Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Μόνιμος Υπαξιωματικός Ναυτικού

Γενική Περιγραφή: Ο Μόνιμος Υπαξιωματικός Ναυτικού καλύπτει διάφορες ειδικότητες, όπως ηλεκτρονικός, μηχανικός, τηλεγραφητής, διαχειριστής, τορπιλητής, πυροβολητής και υπηρετεί σε πολεμικά πλοία αλλά και στις υπηρεσίες ξηράς. Υπάρχουν και υπαξιωματικοί τεχνίτες που υπηρετούν στα συνεργεία των ναυστάθμων και των ναυτικών βάσεων με ειδικότητες όπως εφαρμοστής, λεβητοποιός, σιδηρουργός, ξυλουργός κ.ά. Ο Μόνιμος Υπαξιωματικός του Π.Ν. στελεχώνει τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και συμμετέχει στη διοίκηση και στην εκπαίδευση των ναυτών ως βοηθός των αξιωματικών.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) στον Πόρο ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα και Σκαραμαγκά, όπου η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια. Οι απόφοιτοι ονομάζονται κελευστές και αναλαμβάνουν την υποχρέωση παραμονής στις τάξεις του Π.Ν. επί εννιά χρόνια από την ονομασία τους και μπορούν να αποστρατευτούν με το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Επιπλέον, όσοι υπηρετήσουν σε υποβρύχια, η συγκεκριμένη υπηρεσία τους υπολογίζεται στο διπλάσιο λόγω των ανθυγιεινών και αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Υπαξιωματικός Ναυτικού πρέπει να διαθέτει:

  • Καλή σωματική και ψυχική υγεία
  • Ηγετικές ικανότητες
  • Αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα
  • Πειθαρχία
  • Πνεύμα συνεργασίας
  • Πρωτοβουλία, ευστροφία και αποφασιστικότητα
  • Κοινωνικότητα.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Μόνιμος Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού σταδιοδρομεί στο Π.Ν. και εξελίσσεται ως τους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας, φτάνοντας ως το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Μετά την αποχώρησή του από το στράτευμα μπορεί να σταδιοδρομήσει στο Εμπορικό Ναυτικό ή να εργαστεί σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τον έναν τόπο στον άλλο, από το ένα πλοίο στο άλλο ή από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Πολλές φορές η εργασία του είναι σκληρή και ανθυγιεινή, κυρίως κατά τη διάρκεια των γυμνασίων. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, όταν χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε όπλα ή όργανα νέας τεχνολογίας. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση του κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά πολύ συχνότερα, είτε γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.

 

Κατηγορία επαγγέλματος: