Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ζαχαροπλάστης

Γενική Περιγραφή:
Ο ζαχαροπλάστης παρασκευάζει κάθε είδους γλυκίσματα, όπως τούρτες, πάστες, παγωτά κ.ά., που διαθέτει στην αγορά για πώληση. Στην καθημερινή του εργασία είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό και την παραγγελία των υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή των γλυκισμάτων. Υπολογίζει τις ποσότητες των συστατικών, όπως νερό, αλεύρι, ζάχαρη, γάλα, και τα αναμειγνύει στο ζυμωτήριο για να φτιάξει συγκεκριμένες ζύμες (παντεσπάνι, κουλουράκια κ.λπ.). Στη συνέχεια, χωρίζει τη ζύμη σε κομμάτια ανάλογα με το γλυκό που θέλει να φτιάξει και τα βάζει στο φούρνο παρακολουθώντας το ψήσιμό τους. Διακοσμεί τα γλυκά με σοκολάτα, κρέμα, φρούτα, σαντιγί ή ξηρούς καρπούς, ή ακόμα τα χρησιμοποιεί για την παρασκευή πιο σύνθετων προϊόντων. Όταν τα προϊόντα του είναι έτοιμα, τα εκθέτει στα ψυγεία ή σε ειδικές προθήκες και τα διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, ή σε καταστήματα χονδρικής ή λιανικής πώλησης.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση:
Η εκπαίδευση του Ζαχαροπλάστη παρέχεται στα Τμήματα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και στις αντίστοιχες Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Ως Βοηθοί Ζαχαροπλάστες μπορούν να εκπαιδευτούν και στα αντίστοιχα τμήματα δημόσιων ή ιδιωτικών ΙΕΚ. Ως ανειδίκευτοι βοηθοί μπορούν να εργαστούν άτομα με πρακτική εμπειρία που είναι απαραίτητη και για κάθε σωστό ειδικευμένο επαγγελματία.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Ο Ζαχαροπλάστης πρέπει να διαθέτει:

  • Γνώσεις των υλικών και συστατικών που χρησιμοποιεί για την παρασκευή γλυκών
  • Δεξιοτεχνία στα χέρια
  • Ικανότητα υπολογισμού των υλικών και συστατικών των προϊόντων του
  • Δημιουργική φαντασία
  • Συνέπεια
  • Καλό συγχρονισμό και ικανότητα συνεργασίας
  • Σωματική αντοχή
  • Εξυπηρετικότητα, ευγένεια και φιλικότητα
  • Υπομονή και ευσυνειδησία
  • Αγάπη για την καθαριότητα και την τάξη.

Επαγγελματικές προοπτικές:
Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί ένα χώρο που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου και έχοντας σταθερή ανάπτυξη δίνει θετικές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας στους Ζαχαροπλάστες. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση γλυκών και διαφόρων παρασκευασμάτων ζαχαροπλαστικής είναι πάντα σταθερή και δεδομένου ότι οι καταναλωτές επιζητούν τη βελτίωση της ποιότητας, αλλά και της αισθητικής στον τομέα αυτό, πιστεύουμε ότι η αγορά παραμένει πάντοτε ανοιχτή για άτομα με θεωρητικές γνώσεις, ειδικές δεξιότητες και πείρα στην παρασκευή εύγευστων και υγιεινών γλυκισμάτων.

Οι οικονομικές αποδοχές του Ζαχαροπλάστη θεωρούνται ικανοποιητικές. Πολλές φορές σχετίζονται με την ποιότητα της δουλειάς του, αλλά και τη φήμη και την πελατεία του καταστήματος ή της επιχείρησης που εργάζεται. Ο Ζαχαροπλάστης εργάζεται ως υπάλληλος-τεχνίτης σε ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρείες έτοιμων γευμάτων, κρουαζιερόπλοια, ή ακόμη ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του επιχείρηση.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον:
Η εργασία του ζαχαροπλάστη απαιτεί ιδιαίτερες χειρωνακτικές δεξιότητες και πολλές ώρες ορθοστασίας. Ο Τεχνικός δουλεύει σε συνεργασία με άλλους υπαλλήλους και έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο. Το ωράριό του είναι ιδιαίτερα κουραστικό. Στην περίοδο των εορτών εργάζεται καθημερινά, Κυριακές και αργίες.

Εργάζεται στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου, σε χώρους άνετους, καθαρούς και με κατάλληλο εξοπλισμό, όπου όμως έχει να αντιμετωπίσει τη σωματική κούραση και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο χώρο από το ψήσιμο των γλυκών.

Επαγγελματικές Οργανώσεις:
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εγγράφονται στο Σωματείο Καταστηματαρχών-Ζαχαροπλαστών.

Κατηγορία επαγγέλματος: