Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Εκτός Λονδίνου MBA

Όταν οι υποψήφιοι για ένα πρόγραμμα MBA σκέφτονται την Αγγλία συνήθως επικεντρώνουν μόνο στο Λονδίνο. Δικαίως ως ένα βαθμό καθώς είναι η οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου και ένα διεθνές κέντρο εμπορίου και βιομηχανίας. Αλλά με περισσότερους από 13 εκατομμύρια να μένουν σε αυτό ίσως να φαίνεται και κάπως ακατάλληλο μέρος για πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα για όσους αναζητούν μια πιο ήρεμη φοιτητική ζωή. 

Πολλοί φοιτητές συνειδητοποιούν πως δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο κέντρο του Λονδίνου για να μπορέσουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο (από άποψη κυρίως επαφών) από το MBA τους. Αυτό ισχυρίζεται ο Ashley Arnold, υπεύθυνος ακαδημαικών θεμάτων του Henley Business School's . Μεγάλες εταιρείες μετακινούνται συνεχώς σε διαφορετικές περιοχές του Η.Β. 

Επομένως αν φοβάσαι την απομόνωση ή πως θα χάσεις κάποια διεθνή εμπειρία επειδή δεν θα είσαι στο Λονδίνο, αρκεί μια ματιά τριγύρω σου σε κάποιο από τα MBA προγράμματα της Αγγλίας με τριπλή αξιολόγηση που βρίσκεται εκτός Λονδίνου. 

Πολλά προγράμματα εκτός Λονδίνου έχουν σήμερα ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα στο  Cambridge's Judge School of Business το 90% των φοιτητών του ΜΒΑ πλήρους φοίτησης προέρχονται από άλλες εθνικότητες εκτός της Βρετανικής. 

Η Susan Miller, διευθύντρια του  MBA στο Durham Business School, υποστηρίζει πως ένα εύρος εθνικοτήτων μεταξύ των φοιτητών είναι σημαντικό και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων – όπως ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση- που θα φανούν χρήσιμες σε ένα διεθνές περιβάλλον. Οι φοιτητές χρειάζεται να έχουν προσαρμοστεί σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και επομένως να καταλαβαίνουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς και να μπορούν να εργάζονται και να κλείνουν συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ορισμένα MBA προγράμματα στην Αγγλία στηρίζονται σε αυτή τη διεθνή προοπτική προσφέρονται στους φοιτητές τη δυνατότητα να κερδίσουν προσωπική εμπειρία και να αναμειχθούν σε διεθνή projects. Μέσα από αυτά, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εργαστούν απευθείας σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Για παράδειγμα το MBA του  Durham δίνει στους φοιτητές τη δυναότητα να αναμειχθούν σε ένα ή περισσότερα από τα διεθνή projects, μεταξύ των οποίων και αυτά στη Shri Lanka, όπου οι φοιτητές δουλεύουν με ανθρώπους τοπικούς και τους βοηθούν να λύσουν ζητήματα. 

Μέσα από αυτό το project, που ξεκίνησε το 2009, οι μαθητές μαθαίνουν πως λειτουργούν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις, τουρισμός και γεωργία καθώς και αναδυόμενες όπως είναι η δημιουργία υφασμάτων. 

Επιπλέον, ορισμένα MBA  προγράμματα στην Αγγλία προσφέρουν αντίστοιχες δυνατότητες που είναι σε φοιτητές που έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τοπικές επιχειρήσεις. Τα project αυτά είναι σημαντικά καθώς βοηθούν και τις τοπικές οικονομίες αρκετών περιοχών. 

Για παράδειγμα οι φοιτητές του Cambridge Judge MBA αναλαμβάνουν από το πρώτο έτος ένα συμβουλευτικό έργο στις τοπικές επιχειρήσεις το οποίο έχει το όνομα “Cambridge Venture Project.” Οι φοιτητές συνεργάζονται με επιχειρήσεις που είναι αντιπρόσωποι στην τοπική  οικονομία της πόλης του Cambridge η οποία λόγω της ισχυρής επιστημονικής και τεχνολογικής παράδοσης του πανεπιστημίου επιτρέπει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων. 

