Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Καλλιτέχνης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εργασία του καλλιτέχνη βασίζεται στην καλλιτεχνική δημιουργία. Με οδηγό την εμπνευσή του και το ταλέντο του σε διάφορες μορφές τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, χορός, κλπ.) προχωρά σε πρωτότυπες δημιουργίες. Έτσι ανάλογα με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του λαξεύει μάρμαρο ή πέτρα, σαλίζει ξύλο, χύνει μέταλλο ή πλάθει πηλό και γύψο. Αντίστοιχα ο ζωγραφός φιλοτεχνεί πρόσωπα, τοπία, αντικείμενα ή συνδυασμούς σχημάτων και χρωμάτων σε σταθερές επιφάνειες από μουσαμά, χαρτί, ξύλο και άλλα υλικά. Επίσης ανάλογα με την εξειδίκευση και την τεχνοτροπία του δημιουργεί έργα σύνθετα ή απλά χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και αντικείμενα όπως γυαλί, μεταλλικά ελάσματα, χαρτί, πλαστικό κ.α. Για την προώθηση της δουλειάς του, συνεργάζεται με ιδιοκτήτες εκθεσιακών χώρων και καταστημάτων τέχνης ή διατηρεί ατομικό εργαστήριο και εικαστικό χώρο. Συχνά, έρχεται σε επαφή με ειδικούς που αναλαμβάνουν την προβολή του καλλιτεχνικού του έργου.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο καλλιτέχνης δουλεύει, συνήθως, μόνος του και επεξεργάζεται υλικά που είναι δύσκολα στο χειρισμό τους. Έρχεται σε επικοινωνία με οργανωτές εκθέσεων, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης έργων τέχνης, ή υποψήφιους αγοραστές των έργων του. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο και εργάζεται με οδηγό την έμπνευση και τη διάθεσή του. Σε περιόδους παράδοσης έργων μπορεί να δουλεύει σε εντατικούς και αρκετά κουραστικούς ρυθμούς.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Ο καλλιτέχνης απαιτείται να έχει ταλέντο, δημιουργική φαντασία, καλαισθησία, καλλιτεχνική παιδεία και ευαισθησία. Πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα και να εργάζετα

ι με ακρίβεια, προσοχή και ιδιαίτερη μεθοδικότητα. Απαιτείται, ακόμη, υπολογιστική ικανότητα, εξαιρετική αντίληψη των διαστάσεων του χώρου και της ισορροπίας των όγκων, ικανότητα στο συνδυασμό υλικών, χρωμάτων, σχημάτων, ικανότητα ελέγχου της υφής των επιφανειών και επιδεξιότητα στη χρήση των ειδικών εργαλείων που χρησιμοποιεί. Τέλος, στην περίπτωση που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ή διαθέτει δικό του εργαστήριο και έκθεση πώλησης των έργων του, χρειάζεται να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες, εφόσον οι δημόσιες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο για την προβολή και τη διάθεση των έργων του.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση:
Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα και χορηγείται πτυχίο επιπέδου 4.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Δεν απαιτείται ειδική άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως καθηγητής στην εκπαίδευση αν είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ανοίξει δικό του εργαστήριο ή αίθουσα εκθέσεων και πώλησης έργων τέχνης. Η αγορά έργων τέχνης είναι συνήθως περιορισμένη, αν και διευρύνεται με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση της αισθητικής άποψης των ανθρώπων.