Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Τραγουδιστής

Γενική Περιγραφή: Ο Τραγουδιστής ερμηνεύει τραγούδια που έχουν γράψει στιχουργοί και έχουν επενδυθεί μουσικά από μουσικοσυνθέτες. Για να επιτύχει το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα ως προς την ερμηνεία των τραγουδιών, κάνει πολλές πρόβες. Συγκεκριμένα, ο Τραγουδιστής συνεργάζεται με τους συνθέτες και τους στιχουργούς των τραγουδιών που ερμηνεύει και μετά από πολλές δοκιμές, είτε μόνος είτε μαζί με τους μουσικούς που τον συνοδεύουν, επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή ερμηνεία τους. Στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται ασκήσεις φωνητικής, ενώ πολλές φορές χρειάζεται να δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή του Τύπου. Επίσης, τις βραδινές ώρες συνήθως τραγουδάει σε κέντρα διασκέδασης, ενώ συχνά δίνει συναυλίες.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Τραγουδιστής χρειάζεται να έχει γνώσεις μουσικής και ορθοφωνίας, καθώς και γνώσεις σχετικά με την κίνηση πάνω στη σκηνή και την εκφραστικότητα, τις οποίες μπορεί να αποκτήσει φοιτώντας σε ανάλογες σχολές ή από έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Γενικότερα, γνώσεις μουσικής μπορεί να αποκτήσει κανείς σπουδάζοντας στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ και σε κρατικά και ιδιωτικά ωδεία και μουσικές σχολές.

Πολλοί Τραγουδιστές, όμως, είναι αυτοδίδακτοι ή έχουν μαθητεύσει κοντά σε έμπειρους τραγουδιστές. Εξάλλου, αρκετοί είναι εκείνοι που παρακολουθούν μαθήματα, αφού έχουν ήδη αρχίσει την επαγγελματική τους καριέρα.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Τραγουδιστής είναι απαραίτητο να διαθέτει:

  • Καλή φωνή, μουσικότητα, αίσθηση του μουσικού μέτρου και του ρυθμού
  • Κοινωνικότητα, ευσυνειδησία, ευαισθησία, συνέπεια, αλλά και δυναμισμό
  • Καλή σκηνική παρουσία και η εν γένει εμφάνιση του καλλιτέχνη
  • Εκφραστικότητα κινήσεων και προσώπου κατά την ερμηνεία
  • Ικανότητα συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που στηρίζουν την ερμηνεία του τραγουδιστή.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Στην αγορά εργασίας υπάρχουν αρκετοί Τραγουδιστές και ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει σταθερή ζήτηση. Προκειμένου να εισέλθει κανείς στο επάγγελμα αυτό, αλλά και να έχει μια ανοδική πορεία, απαιτείται υπομονή, επιμονή και επικοινωνιακές δεξιότητες. Παράλληλα, η δημοτικότητα και η εξέλιξη ενός τραγουδιστή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση του μουσικού είδους που εκπροσωπεί, τις φωνητικές και πολλές φορές και τις χορευτικές του δυνατότητες και την εν γένει σκηνική του παρουσία. Οι αμοιβές των καταξιωμένων Τραγουδιστών είναι πολύ υψηλές και το κοινωνικό τους γόητρο μεγάλο. Οι Τραγουδιστές εργάζονται σε κέντρα διασκέδασης διαφόρων τύπων, δίνουν συναυλίες και συνεργάζονται με δισκογραφικές εταιρείες για τις ανάγκες δημιουργίας μουσικών οπτικών δίσκων. Ακόμη, συχνά εμφανίζονται στην τηλεόραση και λαμβάνουν μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Αρκετοί, εξάλλου, είναι εκείνοι που λαμβάνουν μέρος σε τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές εκπομπές ως ηθοποιοί παίζοντας μικρούς ρόλους ή και ως παρουσιαστές, όσον αφορά την τηλεόραση, αναλαμβάνοντας π.χ. την παρουσίαση μουσικών εκπομπών. Επίσης, κάποιοι Τραγουδιστές ασχολούνται και με τη στιχουργική ή ακόμα και με τη σύνθεση των τραγουδιών που ερμηνεύουν.

Οι Τραγουδιστές μπορεί να ηγούνται μιας ομάδας μουσικών-συνεργατών ή να είναι μέλη μουσικών συγκροτημάτων. Πολλοί καταξιωμένοι Τραγουδιστές έχουν τη δική τους μόνιμη καλλιτεχνική στέγη.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Πρόκειται για καλλιτεχνική δραστηριότητα, με αρκετές δυσκολίες, πιέσεις και άγχη. Επιπλέον, η εργασία του Τραγουδιστή απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, συνεχή φωνητική άσκηση και μετακινήσεις σε άλλες πόλεις ή και χώρες, προκειμένου να δώσει συναυλίες.

Τις περισσότερες φορές ο Τραγουδιστής εργάζεται σε κλειστούς χώρους (κέντρα διασκέδασης). Κατά τους θερινούς μήνες, βέβαια, οι χώροι εργασίας είναι συνήθως ανοικτοί (καλοκαιρινά κέντρα διασκέδασης ή και ύπαιθρο). Οι συνθήκες εργασίας του επιβαρύνονται εξαιτίας των δυνατών ήχων, της κλειστής ατμόσφαιρας αλλά και του νυχτερινού ωραρίου. Εξάλλου, ο Τραγουδιστής είναι υποχρεωμένος να εργάζεται ακόμη και τις αργίες και τις ημέρες των εορτών αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο καθημερινό πρόγραμμα του Τραγουδιστή περιλαμβάνεται πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πολύωρη μελέτη και φωνητική άσκηση, πρόβες, εγγραφές δίσκων, επαγγελματικές επαφές, συνεργασίες με άτομα του χώρου, δραστηριότητες που αφορούν την ατομική εμφάνιση και παρουσία του καλλιτέχνη, βραδινές εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα κ.λπ. Για το λόγο αυτό δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας.