Γενική Περιγραφή:
Ο Σκηνογράφος επιμελείται το σκηνικό διάκοσμο μιας θεατρικής παράστασης, ενός κινηματογραφικού έργου ή μιας τηλεοπτικής σειράς. Αρχικά μελετά το έργο, προσπαθώντας να συλλάβει την προβληματική του συγγραφέα ή του σεναριογράφου. Συνεργάζεται με το σκηνοθέτη για να κατανοήσει την άποψη, με την οποία προσεγγίζει το συγκεκριμένο έργο. Στη συνέχεια, σχεδιάζει το ντεκόρ σε ένα πλατό ή μια θεατρική σκηνή, λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα, τις φόρμες, την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του χώρου και τη λειτουργικότητα των αντικειμένων. Επιλέγει, υπολογίζει και παραγγέλνει τα υλικά που απαιτούνται. Τέλος, παρακολουθεί την κατασκευή του σκηνικού διάκοσμου και επιβλέπει την εγκατάστασή του, ελέγχοντας την ποιότητα των εργασιών μέχρι τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η εργασία του συμβάλλει στη σωστή παρουσίαση του έργου.
Εξοπλισμός και Μέσα:
Ο Σκηνογράφος χρησιμοποιεί οποιοδήποτε υλικό απαιτείται για τη δημιουργία των σκηνικών, όπως ξύλο, σίδερο, γύψο, γυαλί, ύφασμα, διακοσμητικά υλικά, καθώς και όργανα σχεδίου.
Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος:
Ο Σκηνογράφος λαμβάνει άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια και εργάζονται ως βοηθοί.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση:
Για να γίνει κάποιος Σκηνογράφος χρειάζεται να σπουδάσει στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, σε ιδιωτικές σχολές αναγνωρισμένες από το κράτος ή σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ.
Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Ο Σκηνογράφος απαιτείται να έχει:
Επαγγελματικές Προοπτικές:
Η αγορά εργασίας για τον επαγγελματία Σκηνογράφο είναι περιορισμένη, αλλά η ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης και των νέων μορφών παραγωγής, όπως είναι οι διαφημιστικές μικροταινίες, διευρύνουν σταδιακά την αγορά και τις δυνατότητες απασχόλησης των επαγγελματιών. Ο Σκηνογράφος μπορεί να εργαστεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση ως υπεύθυνος για την εικαστική επιμέλεια του έργου, καθώς και σε διαφημιστικές εταιρείες.
Οι αμοιβές του Σκηνογράφου θεωρούνται ικανοποιητικές και παρουσιάζουν διακύμανση ανάλογα με τη δραστηριότητά του ως επαγγελματία, το ταλέντο και την εμπειρία του.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον:
Ο Σκηνογράφος εργάζεται συνήθως κάτω από συνθήκες έντασης, άγχους και χρονικής πίεσης. Εργάζεται ομαδικά, σε συνεργασία με το σκηνοθέτη, τον ενδυματολόγο, τους ηθοποιούς και το τεχνικό προσωπικό. Μετακινείται συνεχώς στις θεατρικές σκηνές ή στα τηλεοπτικά στούντιο, επιβλέποντας την εγκατάσταση των σκηνικών, καθώς και σε ανοικτούς χώρους, όπου πιθανόν να γίνονται εξωτερικά γυρίσματα. Η εργασία του είναι περισσότερο καλλιτεχνική, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Εργάζεται συνήθως σε κλειστούς χώρους (στούντιο, θεατρική σκηνή). Στα εξωτερικά γυρίσματα έχει να αντιμετωπίσει τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, οι οποίες μπορεί να του προσθέσουν περισσότερο άγχος ή φόρτο εργασίας, λόγω πιθανής ζημιάς ή καταστροφής των σκηνικών.
Επαγγελματικές Οργανώσεις:
Ο Σκηνογράφος εγγράφεται στην Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, αλλά και στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.