Γενική Περιγραφή: Ο Ηθοποιός είναι ο καλλιτέχνης που υποδύεται ένα πρόσωπο θεατρικού, κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου αποδίδοντας τα διανοήματα, τα συναισθήματα και το χαρακτήρα του. Ο Ηθοποιός μελετά το ρόλο που υποδύεται στο συγκεκριμένο έργο, απομνημονεύει το κείμενο και μέσα από πολλές πρόβες και υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του σκηνοθέτη προβαίνει σε διαδοχικές βελτιώσεις, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση και ερμηνεία.
Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Ηθοποιός για να αποκτήσει γνώσεις ιστορίας θεάτρου και κινηματογράφου, υποκριτικής, χορού και κίνησης, καθώς και άλλες σημαντικές γνώσεις για το επάγγελμα, μπορεί να φοιτήσει στις Σχολές του Εθνικού Θεάτρου ή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ή σε ιδιωτικές Σχολές που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού. Δυνατότητα σχετικών σπουδών παρέχεται και στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου των ΑΕΙ στις σχολές μεγάλων θεάτρων ή πανεπιστημιακών τμημάτων. Ορισμένοι Ηθοποιοί ξεκινούν την καριέρα τους ως ερασιτέχνες με συμμετοχές σε περιφερειακά θέατρα, με παρουσιαστές προγραμμάτων σε τηλεοπτικά κανάλια της περιφέρειας κ.λπ.
Απαιτούμενες Δεξιότητες: Απαραίτητα εφόδια για τον Ηθοποιό είναι:
Επαγγελματικές Προοπτικές: Στην εποχή μας η τεράστια ανάπτυξη των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, καθώς και η συνεχής άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου και των τρόπων ψυχαγωγίας έχουν διευρύνει τις δυνατότητες απασχόλησης για τους Ηθοποιούς. Βέβαια στο χώρο υπάρχει κορεσμός, ενώ δεν λείπουν φαινόμενα υποαπασχόλησης, ετεροαπασχόλησης ή και ανεργίας. Πάντως, οι Ηθοποιοί που έχουν καταξιωθεί πλέον στο χώρο αμείβονται με υψηλές αμοιβές και έχουν επίσης δυνατότητα για κοινωνική ανέλιξη. Οι Ηθοποιοί μπορούν να εργαστούν στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Όσον αφορά τα κρατικά ή τα περιφερειακά θέατρα, οι Ηθοποιοί προσλαμβάνονται από το ΔΣ ύστερα από πρόταση του σκηνοθέτη. Όσον αφορά τα ιδιωτικά θέατρα, η πρόσληψη γίνεται από τον θεατρικό επιχειρηματία, ενώ όσον αφορά τις κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές οι Ηθοποιοί προσλαμβάνονται από την εταιρεία παραγωγής, πάλι με πρόταση του σκηνοθέτη που επιλέγει τους Ηθοποιούς για κάθε ρόλο. Επίσης, ένας Ηθοποιός έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε διαφημιστικές παραγωγές, σε κέντρα διασκέδασης και αναψυκτήρια, να συμμετάσχει σε προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και να ασχοληθεί με μεταγλωττίσεις ταινιών ή και ως αφηγητής στο ραδιόφωνο.
Οι Ηθοποιοί του θεάτρου, που έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις, μπορούν να δημιουργήσουν δικό τους θίασο και ίσως το δικό τους θέατρο ή επαγγελματική στέγη.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Η εργασία του Ηθοποιού είναι δύσκολη και πολλές φορές κουραστική, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργική. Επιπλέον, απαιτεί τη συνεργασία με ειδικούς από διάφορους χώρους. Για κάθε ρόλο που πρόκειται να ερμηνεύσει ο Ηθοποιός υποβάλλεται σε πολύωρες, επαναλαμβανόμενες πρόβες όσον αφορά τα θεατρικά έργα ή γυρίσματα όσον αφορά τις κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές, πράγμα που συνεπάγεται τις περισσότερες φορές τόσο πνευματική όσο και σωματική κούραση.
Ο Ηθοποιός εργάζεται τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, στην περίπτωση εξωτερικών γυρισμάτων, αλλά και στην περίπτωση θεατρικών παραστάσεων που γίνονται σε ανοικτούς χώρους. Όσον αφορά τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, τα γυρίσματα μιας ταινίας μπορούν να γίνονται μέσα σε ειδικά εξοπλισμένους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στην ύπαιθρο, αν οι ανάγκες της ταινίας το απαιτούν. Πολλές φορές αναγκάζεται να ταξιδεύει, όπως για παράδειγμα όταν χρειάζεται να γίνουν κάποια γυρίσματα ή και παραστάσεις σε άλλες πόλεις ή και χώρες. Ο Ηθοποιός δεν έχει συγκεκριμένες ώρες και ημέρες εργασίας, ενώ συνήθως είναι αναγκασμένος να δουλεύει ακόμα και τις αργίες. Ειδικότερα, οι Ηθοποιοί που απασχολούνται στο θέατρο εργάζονται βραδινές ώρες. Εξάλλου, στο πλαίσιο της εργασίας του περιλαμβάνονται και άλλα καθήκοντα και δραστηριότητες, όπως εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, επαφές με συντάκτες περιοδικών για συνεντεύξεις κ.λπ.