Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Σεναριογράφος

Γενική Περιγραφή: Σεναριογράφος είναι αυτός που συγγράφει ή διασκευάζει την υπόθεση ενός θεατρικού, κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου, περιγράφοντας όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της δράσης. Στόχος του είναι να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη μιας ιστορίας που προορίζεται να αποτελέσει τον κορμό ενός θεατρικού έργου ή μιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας. Η ιστορία αυτή μπορεί να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή να περιέχεται σε κάποιο βιβλίο. Ακόμα μπορεί να έχει γραφεί αποκλειστικά για να αποτελέσει σενάριο μετά από συγκεκριμένο διαγωνισμό, ή ως παραγγελία ενός οργανισμού, ή για λογαριασμό κάποιου παραγωγού ταινιών ή θεατρικών έργων.

Ειδικότερα, ο Σεναριογράφος επιλέγει το θέμα για το σενάριο, ερευνά το περιβάλλον της ιστορίας, τη χρονική περίοδο, τη γλώσσα και τους χαρακτήρες, ώστε να δώσει αληθοφάνεια στην πλοκή, συντάσσει το σενάριο, συνεργάζεται με τον παραγωγό κάνοντας αλλαγές και προσαρμογές στο σενάριο και, τέλος, παρακολουθεί την παραγωγή του έργου για να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση του σεναρίου.

Εξοπλισμός και Μέσα: Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο Σεναριογράφος είναι η γραφομηχανή ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το τηλέφωνο, το διαδίκτυο, τα βιβλία και διάφορα έντυπα για συγκέντρωση πληροφοριών και υλικού.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Με το επάγγελμα ασχολούνται συνήθως άτομα με ευρύτερη γενική παιδεία, κοινωνική μόρφωση και καλλιέργεια, που έχουν έφεση στη συγγραφή κειμένων, ή προσωπική μακρόχρονη ενασχόληση με το γράψιμο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Σχετικές, όμως, γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος μπορούν να αποκτηθούν σε Σχολές Κοινωνικών Επιστημών, Καλών Τεχνών, Θεάτρου, Μουσικής, Φιλοσοφικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης, στην ειδικότητα του Σεναριογράφου μπορεί κάποιος να καταρτιστεί στα ΙΕΚ.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Σεναριογράφος διακρίνεται από:

  • Ενθουσιασμό, δυναμισμό, ευαισθησία
  • Επινοητικότητα, δημιουργικότητα και ανήσυχο πνεύμα
  • Σχεδιαστικές, οργανωτικές, διασκευαστικές και γλωσσικές ικανότητες
  • Ευχέρεια στο γραπτό λόγο, φαντασία
  • Ικανότητα επικοινωνίας 
  • Συνεργατικότητα και επινοητικότητα
  • Αναπτυγμένο αισθητήριο για τις επιθυμίες και ανάγκες του κοινού
  • Ικανότητα μετάδοσης μηνύματος με απλό, κατανοητό, πρωτότυπο και εύστοχο τρόπο
  • Ικανότητα κατανόησης της λειτουργίας των οπτικοακουστικών μέσων
  • Δεξιότητα στη γραφή, στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Για το επάγγελμα αυτό απαιτούνται αυξημένα προσόντα και δεξιότητες. Δεν είναι πολλοί αυτοί που τα διαθέτουν, με αποτέλεσμα να έχουν καλές προοπτικές απασχόλησης, ικανοποιητικές συνολικά αποδοχές και κοινωνική προβολή.
Οι αποδοχές τους κυμαίνονται ανάλογα με την αναγνώριση και το γόητρο που απολαμβάνουν. Ο Σεναριογράφος συνήθως είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος συνεργάζεται ή συμμετέχει σε ομάδες θεατρικής, κινηματογραφικής, τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και διαφημιστικής παραγωγής, ή συγγραφής και παραγωγής κινούμενων σχεδίων.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Σεναριογράφος εργάζεται συνήθως μόνος στο γραφείο, ή στον προσωπικό του χώρο, με ωράριο που καθορίζει ο ίδιος βάσει της προσωπικής του έμπνευσης και διάθεσης. Μπορεί όμως να χρειαστεί να εργασθεί κάτω από πίεση χρόνου με πολύ εντατικούς ρυθμούς και με ακανόνιστο ωράριο, στην περίπτωση που αναλαμβάνει τη συγγραφή ενός έργου μετά από παραγγελία που έχει συγκεκριμένη προθεσμία παράδοσης. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου, μπορεί να χρειασθεί να κάνει ορισμένες μετακινήσεις που αφορούν την έρευνα των πηγών, τη μελέτη των συνθηκών, ή την παρουσία του στους χώρους γυρισμάτων της ταινίας.

Κατά τη συγγραφή του σεναρίου, η εργασία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, εφόσον η συγγραφή γίνεται από ομάδα σεναριογράφων. Παράλληλα, κατά το γύρισμα της ταινίας ή τις πρόβες του έργου, ο Σεναριογράφος χρειάζεται να συνεργάζεται στενά με την ομάδα παραγωγής και τον σκηνοθέτη.

Το επάγγελμα απαιτεί προσπάθεια, αλλά συγχρόνως παρέχει ικανοποίηση, όταν τελικά το έργο που θα παιχθεί στην τηλεόραση, στις κινηματογραφικές αίθουσες ή στις θεατρικές σκηνές τύχει μεγάλης απήχησης και αναγνώρισης από το κοινό.