“Τα περισσότερα από αυτά τα projects συνδέονται με start-up επιχειρήσεις στην περιοχή των υψηλών τεχνολογιών” όπως λέει ο  says Conrad Chua. Διευθυντής ακαδημαικών υποθέσεων του Cambridge Judge's MBA.

Πράγματι, η κάθε περιοχή της χώρας προσφέρει διαφορετικούς τύπους επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Ο  Chris Saunders, διευθυντής του προγράμματος πλήρους απασχόλησης του Lancaster University Management School, ισχυρίζεται πως μεγάλο μέρος της βιομηχανίας αποτελείται από ενεργειακές φίρμες και υποδομές λόγω του γεγονότος πως υπάρχουν δυο πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή αλλά και ένα εργοστάσια κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού η παρουσία του οποίου δημιουργεί μια ολόκληρη αλυσίδα προμηθευτών που στηρίζουν την τοπική οικονομία. 

Παρομοίως, το Henley Business School που βρίσκεται στο Reading, έρχεται σε επαφή με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που έχουν την έδρα τους εκεί όπως είναι η  Cisco,  η Symantec, and η Nvidia. Είναι μια μικρή Silicon Valley στο κέντρο της Αγγλίας. 


Μετά την αποφοίτηση

Καθώς πολλά από αυτά τα προγράμματα τείνουν να έχουν ένα διεθνές κοινό, πολλοί υποψήφιοι μπορεί να θέλουν να μάθουν πόσο εύκολο είναι να μείνει κανείς στην Αγγλία μετά την αποφοίτηση. Τα τελευταία χρόνια λόγω του περιορισμού στη χορήγηση VISA ο αριθμός των φοιτητών εκτός Ε.Ε που παραμένει στην Αγγλία έχει μειωθεί. 

Ο Conrad Cua λέει πως “πριν πέντε χρόνια, περίπου το 60-70% των μαθητών θα δούλευαν στην Αγγλία μετά την αποφοίτησή τους. Ο αριθμός αυτός σήμερα έχει μειωθεί κατά 50%”. Ωστόσο μέρος της μείωσης οφείλεται και στην οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα και την γενικότερη αστάθεια στην Ευρωπαική οικονομία που κάνει αρκετούς αποφοίτους να αναζητούν άλλες αναδυόμενες αγορές για να βρουν μια θέση εργασίας. “Πολλοί πηγαίνουν στην Αγία ή άλλοι στη Γερμανία” λέει ο Chua “ αλλά υπάρχει ακόμη ένας ικανός αριθμός ανθρώπων που θέλει να μείνει και να συνεχίσει στη Μεγάλη Βρετανία καθώς η χώρα έχει μια ιδιαίτερα φιλική κουλτούρα προς τους μετανάστες.”

Με το ισχύον σύστημα χορήγηση βίζα, οι φοιτητές από χώρες εκτός Ε.Ε. Πρέπει πρώτα να βρουν δουλειά προκειμένου να καταφέρουν να μείνουν (προηγουμένως είχα τη δυνατότητα να παραμείνουν για 2 χρόνια). Σύμφωνα με τον Chris Saunders του πανεπιστημίου του Lancaster οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τους φοιτητές που γίνονται πολύ πιο δραστηρίοι: “Βλέπουμε σήμερα φοιτητές που είναι πολύ πιο σίγουροι πως μπορούν να τα καταφέρουν και να βρουν μια δουλειά” λέει ο  Saunders. H Susan Miller, από το πανεπιστήμιο του Durham επισημαίνει πως οι απόφοιτοι ενός προγράμματος MBA συνήθως είναι πολύ πιο ευέλικτοι στις μετακινήσεις τους και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψη. Αυτό βέβαια είναι κάτι που έχει να κάνει με την οικογενειακή τους κατάσταση και τελικά είναι θέμα προσωπικής επιλογής. 

Τέλος, για όσους μένουν στο Η.Β. Το Λονδίνο είναι ένα μέρος από το οποίο θα περάσουν – ακόμα και αν όπως είπαμε δεν πρέπει να περιοριστούν σε αυτό για την πραγματοποίηση ενός MBA. Δεν μένουν στο Λονδίνο για πάντα αλλά αποκτούν μια σύντομη εργασιακή εμπειρία σε μια από τις φίρμες που εδράζονται σε αυτό. 

Παναγιώτης Χαρίτος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop