Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Χορευτής

Γενική Περιγραφή: Ο Χορευτής - Ειδικός Εφαρμοσμένων Τεχνών Χορού είναι ο καλλιτέχνης που χορεύει παραδοσιακούς, κλασικούς ή μοντέρνους χορούς, ή αποδίδει μια συγκεκριμένη χορογραφία ατομικά ή ομαδικά. Ο Χορευτής συνεργάζεται άμεσα με το χορογράφο που έχει δημιουργήσει τη χορογραφία, κάνει πρόβες και δίνει παραστάσεις. Οι κύριες δραστηριότητες ενός Χορευτή είναι η πρόβα για το χορό ή τη χορογραφία που δημιουργεί ο χορογράφος και η βελτίωση των σημείων που υπάρχει πρόβλημα σε συνεργασία με το χορογράφο. Επίσης κάνει συνεχή άσκηση και προπόνηση πάνω στο είδος του χορού, με το οποίο ασχολείται και δίνει παραστάσεις σε κέντρα, τηλεόραση και θέατρα.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για την άσκηση του επαγγέλματος του κλασικού Χορευτή απαιτούνται επαγγελματικές γνώσεις χορού, που μπορούν να αποκτηθούν στην κρατική σχολή ορχηστικής τέχνης, καθώς και από ιδιωτικές σχολές. Για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται εξετάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού και το πτυχίο που εκδίδεται είναι ισότιμο με τα πτυχία των ΤΕΙ. Οι υπόλοιποι Χορευτές μπορεί να εκπαιδευτούν και σε ιδιωτικές σχολές χορού, σχολές Δήμων ή Πολιτιστικών Συλλόγων ή άλλων φορέων.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά για την άσκηση του επαγγέλματος, είναι:

  • Γνώσεις μουσικής και άριστη αίσθηση του ρυθμού
  • Ευλυγισία, εκφραστικότητα
  • Καλή κίνηση του σώματος
  • Κατάλληλα σωματικά χαρακτηριστικά
  • Ενθουσιασμός, ευσυνειδησία, καλλιτεχνική ευαισθησία
  • Συνέπεια και αισθητική αντίληψη
  • Επινοητικότητα και δυναμισμός
  • Γενική και καλλιτεχνική μόρφωση και συναισθηματική ωριμότητα.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Είναι ένα επάγγελμα με αστάθεια και προσωρινότητα. Πολλοί το ασκούν ως δεύτερη ή ερασιτεχνική απασχόληση, καθώς δεν έχει πάντοτε μεγάλη ζήτηση. Για την άσκηση του επαγγέλματος του Χορευτή δεν απαιτείται κάποια άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκτός από την περίπτωση των καθηγητών χορού. Για τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος στην περίπτωση του καθηγητή Χορού, απαιτείται προϋπηρεσία πέντε χρόνων.

Οι Χορευτές μπορούν, ανάλογα την εξειδίκευσή τους σε κάποιο είδος χορού, να απασχοληθούν σε διάφορους χώρους, όπως σε παραστάσεις όπερας, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ως χορευτές σε διάφορα μπαλέτα, ή σε χορευτικές ομάδες που συμμετέχουν σε θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σύγχρονου ή παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ακόμα, οι Χορευτές μοντέρνων ή ελληνικών χορών μπορούν να εργαστούν και σε κέντρα διασκέδασης, ή μπορούν να εργαστούν ως δάσκαλοι χορού στο είδος τους.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Είναι μια εργασία δύσκολη και κουραστική που περιλαμβάνει πολύ κίνηση. Η εργασία του Χορευτή συνήθως ασκείται ομαδικά σε συνεργασία με τους υπόλοιπους χορευτές της ομάδας, εκτός αν πρόκειται για χορογραφία που εκτελείται από ένα άτομο. Το ωράριο ενός Χορευτή δεν είναι σταθερό, οι πρόβες που κάνει συνήθως γίνονται πρωινές ώρες, ενώ οι παραστάσεις δίνονται βραδινές ώρες. Είναι επάγγελμα κοινωνικό και φέρνει τον Χορευτή σε επαφή με πολλά άτομα ιδιαίτερα του καλλιτεχνικού χώρου. 

Ο Χορευτής περνά τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του σε αίθουσες χορού, όπου γυμνάζεται και εξασκείται στη χορογραφία που έχει ετοιμάσει ο χορογράφος. Οι παραστάσεις δίνονται σε κλειστούς χώρους, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορεί οι παραστάσεις να είναι σε ανοικτό χώρο. Το επάγγελμα περιλαμβάνει, επίσης, αρκετές μετακινήσεις και ταξίδια, ανάλογα με τον τόπο που δίνονται παραστάσεις.