Γενική Περιγραφή: Ο Τηλεσκηνοθέτης είναι υπεύθυνος για το συντονισμό αυτών που συμμετέχουν και για την επιλογή των προβαλλόμενων εικόνων σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αναλαμβάνει να επιλέξει τη ροή των εικόνων στα καθημερινά τηλεοπτικά προγράμματα, όπως ειδήσεις, συζητήσεις, τηλεπαιγνίδια, σειρές κ.ά. Επιπλέον, συντονίζει το τεχνικό, καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να επιτυγχάνεται η συνοχή των προγραμμάτων και η θεαματικότητά τους.
Ο Τηλεσκηνοθέτης, σε πρώτο στάδιο, επικοινωνεί με το προσωπικό που εμπλέκεται στην παραγωγή για θέματα σχετικά με το καλλιτεχνικό μέρος. Στη συνέχεια, επιβλέπει την προετοιμασία της εκπομπής. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, είναι αυτός που ρυθμίζει τις κάμερες και επιλέγει την εικόνα (πλάνο) από το κεντρικό σύστημα επιλογής και σύνθεσης εικόνας (κονσόλα) και συντονίζει την ομάδα για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής εικόνας. Τέλος, επιβλέπει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής επιλογής και σύνδεσης των εικόνων (μοντάζ), εφόσον χρειάζεται, μέχρι την τελική παράδοση της παραγωγής. Επίσης, συνεργάζεται και κατευθύνει την τεχνική και καλλιτεχνική ομάδα κάθε παραγωγής για την υλοποίηση τηλεοπτικών σειρών που γυρίζονται με περισσότερες από μία κάμερες.
Ανάλογα με την ειδίκευση και την εμπειρία του, μπορεί να αναλάβει την τηλεσκηνοθεσία αθλητικών μεταδόσεων, προεκλογικών συγκεντρώσεων, συναυλιών ή άλλων γεγονότων, με περισσότερες από μία κάμερες.
Εξοπλισμός και Μέσα: Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι το μηχάνημα επιλογής και σύνθεσης εικόνων (κονσόλα) και τα ακουστικά μέσα ενδοεπικοινωνίας.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος Τηλεσκηνοθέτης χρειάζεται να σπουδάσει σε ΙΕΚ, ή Σχολές Τηλεόρασης, Κινηματογράφου και Θεάτρου, ή Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Οι γνώσεις αγγλικών και φωτογραφίας θεωρούνται χρήσιμες.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Σκηνοθέτη Τηλεόρασης χρειάζεται να διαθέτει:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Σήμερα, με την ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης και τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο χώρο, οι προοπτικές απασχόλησης θεωρούνται καλές, έως πολύ καλές για τους έμπειρους Τηλεσκηνοθέτες. Ο Τηλεσκηνοθέτης μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής που αναλαμβάνουν την υλοποίηση τηλεταινιών. Βασικό προσόν θεωρείται η πρακτική άσκηση και η μακρόχρονη προϋπηρεσία στον κλάδο.
Οι αποδοχές για τα έμπειρα άτομα χαρακτηρίζονται υψηλές.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Τηλεσκηνοθέτης εργάζεται πολλές ώρες χωρίς προκαθορισμένο ωράριο, κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης και άγχους. Κατά το στάδιο του γενικού συντονισμού των εργασιών, εργάζεται σε συνθήκες γραφείου, ατομικά ή και ομαδικά. Κυρίως όμως κινείται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων σε κλειστούς και σκοτεινούς χώρους, όπως είναι οι αίθουσες παραγωγής και επεξεργασίας τηλεοπτικών παραγωγών. Η πολύωρη απασχόλησή του σε κλειστούς και σκοτεινούς χώρους μπροστά από μια οθόνη είναι πιθανό να δημιουργήσει πονοκεφάλους και προβλήματα στην όραση.