Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Οδοντίατρος

Γενικές πληροφορίες

Οι Οδοντίατροι εντάσσονται στον τομέα Υγείας. Παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης σχετικά με το στόμα και τα δόντια. Ανάλογα με το πού εργάζεται, ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τη στοματική υγιεινή, την εξέταση των δοντιών και τη διάγνωση σχετικά με την κατάστασή τους, την εκτίμηση των πιθανών επιλογών θεραπείας και συμφωνία με τον ασθενή για το ακολουθητέο σχέδιο θεραπείας, την εκτέλεση της θεραπείας, την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην ειδικότητά του, τη διαχείριση προϋπολογισμού, υλικού και συντήρηση εξοπλισμού κτλ.

Ειδικότητες

Ως ειδικότητες της Οδοντιατρικής έχουν καταχωρηθεί οι ακόλουθες:

 • Γενικοί Οδοντίατροι: καλύπτουν ευρύ φάσμα οδοντιατρικών υπηρεσιών
 • Ορθοδοντικοί: Ασχολούνται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη διόρθωση των προβλημάτων σύγκλεισης των δοντιών και των γνάθων.
 • Γναθοχειρουργοί (στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρούργοι): Κάνουν διάγνωση και αντιμετωπίζουν χειρουργικά προβλήματα του στόματος και της ευρύτερης περιοχής των γνάθων και του προσώπου.
 • Παιδοδοντίατροι: Αντιμετώπιση της πρόληψης και θεραπεία των προβλημάτων των δοντιών των παιδιών. Επιπλέον ο παιδοδοντίατρος εκπαιδεύει το παιδί και τους γονείς του ως προς τη σωστή στοματική υγιεινή και διατροφή.
 • Περιοδοντολόγοι: Αντιμετωπίζουν τις νόσους του περιοδοντίου (ούλα και άλλοι μαλακοί και σκληροί ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια).
 • Προσθετολόγοι: Σχεδιάζουν τη θεραπεία και αποκαθιστούν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που προκαλούνται από την απώλεια τμήματος του οδοντικού ιστού ή και ολόκληρων δοντιών, αντικαθιστώντας τα με βιοσυμβατά υλικά.
 • Ενδοδοντιστές: Αντιμετωπίζουν τις παθήσεις και τα προβλήματα του εσωτερικού των δοντιών
 • Εμφυτευματολόγοι: Τοποθετούν οστεοενσωματούμενα οδοντικά εμφυτεύματα για την αντικατάσταση δοντιών που έχουν χαθεί από διάφορες αιτίες (τερηδόνα, ουλίτιδα, τραυματισμός κτλ.). Είναι συνήθως εξειδικευμένοι προσθετικοί οδοντίατροι, γναθοχειρούργοι, ή περιοδοντολόγοι.
 • Στοματοπαθολόγοι: Ασχολούνται με τη διάγνωση και τη θεραπεία νοσημάτων των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας και των οστών των γνάθων.
 • Ακτινολόγοι: κάνουν διαγνώσεις στην κεφαλή και τον τράχηλο με τεχνολογικές απεικονίσεις
 • Οδοντίατροι δημόσιας υγείας: ασχολούνται με την καλή στοματική υγεία και την πρόληψη των οδοντικών νοσημάτων στο σύνολο του πληθυσμού
 • Αισθητικοί οδοντίατροι: ασχολούνται κυρίως με την αισθητική βελτίωση του χαμόγελου και της εμφάνισης του ατόμου.

Επαγγελματικό δικαίωμα

Δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος έχουν όσοι αποκτούν άδεια που χορηγείται από το υπουργείο Υγείας. Ο διπλωματούχος οδοντίατρος μπορεί να εργαστεί:

 • Στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα ή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Στο δημόσιο τομέα, σε κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία κτλ. με μορφή εξαρτημένης εργασίας (υπαλληλική σχέση).
 • Στην εκπαίδευση, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εργασιακές συνθήκες

Οι οδοντίατροι εργάζονται σε προσωπικό ιατρείο ή κλινική. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών εργασίας του παίζουν οι απαραίτητες προφυλάξεις που οφείλει να παίρνει σε θέματα υγιεινής (γάντια, χειρουργική μάσκα κτλ.) αλλά και για την προστασία του από τη χρήση ακτινολογικού μηχανήματος. Επίσης οφείλει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός ως προς την προστασία του από τον ιό του HIV/AIDS.

Οι ώρες εργασίας του εξαρτώνται από το αν εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ή σε κάποια κλινική ή οργανισμό.

Προοπτικές

Για τους οδοντίατρους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες η επαγγελματική πρόοδος συναρτάται προς την αύξηση του πελατολογίου τους. Για όσους εργάζονται σε οργανισμούς, οι δυνατότητες προαγωγής εξαρτώνται από την ιεραρχική δομή του οργανισμού αυτού.

Χρήσιμες πληροφορίες

Κανονισμός δεοντολογίας (μπαίνει pdf)

Κατηγορία επαγγέλματος με ζήτηση: