Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Νοσηλευτής

Γενικές πληροφορίες

Ο νοσηλευτής (η νοσηλεύτρια) παρακολουθεί την κατάσταση του ασθενούς και τον φροντίζει. Λειτουργεί και ως παιδαγωγός υγείας σε ασθενείς, οικογένειες και ολόκληρες κοινότητες. Συνεργάζεται με τον γιατρό στο έργο της εξέτασης, θεραπείας, παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης τηρεί αρχεία σχετικά με τον ασθενή και την κατάστασή του, βοηθάει στις διαγνωστικές εξετάσεις και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, χειρίζεται ιατρικά μηχανήματα και βοηθάει στην παρακολούθηση και αποκατάσταση τους ασθενούς.

Ειδικότητες

Ο νοσηλευτής (η νοσηλεύτρια) μπορεί να ειδικευτεί σε διάφορους τομείς, όπως η ορθοπεδική, η νεφρολογία, η μονάδα εντατικής θεραπείας κτλ.
Στην Ελλάδα, με το Ν. 1579 αρ. 5, ΦΕΚ 217/85ορίζονται οι εξής ειδικότητες που μπορούν να αποκτήσουν οι νοσηλευτές: Παθολογική Νοσηλευτική Ειδικότητα, Χειρουργική Νοσηλευτική Ειδικότητα, Παιδιατρική Νοσηλευτική Ειδικότητα, Ψυχιατρική Νοσηλευτική Ειδικότητα.

Επαγγελματικό δικαίωμα – δεξιότητες

Ο νοσηλευτής (η νοσηλεύτρια) μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομείο, σε ιδιωτικό ιατρείο, σε διάφορες μονάδες φροντίδας, σε σχολεία, στη φροντίδα στο σπίτι. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα ακαδημαϊκής καριέρας.
Η υπομονή αποτελεί βασική δεξιότητα που απαιτείται στο επάγγελμα του νοσηλευτή.

Εργασιακές συνθήκες

Ο νοσηλευτής (η νοσηλεύτρια) εργάζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Χρειάζεται να μαθαίνουν διαρκώς τα τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά επιτεύγματα. Οι συνθήκες εργασίας εξαρτώνται από τον τομέα και το χώρο εργασίας (π.χ. νοσοκομείο, ιδιωτικό ιατρείο, σπίτι). Έτσι, ενδέχεται να εργάζεται νύχτες, Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες. Επίσης είναι πιθανό να χρειάζεται να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να παρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προοπτικές εξέλιξης

Η εξέλιξη του νοσηλευτή (της νοσηλεύτριας) εξαρτάται από την ειδίκευσή του και τις σχετικές δυνατότητες που παρέχει η εργασία του.

Χρήσιμες πληροφορίες

ΦΕΚ – Εκπαίδευση Νοσηλευτών (pdf)

Κατηγορία επαγγέλματος με ζήτηση: