Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Σερβιτόρος

Γενική Περιγραφή:
Ο Σερβιτόρος ασχολείται με το σερβίρισμα και την περιποίηση των πελατών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία ή άλλα καταστήματα διασκέδασης. Βοηθά τον πελάτη στην επιλογή των φαγητών και των ποτών που αναφέρονται στον τιμοκατάλογο του καταστήματος. Στη συνέχεια, παίρνει την παραγγελία και τη μεταφέρει στο μάγειρα ή στο προσωπικό που ετοιμάζει τα ορεκτικά, τις σαλάτες, το κύριο φαγητό ή τα ποτά. Κατόπιν τα σερβίρει, ελέγχει μήπως υπάρχουν ελλείψεις στο τραπέζι, παρακολουθεί συνέχεια τις ανάγκες που έχει ο πελάτης και φροντίζει για την είσπραξη του λογαριασμού.

Ο Σερβιτόρος που έχει καθήκοντα βοηθού στρώνει και ετοιμάζει το τραπέζι, φέρνει τα σερβίτσια (ποτήρια, πιρούνια, μαχαίρια), σερβίρει το ψωμί και τα ποτά.

Όταν εργάζεται ως αρχισερβιτόρος, υποδέχεται με ευγένεια τον πελάτη στην αίθουσα του εστιατορίου, τον βοηθάει να βρει διαθέσιμο τραπέζι ή τον οδηγεί στο τραπέζι που έχει κρατηθεί. Επίσης, φροντίζει να εξυπηρετηθεί γρήγορα ο πελάτης και, γενικά, ελέγχει και συντονίζει το όλο σερβίρισμα, ώστε ο πελάτης να μείνει ικανοποιημένος.

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος:
Για να εργαστεί κάποιος ως Σερβιτόρος, δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση:
Ο Σερβιτόρος μπορεί να έχει σπουδάσει στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΕΟΤ, ή μπορεί να αποκτήσει πρόσθετη κατάρτιση από σχετικά προγράμματα.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Το επάγγελμα απαιτεί:

 • Μεγάλη υπομονή
 • Ευγένεια, κοινωνικότητα
 • Εξυπηρετικότητα, αξιοπρέπεια και διακριτικότητα
 • Ευαισθησία σε θέματα υγιεινής του χώρου
 • Ευχάριστη εμφάνιση
 • Σωματική αντοχή
 • Ικανότητα αντίληψης χώρου
 • Ευχέρεια επικοινωνίας
 • Επιδεξιότητα και ταχύτητα στις κινήσεις
 • Αίσθημα ευθύνης
 • Γνώση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών.

Επαγγελματικές Προοπτικές:
Οι προοπτικές απασχόλησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κίνηση και τη λειτουργία ή αύξηση των χώρων αναψυχής. Ο Σερβιτόρος μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εστιατόρια, επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια, ζαχαροπλαστεία, κυλικεία, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, δεξιώσεις ή άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι αποδοχές του Σερβιτόρου είναι σχετικά καλές, ανάλογες με την προϋπηρεσία και τα προσόντα του, ενώ προσαυξάνονται με τα φιλοδωρήματα που παίρνει από τους πελάτες που εξυπηρετεί.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον:
Χαρακτηριστικά του επαγγέλματος είναι η κούραση, το άγχος και η ένταση, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, όταν απαιτείται εξυπηρέτηση πολλών πελατών ταυτόχρονα. Ο Σερβιτόρος είναι υποχρεωμένος να παραμένει όρθιος για αρκετές ώρες και να κινείται συνεχώς, πολλές φορές μάλιστα σερβίροντας τις παραγγελίες μέσα σε συνωστισμό και αντιμετωπίζοντας τις ιδιοτροπίες ή την ανυπομονησία των πελατών. Μετακινήσεις στο επάγγελμα απαιτούνται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, για όσους απασχολούνται εποχιακά σε τουριστικές περιοχές.

Ο Σερβιτόρος εργάζεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους (αίθουσα, κήπος, παραλία). Δουλεύει κυρίως ατομικά, για την εξυπηρέτηση των πελατών, ωστόσο συνεργάζεται με το υπόλοιπο προσωπικό για την προετοιμασία των παραγγελιών. Εργάζεται με συγκεκριμένο ωράριο που περιλαμβάνει βάρδιες, υπερωρίες, όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, ενώ μπορεί να γίνει περισσότερο εντατικό τις γιορτές και αργίες.