Οι νέοι επιχειρούν

Τριάντα επιχειρηματικά σχέδια, εβδομήντα πέντε ομάδες φοιτητών και αποφοίτων, είκοσι τμήματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συμμετοχές αυτές αρκούν για να χαρακτηρίσουν απόλυτα επιτυχημένη τη διημερίδα «Ημέρες Επιχειρηματικότητας», που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Μαΐου στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Π.Ε. Πετράκη.

Η προσεκτικότερη εξέταση των παραπάνω αριθμών παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Διότι στα Τμήματα που έλαβαν μέρος με επιχειρηματικά σχέδια περιλαμβάνονται ορισμένα που θα χαρακτηρίζονταν ως μη αναμενόμενα, όπως τα Τμήματα Θεολογίας, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Σλαβικών Σπουδών κ.ά. Επιπλέον, ανάμεσα στους βραβευμένους, που πρότειναν επιχειρηματικές ιδέες ικανές να μετατραπούν σε μικρές βιώσιμες επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται ομάδες των Τμημάτων Κοινωνικής Θεολογίας (3η και 6η θέση), Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (5η θέση) και Φαρμακευτικής (7η και 9η θέση).

Η επιτυχία των ομάδων αυτών δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι νέοι ενδιαφέρονται και είναι ικανοί για το επιχειρείν, ανεξαρτήτως του τομέα σπουδών τους. Το μόνο που χρειάζονται είναι κάποιον να τους καθοδηγήσει. Κι αυτό το κενό καλύπτει επιτυχώς από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Έχοντας ως σκοπό την ενίσχυση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της καινοτομίας, την αλλαγή της νοοτροπίας και την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας, η ΜΟΚΕ πέτυχε να εισαχθεί το μάθημα της επιχειρηματικότητας σε είκοσι (από τα τριάντα) Τμήματα του ΕΚΠΑ, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στο να ανοίξει στους νέους και τις νέες το δρόμο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Και μέχρι σήμερα, στα μαθήματα επιχειρηματικότητας έχουν συμμετάσχει πάνω από 1.500 φοιτητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί 350 επιχειρηματικά σχέδια!

Πέρα από την άψογη οργάνωση, στην επιτυχία της διημερίδας, σκοπός της οποίας ήταν η ενθάρρυνση επιχειρηματικών δράσεων από νέους επιχειρηματίες μέσα από μια διαδικασία συμβουλευτικής υποστήριξης, συνέβαλλαν και οι δημόσιες ομιλίες και οι ανοιχτές συζητήσεις. Έτσι, την πρώτη μέρα έγινε δημόσια συζήτηση με θέμα «Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα / Θεωρία - Πράξη», όπου  ο καθηγητής Ηλίας Καραγιάννης συνομίλησε με τα στελέχη Ιωάννης Χατζηκιάν και Richard-Nicolas Lacroix, που συμμετείχαν διά ζώσης στη συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών και την κατάρτιση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Τη δεύτερη μέρα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ο καθηγητής Π.Ε. Πετράκης είχε ανοιχτή συζήτηση με ακαδημαϊκούς και νέους επιτυχημένους επιχειρηματίες για το εάν και κατά πόσο η επιχειρηματικότητα μπορεί να διδαχθεί (συντονίστρια ήταν η Μελίνα Καλαμπόκα – εφημερίδα Ναυτεμπορική). Ακολούθησε η ομιλία του ειδικού επιστημονικού συνεργάτη της ΜΟΚΑ, κ. Ελευθέριου Μπαμπάση, με θέμα «Ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Ποιοτικά χαρακτηριστικά και συμπεράσματα», ενώ έγινε και δημόσια συζήτηση με αντικείμενο «Ο Ρόλος της Επιχειρηματικότητας για την Έξοδο από την Κρίση», που μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου. Σ’ αυτήν συμμετείχαν οι Π.Ε. Πετράκης, Ηλίας Καραγιάννης (καθηγητής του Πανεπιστημίου George Washington), Στυλιανός Σταυρίδης (πρόεδρος της «Λέσχης Επιχειρηματικότητας» και Διευθύνων Σύμβουλος της PISCINES IDEALES Α.Ε.), Κλήμης Ασίκογλου (πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της parasol.tv, ιδρυτικό μέλος των TEDxACADEMY in Athens και RISING STARS) και Κολοφωτιά Ελένη (διευθύντρια επενδύσεων στο Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας). Τη συζήτηση συντόνισε ο  εκδότης και οικονομολόγος κ. Φαίδων Γ.Λ. Κυδωνιάτης.

Το κλίμα ενθουσιασμού από τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές και επιχειρηματίες που συμμετείχαν αποτελούν ταυτόχρονα κίνητρο και υπόσχεση ότι τέτοιες απαραίτητες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.


Μιχάλης Κατσιμίτσης

 

Προγράμματα e-Learning

 Uoa Gifts shop