ορισμένες από τις απλές δραστηριότητες που θα μπορούσε κανείς να κάνει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος είναι:

  1. Βόλτα: Με την αλλαγή παραστάσεων και το περπάτημα αναζωογονείται το σώμα και το μυαλό. Αυτή μπορεί να είναι είτε σύντομη είτε λίγο μεγαλύτερη, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
  2. Άσκηση: Κάποια μορφής άσκηση βοηθάει όσο και η βόλτα, ή και καλύτερα, μιας και ορισμένες ασκήσεις χαλαρώνουν το σώμα αποτελεσματικότερα από το μούδιασμα της καθιστικής στάσης.
  3. Τηλεφώνημα σε φίλο: Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ξεφεύγει το μυαλό από το διάβασμα αλλά και ακούει κανείς μια φιλική φωνή.
  4. Συμμάζεμα: Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά έτσι φροντίζει κανείς το χώρο του, τον ανανεώνει, οπότε διαβάζει σε καλύτερες συνθήκες, δηλαδή νιώθει καλύτερα.
  5. Φαγητό: Ένα καλό και υγιεινό φαγητό βοηθάει στην υγεία του οργανισμού, σωματικά και πνευματικά. Αλλά και η διαδικασία μαγειρέματος (για όσους/ες έχουν αυτήν τη δυνατότητα) είναι κάτι που αποσπά για λίγο το μυαλό από το διάβασμα.
  6. Ντους: Δεν είναι μόνο ότι το ίδιο το ντους αναζωογονεί τον οργανισμό, είναι και η αίσθηση ότι φροντίζει κανείς τον εαυτό του, που βοηθάει στο να νιώσει κανείς καλύτερα και έτοιμος να επιστρέψει στο διάβασμα.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα που θα πρέπει κανείς να αποφεύγει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όπως το να τρώει junk food, να κοιμηθεί, να δει τηλεόραση ή να μπει στο διαδίκτυο, να φάει πολύ, ή να πιει πολύ καφέ. Όλα αυτά θα τον επιβαρύνουν σωματικά ή πνευματικά και θα τον κάνουν να μην έχει καθόλου διάθεση για διάβασμα.

 

Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD

Δες επίσης

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λένε οι γονείς στη διάρκεια των εξετάσεων

 Πώς να μελετάτε αποτελεσματικά

 

 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop