Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ειδικός Συναρμολόγησης Εικόνας (Μοντέρ) - Ηλεκτρονική Επεξεργασία Εικόνας

Γενική Περιγραφή: Ο Ειδικός Συναρμολόγησης Εικόνας (μοντέρ) ασχολείται με την κατά σειρά τοποθέτηση, η οποία αποσκοπεί σε συγκεκριμένη χωροχρονική ακολουθία, εικόνων και ήχων που έχουν ληφθεί με κάμερα, ώστε να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους. Συγκεκριμένα, παραλαμβάνει το υλικό που έχει συγκεντρώσει ο εικονολήπτης και αφαιρεί τις εικόνες και τους ήχους που δεν δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο μέρος, ώστε να δημιουργήσει μια ταινία με ροή και νόημα. Στο πλαίσιο της εργασίας του συνεργάζεται στενά με τον σκηνοθέτη.

Εξοπλισμός και Μέσα: Για την εργασία του Ειδικού Συναρμολόγησης Εικόνας απαραίτητες θεωρούνται οι δεξιότητες σε σχέση με την τεχνολογία, αφού απαιτείται ο χειρισμός Η/Υ, κονσόλας ήχου, συσκευών βίντεο κ.λπ.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Ειδικός Συναρμολόγησης Εικόνας πρέπει να είναι πολύ καλός χρήστης των προγραμμάτων Η/Υ που χρησιμοποιεί στη δουλειά του και να έχει γνώσεις γύρω από την ιστορία του κινηματογράφου. Γνώσεις του επαγγέλματος παρέχονται από σχολές κινηματογράφου, σχολές δημοσιογραφίας και από τα αντίστοιχα τμήματα των ΙΕΚ και ΤΕΕ.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Απαραίτητα στοιχεία του χαρακτήρα για την εκτέλεση του επαγγέλματος είναι:

  • Οργάνωση, παρατηρητικότητα, υπομονή και ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης
  • Κριτική σκέψη, επινοητικότητα και συνδυαστική ικανότητα
  • Επιδεξιότητα και αισθητική αντίληψη
  • Δεξιότητα με τα ηλεκτρονικά μέσα και κινηματογραφική και τηλεοπτική παιδεία.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Η προσφορά Ειδικών Συναρμολόγησης Εικόνας υπερκαλύπτει με βάση τα σημερινά δεδομένα τη ζήτηση αντίστοιχων εργασιών. Ορισμένες σχολές δημοσιογραφίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προωθούν τους αποφοίτους των ειδικοτήτων αυτών σε αντίστοιχες θέσεις του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού. Οι Ειδικοί Συναρμολόγησης Εικόνας έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Μπορούν να εργαστούν στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση, σε στούντιο, εταιρείες που χρησιμοποιούν αντίστοιχα μηχανήματα για λόγους ασφαλείας και παρακολούθησης ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, κινηματογραφικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής ταινιών. Επίσης, με τις γνώσεις που έχουν μπορούν να εργαστούν σε ατελιέ γραφικών τεχνών για την επεξεργασία εικόνας και φωτογραφίας.

Το επάγγελμα μπορεί να ασκηθεί και ατομικά ως ελεύθερο επάγγελμα για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών και εταιρειών παραγωγής βιντεοκασετών ή dvd.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Πρόκειται για μια πολύπλοκη και δύσκολη εργασία. Απαιτεί μεγάλη προσοχή κατά την εκτέλεσή της. Έχει ευθύνη και άγχος, στην περίπτωση εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό, λόγω πίεσης χρόνου. Ο Ειδικός Συναρμολόγησης Εικόνας εργάζεται σε ειδικά γραφεία τηλεοπτικών σταθμών ή κινηματογραφικών εταιρειών. Περνά αρκετές ώρες σκυμμένος πάνω από τα μηχανήματά του υπολογίζοντας, δοκιμάζοντας, ελέγχοντας τα φιλμ και τα όργανα που χρησιμοποιεί και γι' αυτό η εργασία του θεωρείται αρκετά κουραστική και ιδιαίτερα επιβαρυντική για την όραση, εξαιτίας της ακτινοβολίας των ηλεκτρονικών μέσων που χρησιμοποιεί.