Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ειδικός της πολιτικής δημοσιογραφίας γνωρίζει τις τεχνικές, τις μεθόδους και τους κανόνες δεοντολογίας που τον καθιστούν ικανό να εργάζεται ως συντάκτης καθημερινής ή περιοδικής έκδοσης ή ραδιοτηλεοπτικής πολιτικής εκπομπής. Μπορεί να εμφανίζει, με λόγο και εικόνα, τη δημοσιογραφική εργασία του στο κοινό από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση και άλλα συναφή μαζικά μέσα. Η παρουσίαση εργασίας άλλου δεν αποτελεί δημοσιογραφία, αλλά ξεχωριστό πεδίο μάθησης στη ραδιοτηλεόραση. Επίσης, γνωρίζει να παρατηρεί και να καταγράφει τα γεγονότα χωρίς να συμμετέχει σ’ αυτά. Δραστηριοποιείται μεταξύ των πηγών εξουσίας και των πολιτών, προκειμένου να αντλήσει και να μεταδώσει ειδήσεις (το μήνυμα). Οι τρόποι επεξεργασίας και παρουσίασης των ειδήσεων είναι πολλοί και εξαρτώνται από το στόχο που κάθε φορά εξυπηρετούν. Κλασικές διακρίσεις του δημοσιογραφικού λόγου αποτελούν το ρεπορτάζ, η συνέντευξη, το άρθρο, το σχόλιο. Για να εξασκήσει το επάγγελμά του πρέπει απαραίτητα να έχει αφομοιώσει και να εφαρμόζει τους κανόνες δεοντολογίας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων (Κώδικας του Μπορντό) και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κουραστικές, γιατί συνήθως εργάζεται υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και προσδιορισμένες μέρες αργίας, με ένταση και άγχος.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ειδικός της δημοσιογραφίας πρέπει να χειρίζεται σωστά τη γλώσσα, να διαθέτει ελεύθερη σκέψη, υψηλό αίσθημα ευθύνης και να διακρίνεται για το σεβασμό του στους θεσμούς και τους κανόνες της δεοντολογίας. Επίσης, πρέπει να είναι δραστήριος, αντικειμενικός, αμερόληπτος, να διαθέτει συνεργατικό πνεύμα και επικοινωνιακές δεξιότητες.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ. Η κατάρτιση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα για τους αποφοίτους των Λυκείων και δύο εξάμηνα για τους αποφοίτους των ΤΕΕ Β΄ Κύκλου, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, εφόσον έχουν παρακολουθήσει συναφή ειδικότητα.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Για τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. αναγνωρίζεται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως τυπικό προσόν για διορισμό στο Δημόσιο βάσει του Π.Δ. 50/2001 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 39, τόμος Α’ στις 5-3-2001 και του Π.Δ.347/2003, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.115, τόμος Α’ στις 31-12-2003 (Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ’). Επίσης γίνεται μοριοδότηση των κατόχων διπλώματος του Ο.Ε.Ε.Κ. σε διαγωνισμούς μέσω του Α.Σ.Ε.Π. με 150 μονάδες βάσει του άρθρου 8 του Ν. 3051/2002, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 220, τόμος Α’, στις 20-9-02.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να απασχοληθεί σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς (ιδιωτικούς ή κρατικούς), σε εφημερίδες (αθλητικές, πολιτικές), στον περιοδικό τύπο, σε πρακτορεία ειδήσεων, στα γραφεία Τύπου σωματείων, ομοσπονδιών ή διαφόρων αθλητικών συλλόγων, σε εταιρείες αθλητικού marketing-management. Οι προοπτικές για το επάγγελμα δεν είναι ευνοϊκές.
Πηγές Πληροφόρησης:
ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210/2709083-4.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr
Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210/5225565, fax: 210/5228966.
ΕΣΗΕΑ: Ακαδημίας 20, 106 71 Αθήνα, τηλ.:210-3632601, ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.esiea.gr