Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Internship μετά από το MBA

Πολλοί απόφοιτοι ενός ΜΒΑ περνάνε ένα διάστημα είτε μετά είτε κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ως interns σε κάποια εταιρεία. Συνήθως το διάστημα αυτό είναι 10 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν τα μαθήματα και το δεύτερο έτος ή για όσο διαρκούν οι ανάγκες της εταιρείας. 

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία οδήγησε σε μείωση των θέσεων internship που προσφέρουν οι εταιρείες. Ωστόσο φαίνεται πως αρχίζει και πάλι να παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον. Τα μισά περίπου προγράμματα MBA αναφέρουν πλέον μια αύξηση του αριθμού των εταιρειών που ενδιαφέρονται και προσφέρουν τέτοιες θέσεις στους αποφοίτους τους. Φέτος η αύξηση ήταν 9%. 

Πριν την κρίση, ήταν οι μεγάλες οικονομικές φίρμες που συνήθως ενδιαφέρονταν για internships. Πολλές από αυτές είχαν επίσημα προγράμματα, ορισμένες φορές δέχονταν εκατοντάδες φοιτητές σε κάθε φάση. Μετά την κρίση όμως και τη ζημιά που υπέστησαν αρκετές από αυτές τις εταιρείες άνοιξε ο δρόμος και για άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, τροφίμων, μόδας να αναζητήσουν και να προσφέρουν θέσεις εκπαίδευσης σε όσους σπουδάζουν για ένα MBA. 

Στο παρελθόν πολλοί managers εταιρειών φοβόνταν να προσλάβουν κάποιον ασκούμενο καθώς θα έπρεπε συνεχώς να βρουν νέες δουλειές και καθήκοντα για να του αναθέσουν και να μην χάνει απλά την ώρα του σερβίροντας καφέδες. Σήμερα ξέρουν καλύτερα πως να αξιοποιούν όσους βρίσκονται εκεί για την πραγματοποίηση της άσκησής τους. Αντί να ανακοινώνουν ένα ορισμένο αριθμό θέσεων πρώτα κάνουν εσωτερική έρευνα και βρίσκουν τους τομείς για τους οποίους απαιτούνται νέα πρόσωπα. Για κάθε τέτοια θέση προσλαμβάνει και έναν ασκούμενο ο οποίος αναλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα και συνήθως καθήκοντα που αφορούν τεχνικές αξιολογήσεις (μέγεθος αγοράς, ανάλυση ανταγωνισμού κ.α.). 

Οι φοιτητές προγραμμάτων MBA δύο χρόνων βρίσκουν μια τέτοια θέση στο τέλος του πρώτου χρόνου και έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες εύρεσης μιας θέσης εργασίας όταν αποφοιτήσουν. Είναι ένα είδος παρατεταμένης συνέντευξης για να τους προσφέρει μια εταιρεία μια μόνιμη θέση. Από την άλλη αυτό σημαίνει πως ενό παλαιότερα οι φοιτητές σκέφτοναν την καριέρα τους μετά το τέλος του προγράμματος σήμερα πρέπει να το κάνουν ήδη από την αρχή. 

Ο Derek Walker, διευθυντής του γραφείου διασύνδεσης στο Business School  του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει πως ένας εργοδότηες ενδιαφέρεται για τρια πράγματα όταν προσλαμβάνει έναν ασκούμενο: μπορεί να κάνει τη δουλειά του; είναι έμπιστος στις σχέσεις με τους πελάτες; έχουμε προβλήματα στη συνεργασία μαζί του? Αν η απάντηση είναι αρνητική σε μια από αυτές τις ερωτήσεις τότε είναι απίθανο ο ασκούμενες να δεχτεί πρόταση για μόνιμη θέση. 

Τέλος, ένα αγκαθώδες ζήτημα είναι η αμοιβή του ασκούμενου. Σπανίως ασκούμενοι από business schools μένουν απλήρωτοι κατά τη διάρκεια της άσκησης όπως συμβαίνει με άλλες ειδικότητες. Ο ένας λόγος είναι πως έχουν να κάνουν πραγματική δουλειά για την εταιρεία και ο δεύτερος είναι πως οι εταιρείες ανταγωνίζονται να βρουν τους καλύτερους αποφοίτους MBA και για αυτό προσφέρουν μια αμοιβή. Συνήθως πληρώνονται με το 85% του πλήρους μισθού και για πολλούς είναι μια οικονομική βοήθεια με τα δίδακτρα των σχολών που ξεπερνούν τα $100,000. Ταυτόχρονα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις σε όσους εργαστούν σε αυτή.

Παναγιώτης Χαρίτος 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop