Γενική Περιγραφή: Ο Ειδικός Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας ασχολείται με τη μελέτη, την εξέταση, την ανάλυση, την διάγνωση, την αντιμετώπιση και τη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων που παρουσιάζουν προβλήματα στο λόγο, στην ομιλία και στη φωνή. Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός παθολόγος λόγου και ομιλίας ασχολείται με τη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση διαταραχών του λόγου και της επικοινωνίας που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες και αίτια, όπως ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα, ανωριμότητα και αναπτυξιακή καθυστέρηση, βαρηκοΐα ή κώφωση, ανεπαρκές γλωσσικό πρότυπο, τραυλισμό, βλάβες του νευρικού συστήματος, εγκεφαλικά επεισόδια και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σχιστίες, δυσκολίες στην κατάποση κ.ά. Στην περίπτωση που πρόκειται για παιδί, ο ειδικός παθολόγος λόγου και ομιλίας το υποβάλλει σε μια σειρά από εξετάσεις και δοκιμασίες (ειδικές ασκήσεις), ώστε να αναλύσει λεπτομερώς το λόγο του και την επικοινωνία του γενικότερα προκειμένου να δώσει με εγκυρότητα και αξιοπιστία απάντηση σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξή του ή σε σχέση με την ομιλία και το λόγο του. Στην περίπτωση που πρόκειται για ενήλικα, εξετάζει το ιστορικό του και καθοδηγεί τον ασθενή ή και τους οικείους του στην περαιτέρω αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος. Τέλος, συνεργάζεται με άλλους ειδικούς συναφών ειδικοτήτων (λογοπεδικοί, λογοθεραπευτές, ειδικοί διαταραχών της επικοινωνίας, παιδίατροι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι κ.ά.) για πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Ειδικός Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας εργάζεται με ραντεβού, σε ευχάριστες συνθήκες. Το επάγγελμά του χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευθύνη, διαρκή ένταση και αναπόφευκτο άγχος. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να επισκέπτεται τον ασθενή στο σπίτι του προκειμένου να αξιολογήσει τους παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον του. Εργάζεται κατά κύριο λόγο μόνος του, συνεργάζεται όμως και με διάφορους άλλους επιστήμονες και ειδικούς όταν το απαιτεί η περίπτωση. Συχνά χρειάζεται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες.
Απαιτούμενες δεξιότητες: Ο Ειδικός Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας πρέπει να διαθέτει:
Η εφαρμογή νέων τεχνικών και λογοθεραπευτικών μεθόδων, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
Απαιτούμενη εκπαίδευση: Σχετικές σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Λογοθεραπείας των ΑΤΕΙ. Οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ της χώρας. Επίσης, το συγκεκριμένο επάγγελμα μπορούν να ασκήσουν και όσοι έχουν βασικό πτυχίο άλλων σχολών, όπως Ψυχολογίας, Ειδικής Αγωγής, Ιατρικής, και αποκτούν στη συνέχεια μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Επαγγελματικά Δικαιώματα: Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Λογοθεραπείας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) κατοχυρώνονται στη χώρα μας νομοθετικά με σχετικό Π.Δ.
Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Ειδικός Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας εργάζεται σε κέντρα παθολογίας λόγου, φωνής και ομιλίας, σε λογοθεραπευτικές μονάδες δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, σε κέντρα ψυχικής υγείας, σε υπουργεία και οργανισμούς, σε ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορα ιδρύματα, νοσοκομεία, σχολεία ειδικής αγωγής και άλλες σχετικές υπηρεσίες. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με το δικό του γραφείο.