Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Tα online MBA κατακτούν το διαδίκτυο

Τα προγράμματα εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης φαίνεται πως ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο τις εταιρείες καθώς πολλές είναι εκείνες που προτρέπουν ή επιδοτούν τους υπαλλήλους τους να αποκτήσουν ένα τέτοιο πτυχίο. Χαρακτηριστικό ίσως είναι το παράδειγμα του ομίλου ξενοδοχείων TajHotels που σε συνεργασία με τον Ελβετικό εκπαιδευτικό όμιλο Glion Institute of Higher Education επιδότησαν ένα πρόγραμμα κόστους 34.000 για ένα σύνολο υπαλλήλων τους που προόριζαν για υψηλόβαθμες θέσεις.

Ο Rustom Vesavevala, αντιπρόεδρος των Taj Hotels εξήγησε πως η αλλαγή που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ξενοδοχειακή αγορά και τις απαιτήσεις των πελατών ήταν που τους οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Η αλλαγή στα δημογραφικά των πελατών και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του όρου πολυτέλεια ήταν δυο προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και για αυτό αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν ορισμένους ανθρώπους. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που με συνέπεια πήρε η εταιρεία και συνεχίζει να εφαρμόσει.

Ο Anouk Tenten, από την εταιρεία Glion που ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος πιστεύει πως οι εταιρείες θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα online προγράμματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Ο λόγος είναι πως δίνουν στον υποψήφιο όλα τα βασικά στοιχεία της θεωρίας του μάνατζμεντ ενώ ταυτόχρονα του προσφέρουν εφαρμοσμένες γνώσεις γύρω από την βιομηχανία.  Με τον τρόπο αυτό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει όσα θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο πρόγραμμα επαγγελματικής εξέλιξης μαζί με τον παράγοντα της ευελιξίας που επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρήσει τους εργαζόμενους στις θέσεις τους. Οι φοιτητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα των Taj Hotels προέρχονταν από 60 εθνικότητες. Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές αποκτούν καλύτερη κατανόηση της παγκόσμιας διάστασης των προβλημάτων και μπορούν να βρουν πιο αποδοτικές  λύσεις.

Η UNC που επίσης εξειδικεύεται στον σχεδιασμό εξ’αποστάσεως business προγραμμάτων θεωρεί πως είτε ένα πρόγραμμα εκμάθησης προσφέρεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως είτε περιλαμβάνει παρακολούθηση στην τάξη μπορεί να καλλιεργήσει τις ίδιες δεξιότητες στον υποψήφιο. Η εταιρεία τους προσφέρει το MBA@UNC είναι ένα online πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών. Υπάρχουν 15 ακριβώς μαθητές σε κάθε τάξη και ο κάθε μαθητής χρειάζεται περίπου 15 ώρες για να ετοιμάσει την εργασία της κάθε εβδομάδας. Το πρόγραμμα σπουδών είναι το ίδιο όπως και το offlineπρόγραμμα. Επίσης συχνά οργανώνονται και εκδηλώσεις και συναντήσεις εκτός προγράμματος σε διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο που στόχο έχουν να φέρουν τους υποψηφίους πιο κοντά.

Επίσης εκείνο που παρατήρησαν ήταν το διαφορετικό προφίλ των υποψηφίων του online προγράμματος σε σχέση με όσους το παρακολουθούσαν σε μια τάξη. Όσοι γράφτηκαν στον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας ήταν άνθρωποι που έψαχναν να αλλάξουν την καριέρα τους ενώ αντίθετα στο Onlineπρόγραμμα ήταν όσοι ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπως η U21 Global που στηρίζονται 100% σε online προγράμματα και μάλιστα σε συνεργασία με πανεπιστήμια πολύ υψηλού επιπέδου όπως το πανεπιστήμιο του Birmingham, της Melbourne, του Nottinghamκαι της Virginia. Μάλιστα έχει δημιουργήσει το τμήμα Global Learning Servicesπου συνεργάζεται με πανεπιστήμια και εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις ολοένα μεγαλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Βέβαια όπως σημειώνει και ο Anand Sudarshan, διευθυντής της Manipal Global Educational Servicesδεν αφορούν τα πάντα τον ανταγωνισμό αλλά επίσης την αξία και την ουσία που δίνουμε σε μαθητές από όλο τον κόσμο. Απέναντι σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά τα πανεπιστήμια προσπαθούν να κρατήσουν υψηλότερα standards στα online προγράμματα και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να νοιώθουν αρκετά ασφαλής όταν επιλέγουν ένα τέτοιο πρόγραμμα σε ένα πανεπιστήμιο που έχει ήδη ακαδημαϊκή παράδοση και πιθανότητα γίνεται μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργαζόμενων ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Πολλές από τις Ινδικές εταιρείες από τον κλάδο των πωλήσεων   ή των τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν το e-learning για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Επιπλέον, η νομοθεσία της Ινδίας εξασφαλίζει πως τόσο στον κυβερνητικό και στον  δημόσιο τομέα οι υπάλληλοί που αποκτούν ένα πτυχίο online δικαιούνται αύξηση τόσο στον μισθό τους όσο και μετέπειτα στην συνταξιοδότησή τους. Είναι μάλιστα αρκετές οι περιπτώσεις αποφοίτων προγραμμάτων ΜΒΑ που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιταχύνουν την καριέρα τους και να κερδίσουν θέσεις στην εταιρεία τους.  

Παναγιώτης Χαρίτος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop