Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Εκπαιδευτής Ζώων

Γενική Περιγραφή: Ο Εκπαιδευτής Ζώων ασχολείται με την εκπαίδευση ζώων ή πουλιών, ώστε να προστατεύονται τα ίδια από κινδύνους και να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες στον άνθρωπο. Τα ζώα εκπαιδεύονται για διάφορους λόγους, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Ένα δελφίνι, για παράδειγμα, μπορεί να εκπαιδευτεί για να συμμετέχει σε δημόσιες επιδείξεις. Ένας σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί ως φύλακας, κυνηγός, οδηγός τυφλών ή για αστυνομικούς σκοπούς, όπως είναι η ανίχνευση τοξικών ουσιών. Τα άλογα μπορούν να εκπαιδευτούν για να συμμετέχουν σε ιπποδρομίες ή να μεταφέρουν φορτία. Τα περιστέρια ή τα γεράκια για τη διαβίβαση μηνυμάτων κ.ά. Οι δραστηριότητες του Εκπαιδευτή Ζώου περιλαμβάνουν την εξασφάλιση οικειότητας, αποδοχής και εμπιστοσύνης από το ζώο, την εκπαίδευση σε απαιτούμενες συμπεριφορές, τη διατήρηση όσων έχει ήδη μάθει το ζώο, καθώς και την ανταμοιβή, όταν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, την προστασία του ζώου από άσχημες καιρικές συνθήκες, την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση, όπως την καθαριότητα του ίδιου και του χώρου ή το τάισμα και το πότισμά του και τη φροντίδα του ζώου σε περίπτωση τραυματισμών ή ασθενειών του.

Εξοπλισμός και Μέσα: Τα μέσα που χρησιμοποιεί στη δουλειά του ο Εκπαιδευτής Ζώων διαφέρουν ανάλογα με το ζώο που εκπαιδεύεται. Χρησιμοποιεί πάντα την τροφή ως ανταμοιβή, προστατευτικές στολές, όταν το ζώο είναι άγριο, χαλινάρια και λάσο, όταν εκπαιδεύει άλογα και συσκευές κατάδυσης όταν η εκπαίδευση αφορά θαλάσσια θηλαστικά.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Η αποφοίτηση από την υποχρεωτική τουλάχιστο εκπαίδευση και η απόκτηση εμπειρίας κοντά σε κάποιον ενεργό επαγγελματία, θεωρείται απαραίτητη για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος. Οι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν χρήσιμες τις γνώσεις σχετικά με τη φυσιολογία, την ψυχολογία και τις αντιδράσεις των ζώων.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Εκπαιδευτής Ζώων πρέπει να χαρακτηρίζεται από:

  • Μεγάλη αγάπη για τα ζώα
  • Ηρεμία
  • Υπομονή και επιμονή
  • Συναισθηματική σταθερότητα και ικανότητα επιβολής
  • Μυϊκή δύναμη
  • Ευχάριστη και φιλική διάθεση.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Με την αύξηση του ενδιαφέροντος για την προστασία των ζώων και για την προσφορά των υπηρεσιών τους στον άνθρωπο, ή ακόμη για τη χρησιμοποίησή τους για επαγγελματικούς σκοπούς, το επάγγελμα αυτό αρχίζει να έχει αρκετή ζήτηση, ενώ δεν είναι μεγάλος ο αριθμός όσων θέλουν να το ασκήσουν. Οι προοπτικές εργασίας για το μέλλον διαφαίνονται θετικές. Ο Εκπαιδευτής Ζώων μπορεί να απασχοληθεί στα σώματα ασφαλείας, εκπαιδεύοντας σκύλους για αστυνομικούς σκοπούς, όπως αναζήτηση ναρκωτικών, βομβών ή τον εντοπισμό επιζώντων σε χαλάσματα. Επίσης, μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ιδρύοντας τη δική του σχολή εκπαίδευσης ζώων, ή ως συνεργάτης σε ζωολογικούς κήπους και ομίλους ιππασίας.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Το επάγγελμα ασκείται σε ανοικτό χώρο, είναι δύσκολο, πολύπλοκο, με υψηλή ευθύνη. Η προσέγγιση του επιθυμητού αποτελέσματος δίνει μεγάλη εσωτερική ικανοποίηση, αλλά και απογοήτευση, στην περίπτωση που το ζώο αρρωστήσει ή τραυματιστεί σοβαρά. Απαιτεί χειρωνακτικές εργασίες, πολύωρη ορθοστασία και ατομική προσπάθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αν το ζώο είναι δύστροπο ή πολύ άγριο. Για την περιποίηση του ζώου χρειάζεται αρκετή εργασία που συνήθως είναι κουραστική.

Κατηγορία επαγγέλματος: