Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Λογοτέχνης

Γενική Περιγραφή: Ο Λογοτέχνης είναι ένας διανοούμενος, πνευματικός δημιουργός που ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζογραφημάτων ή θεατρικών έργων. Επεξεργάζεται το λόγο για να περιγράψει πραγματικά και φανταστικά δρώμενα. Με τις λέξεις "ντύνει" μια ιστορία και δημιουργεί εικόνες και ιδεολογήματα που εναλλάσσονται και αποτελούν το λογοτέχνημα. Εμπνέεται από την πραγματικότητα, την οποία μετουσιώνει με βάση τα αισθήματα ή τις ιδέες του, σε ιδανικά σχήματα που γίνονται μερικές φορές έντονα, υπερβολικά ή και ακραία. Για να αναπτύξει και να παρουσιάσει το θέμα του, ο Λογοτέχνης πρέπει να παραθέσει ιδέες, γεγονότα, διαλόγους, επεισόδια, δράση, υλικό. Όλα αυτά πρέπει να δίνονται με κάποια συνοχή και να δένονται μεταξύ τους, ώστε να αποτελούν ένα σύνολο. Το σύνολο αυτών των γεγονότων και των επεισοδίων αποτελεί την υπόθεση ή το μύθο του λογοτεχνικού έργου. Ο Λογοτέχνης απευθύνεται περισσότερο στο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου και λιγότερο στη λογική σκέψη. Επιδιώκει να τον τέρψει, να τον διαπαιδαγωγήσει, να τον εντυπωσιάσει με την καλλιτεχνική και τη λογοτεχνική διατύπωση. 

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Για την ειδικότητα αυτή δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, αλλά υπάρχει δεοντολογικός κώδικας από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και από την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για το επάγγελμα του Λογοτέχνη δεν λειτουργεί ειδική σχολή όπου θα μπορούσε να φοιτήσει ο ενδιαφερόμενος. Όσο πιο πολλές, όμως, γενικές ή ειδικές γνώσεις πάνω στα θέματα που επεξεργάζεται διαθέτει, τόσο περισσότερο αυτές τον βοηθούν στη συγγραφή των έργων του. Ένα πανεπιστημιακό δίπλωμα, θεωρητικής κυρίως κατεύθυνσης, μπορεί να βοηθήσει τον λογοτέχνη, χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Λογοτέχνης πρέπει να διαθέτει:

  • Δημιουργική φαντασία και κριτική σκέψη
  • Ανεξαρτησία, ικανότητα παραγωγής ιδεών
  • Πρωτοτυπία και φαντασία
  • Ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και υπομονή
  • Συγγραφικό ταλέντο, αυξημένη γλωσσική ικανότητα και ευαισθησία
  • Αυτοσυγκέντρωση, αφοσίωση στο έργο του, αυτοπειθαρχία
  • Λεπτότητα χαρακτήρα, ενδιαφέρον και προβληματισμό για κοινωνικά θέματα
  • Καινοτομία.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Υπάρχει αρκετή ζήτηση για λογοτεχνικά δημιουργήματα, αλλά η αναγνώριση ενός συγγραφέα επιτυγχάνεται πολύ δύσκολα και εξαρτάται πάντα από την απήχηση που έχουν τα έργα του στο κοινό. Η επαγγελματική πορεία ενός Λογοτέχνη είναι δύσκολη και η αναγνώρισή του εξαρτάται αποκλειστικά από την επιτυχία που γνωρίζουν τα έργα του. Ο Λογοτέχνης λαμβάνει ένα ποσοστό από τις πωλήσεις των βιβλίων ή την όποια εμπορική διάθεση του έργου του, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει κάνει με τον εκδότη του.

Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, συγγραφέας λογοτεχνικών έργων ή συνεργάτης σε περιοδικά, εφημερίδες, εκδοτικούς οίκους, θέατρα και τηλεόραση, συγγράφοντας βιβλία, ποιήματα, σενάρια, θεατρικά έργα.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Η εργασία του Λογοτέχνη είναι δύσκολη και επίπονη, αλλά η ολοκλήρωση ενός έργου του προσφέρει μεγάλη εσωτερική ικανοποίηση. Είναι πνευματική εργασία και ο Λογοτέχνης δουλεύει μόνος στο χώρο του, σε ωράρια που καθορίζονται από τον ίδιο και υπαγορεύονται από την έμπνευσή του. Η δουλειά του απαιτεί συνθήκες πολύωρης απομόνωσης, αυτοσυγκέντρωσης, αυτοπειθαρχίας και προσήλωσης. Πολλές φορές η δημιουργία μπορεί να τον οδηγήσει σε καταστάσεις έντονης συναισθηματικής φόρτισης ή πίεσης, όταν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο εξέλιξης του έργου του, ή όταν έχει μπλοκαρισθεί πνευματικά.

Κατηγορία επαγγέλματος: